Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εύβοια φωτιά τώρα – Ιστιαία: Μάχη με τον χρόνο, αντιπυρικές ζώνες για να προλάβουν τις φλόγες
ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια φωτιά τώρα – Ιστιαία: Μάχη με τον χρόνο, αντιπυρικές ζώνες για να προλάβουν τις φλόγες

Εύβοια φωτιά τώρα - Ιστιαία: Αυτή την ώρα, όλες οι δυνάμεις προσπαθούν ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς την Ιστιαία και έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες

Άλλη μια δύσκολη νύχτα βίωσαν οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, όπου μαίνεται η πυρκαγιά για 8η ημέρα, με το πύρινο μέτωπο να κατευθύνεται πλέον από την Αβγαριά στα Καμάρια και τις Καματριάδες, όπου σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα για να ανακοπεί η πορεία του, και τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς σε πολλά μέτωπα. Κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στην Αβγαριά και, παρότι οι φλόγες πέρασαν από την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει περιμετρικά του χωριού, τελικά κατάφεραν να περισώσουν τα σπίτια τους. Όταν έσπασε το πύρινο μέτωπο στην Αβγαριά, πυροσβέστες, ξένες αποστολές, εθελοντές δημιούργησαν νέα αντιπυρική ζώνη στο χωριό Καμάρια. Στους Καματριάδες έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς, με τις πρώτες εικόνες από το μέτωπο το πρωί να δείχνουν καλύτερη εικόνα, αλλά και διάσπαρτες αναζωπυρώσεις.

Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, έχει συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Το επόμενο μεγάλο «στοίχημα»

Περιμένοντας βοήθεια από τα εναέρια μέσα το πρωί, οι κάτοικοι της Ιστιαίας όλο το βράδυ έβλεπαν τα μέτωπα της φωτιάς να κινούνται προς την περιοχή τους. Αυτή την ώρα, όλες οι δυνάμεις προσπαθούν ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς την Ιστιαία και έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες.

Ενισχύεται η ξένη συνδρομή

Στο μεταξύ, αισιοδοξία προκάλεσε η νέα σημαντική βοήθεια που αποφάσισε να αποστείλει η Ρωσία και η Τουρκία στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών. Έπειτα από επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους ομολόγους τους, το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι θα στείλει εκτάκτως στην Ελλάδα δύο αεροσκάφη Ιλιούσιν, καθώς και δύο ελικόπτερα. Επίσης, σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα, αφού πλέον οι πυρκαγιές στην Τουρκία είναι υπό έλεγχο.

Νέες ενισχύσεις από τη Γαλλία φθάνουν σήμερα για την αντιμετώπιση των σφοδρών πυρκαγιών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 101 πυροσβέστες και 38 οχήματα. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη ομάδα 60 πυροσβεστών-διασωστών και 23 οχημάτων. Οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 80 πυροσβέστες και στα 3 Canadair που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Συνολικά, 250 μέλη της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας συμμετέχουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χερσαία αποστολή της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας στο εξωτερικό.

«Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν»

Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο και Ελληνικό, έχουν απειληθεί πολλές φορές το τελευταίο διήμερο από τις φλόγες. Σε καθένα απ’ τα χωριά, εξελίσσεται μία απίστευτη μάχη των κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω απ’ τις αυλές τους. «Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει: «Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν». «Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».

Ο διεθνής τύπος παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή, με εκτενή ρεπορτάζ όσα εκτυλίσσονται την Ελλάδα -κυρίως στην Εύβοια– με τις φωτιές να αποτελούν το πρώτο θέμα στην ενημέρωση των ξένων ΜΜΕ. Αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία των social media, έδωσαν «φωνή» στην εικόνα και την άφησαν να μιλήσει, γνωρίζοντας την αξία της. Αυτό έκανε και ο διάσημος καλλιτέχνης Sho Shibuya, ο οποίος μεταμορφώνει συχνά, με εικαστικές παρεμβάσεις, τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «New York Times» ανάλογα με τις παγκόσμιες εξελίξεις. Έτσι, χθες, στις 9 Αυγούστου, έδωσε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας τη δική του εκδοχή για τις φωτιές στην Εύβοια. Σε αυτό διακρίνεται ο ουρανός της Εύβοιας που έχει «ματώσει» από τις φλόγες, με τα χρώματα να αποτυπώνουν τα βαθύτερα σκοτάδια μιας περιοχής που τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζεται, εντελώς μόνη της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sho Shibuya (@shoshibuya)

Ποιος είναι ο καλλιτέχνης

Με τον καθημερινό βομβαρδισμό των ειδήσεων να προκαλεί μόνο άγχος στους περισσότερους, ο Sho Shibuya κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποφάσισε να μετατρέψει το πρωτοσέλιδο της νεοϋορκέζικης εφημερίδας σε μία πηγή χαλάρωσης. Ο Sho Shibuya, καλλιτέχνης που ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και είναι ο ιδρυτής του σχεδιαστικού στούντιο Placeholder, σχεδίασε κάποια πρωτοσέλιδα με έντονες χρωματικές διαβαθμίσεις. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να παρουσιάσει μία διαφορετική προσέγγιση στη δράση για την μείωση του άγχους που προκαλούν οι ειδήσεις τον τελευταίο καιρό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sho Shibuya (@shoshibuya)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sho Shibuya (@shoshibuya)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις