Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά Αχαΐα – καταστροφές: Οικολογικό σοκ με δεκάδες καμένα σπίτια
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αχαΐα – καταστροφές: Οικολογικό σοκ με δεκάδες καμένα σπίτια

Φωτιά Αχαΐα - καταστροφές: Μια τεράστια οικολογική καταστροφή με χιλιάδες καμένα στρέμματα "παρθένου" πευκοδάσους,

Μια τεράστια οικολογική καταστροφή με χιλιάδες καμένα στρέμματα “παρθένου” πευκοδάσους, δεκάδες κατεστραμμένες περιουσίες και πολλά καμένα σπίτια στους οικισμούς μέσα από τους οποίους πέρασε ο πύρινος εφιάλτης που κατέκαψε τη Ζήρια Αχαΐας. Από καθαρή τύχη αυτή τη φορά δε θρηνήσαμε νεκρούς, αφού οι τραυματίες από την μεγάλη πυρκαγιά ανήλθαν σε τουλάχιστον 16, επτά εκ των οποίων παραμένουν για νοσηλεία είτε με αναπνευστικά προβλήματα, είτε με εγκαύματα.

https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1421694658967703553

Ευτυχώς όλοι οι τραυματίες κάτοικοι είναι εκτός κινδύνου, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του Περιφερειακού Νοσοκομείου Πατρών. Το πρώτο φως της ημέρας την Κυριακή αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής. Τουλάχιστον 20 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Ζήριας, έχουν καεί ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει δασική περιοχή.

Συνεχίζονται οι ρίψεις

Όμως, παράλληλα η συνολική εικόνα από το πύρινο μέτωπο έφερε τα “πρώτα χαμόγελα” στην Πυροσβεστική σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς. Στις 12 το μεσημέρι, την Κυριακή ολοκληρώθηκε το Συντονιστικό Όργανο υπό τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανο Κολοκούρη και τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Πολίτικής Προστασίας Χαράλαμπου Μπονάνου, του δημάρχου Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλου, της Συντονίστριας ΠΠ Ευσταθίας Γιαννιά και του διευθυντή ΠΠ της Περιφέρειας Νίκου Γυφτάκη.

Το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στην Ζήρια περιορίζεται στην Άνω Ζήρια και τον Προφήτη Ηλία και βαίνει προς οριοθέτηση, δηλαδή προς έλεγχο. Στο σημείο συνεχίζονται οι ρίψεις ποσοτήτων νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη. Στο Συντονιστικό συμμετείχε και ο Γενικό Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης.

Πρόεδρος Καμάρων: “Κάνουμε υπομονή και μετράμε τις πληγές μας”

“Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε με υπομονή και μετράμε τις πληγές μας από την μεγάλη φωτιά”, λέει στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Αιγιαλείας, Παναγιώτης Περλέγκας, περιγράφοντας την πρώτη ημέρα μετά την πυρκαγιά, στη Ζήρια Αχαϊας. Όπως εξηγεί, “υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές”.

Όσον αφορά στις κατοικίες, ο Παναγιώτης Περλέγκας, λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι “ευτυχώς στην περιοχή μας δεν υπάρχει κάποιο σπίτι που να είναι καμένο, εκτός από ένα, που έχει υποστεί ζημιές στην κεραμοσκεπή”. Σχετικά με τις υποδομές, ο πρόεδρος της κοινότητας αναφέρει στο Πρακτορείο ότι “η υδροδότηση έχει αποκατασταθεί, ενώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται συνεχώς και επαναφέρουν σταδιακά το ηλεκτρικό ρεύμα σε σπίτια και επιχειρήσεις”.

Επί ποδώς για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων παραμένει η Πυροσβεστική

Ισχυρότατες δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς, με τη συνδρομή πάντα και εναέριων μέσως, έτσι ώστε να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής ” ακόμα είναι πολύ πρόωρο πως η μεγάλη φωτιά βρίσκεται υπό έλεγχο” Ειδικότερα επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Οι 16 τραυματίες

Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα. Επτά εξ αυτών –έξι πολίτες και ένας λιμενικός– παραμένουν, νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Αποκαταστάθηκε πλήρως, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού, Πατρών – Κορίνθου, από το ύψος του Δρεπάνου, έως την περιοχή του Ελαιώνα. Όσον αφορά στην κίνηση των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα αυτοκίνητα απεγκλωβίζονται σταδιακά και κατά μικρές ομάδες, με τη συνοδεία πάντα ενός περιπολικού για λόγους ασφαλείας.

“Πάρα πολύ μεγάλη η καταστροφή”

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος τόνισε ότι η καταστροφή που έχει προκαλέσει η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη. Όπως είπε, “έχουν καεί σπίτια και έχουν υποστεί ζημιές πολλές καλλιέργειες”. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η φωτιά “έχει περιοριστεί σε ότι αφορά τους οικιστικούς ιστούς, αλλά έχει πάρει μία πορεία προς μη οικιστικούς ιστούς”. Έκανε γνωστό ότι επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της κοινότητας Λόγγου, που είχε εκκενωθεί το απόγευμα για προληπτικούς λόγους”.

Όσον αφορά στους κατοίκους των άλλων δύο κοινοτήτων που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, λόγω της φωτιάς και δεν έχουν που να μείνουν, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ανέφερε ότι “ήδη ο δήμος έχει φροντίσει για την ασφαλή φιλοξενία τους, διαθέτοντας τρεις χώρους”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις