Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πυρκαγιές: Σουηδία και Κύπρος ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για βοήθεια
ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Σουηδία και Κύπρος ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για βοήθεια

Πυρκαγιές: Αποστολή από 40 Κύπριους, πυροσβέστες και στελέχη της Πολιτικής Άμυνας, κατέφθασαν με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Η Κύπρος και η Σουηδία ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αίτημα της χώρας μας, που υπεβλήθη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή βοήθειας, στην κατάσβεση των θηριωδών πυρκαγιών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες σε εκατοντάδες περιοχές της Ελλάδας με ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές. Ήδη η Κύπρος απέστειλε από χθες βοήθεια, μετά και από απευθείας επικοινωνία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, αλλά και επικοινωνία του Νίκου Χαρδαλιά με τον κ. Νίκο Χριστουλίδη. Όπως ενημέρωσε αργά χθες τη νύχτα ο κ. Χαρδαλιάς, ήδη 40 Κύπριοι πυροσβέστες, επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα, ενώ πα και έχουν ριχτεί στη μάχη και από σήμερα το πρωί, ενώ επίσης σήμερα αναμένονται δύο αεροσκάφη Airtractor για συνδρομή στη φωτιά στη Ρόδo.

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Από χθες το απόγευμα οι κυπριακές Αρχές είχαν ανακοινώσει ότι «αποστολή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Αμυνα, αναχωρεί από το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις που μάχονται κατά των πυρκαγιών στην Ελλάδα».

Με C-130 στην Αθήνα

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής, με C-130, θα έφθανε στην Αθήνα 20μελής ομάδα πυροσβεστών, με δύο πυροσβεστικά οχήματα και επικεφαλής Βοηθό Διευθυντή της Π. Υ, καθώς και 20μελής ομάδα της Πολιτικής Άμυνας με τον προσωπικό εξοπλισμό τους, για βοήθεια στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα. «Ανταποκριθήκαμε άμεσα στο κάλεσμα της Ελληνικής Κυβέρνησης για προσφορά βοήθειας προς αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στον Ελληνικό λαό», προσέθεσε ο κ. Αναστασιάδης

Και στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Υπενθυμίζεται ότι και τον Ιούλιο του 2018, στα τραγικά γεγονότα με την ολέθρια πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους, γράφοντας τη μεγαλύτερη τραγωδία του πύρινου εφιάλτη στη χώρα, η Κύπρος είχε ανταποκριθεί αμέσως και είχε στείλει πυροσβέστες και αεροσκάφη. Αλλά και οι ελληνικές Αρχές στις 4 Ιουλίου εφέτος, όταν ξέσπασε πολύ μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο που απείλησε τις ζωές επτά χωριών, απέστειλε βοήθεια με δύο Canadair, όπως είχε κάνει και το Ισραήλ και άλλες χώρες.

 

Οι Σουηδοί με δύο αεροσκάφη

Οι Αρχές της Σουηδίας, είχαν ανταποκριθεί θετικά στο αίτημά της Ελλάδας ήδη από χθες το πρωί και αποστέλλουν δύο αεροσκάφη Airtractor μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού RescEU, τα οποία αναμένεται να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες, ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν σήμερα, καθώς όπως τόνισε στις χθεσινές συνεχείς ενημερώσεις του ο Νίκος Χαρδαλιάς «τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις