Αθήνα

°C

Τετάρτη

22

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβολιασμός Ελλάδα – ανοσία: Ο Τζανάκης για την πορεία της πανδημίας
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός Ελλάδα – ανοσία: Ο Τζανάκης για την πορεία της πανδημίας

Εμβολιασμός Ελλάδα - ανοσία: Για την ανοσία είπε πως θα φτάσουμε στο 60-62% στο τέλος Αυγούστου

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και την εμβολιαστική διαδικασία μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής η Ίος και η Μύκονος έχουν τεθεί από την επιτροπή σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης και είναι ένα βήμα πριν από τα τοπικά μέτρα. Ο κ. Τζανάκης είπε ότι δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα που εντοπίζονται στα νησιά στον μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρως εμβολιασμένος. Για παράδειγμα, τη Μύκονο δεν πρέπει να τη λογίζουμε σαν ένα νησί με 10.000. κατοίκους που είναι ο μόνιμος πληθυσμός. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 200.000. κόσμο, επομένως τα 40 κρούσματα είναι φυσιολογικό με αυτό τον ενεργό επιδημιολογικά πληθυσμό.

Τόνισε, δε, πως το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, λόγω της κινητικότητας. Επίσης, οι κοινωνικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί. «Είναι τελείως λογικά αυτά τα νούμερα δεδομένης της κατάστασης και της μετάλλαξης Δέλτα», συμπλήρωσε. Εκτίμησε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή της κορύφωσης αυτού του κύματος, η οποία θα αρχίσει να έχει σταθεροποιητικούς και αποκλιμακωτικούς ρυθμούς μετά το 15αύγουστο, που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Όσον αφορά τα εμβόλια, ο καθηγητής ανέφερε ότι «έστω και η πρώτη δόση προσδίδει μια ανθεκτικότητα στον οργανισμό. Να τρέξουμε να εμβολιαστούμε. Κάποιοι στα νοσοκομεία μετανιώνουν κλαίγοντας που δεν εμβολιάστηκαν».

Η πιθανότητα ανοσίας

Για την ανοσία ο κ. Τζανάκης είπε πως θα φτάσουμε στο 60-62% στο τέλος Αυγούστου. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, ο καθηγητής είπε ότι δε μπορεί να φανταστεί ανεμβολίαστο να κάνει μάθημα σε παιδιά. Τέλος, για το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο διευκρίνισε ότι σχεδιάζεται να δίνεται σε όσους έχουν μολυνθεί. Επειδή είναι εισπνεόμενο είναι εύκολο να το παίρνει κανείς οπουδήποτε και όχι μόνο στο νοσοκομείο. Οι κλινικές δοκιμές, ωστόσο, θα μας δείξουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Είμαστε μακριά ακόμα από το να ξέρουμε τα οφέλη και τις παρενέργειες που μπορεί να έχει.

Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται όπως η ανεμοβλογιά από ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού φαίνεται να προκαλεί σοβαρότερη νόσηση και μεταδίδεται εξίσου εύκολα με την ανεμοβλογιά, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το έγγραφο, που έφερε στο φως η Washington Post και τη γνησιότητα του οποίου επιβεβαίωσε η επικεφαλής των CDC, δρ Ρόσελ Βαλένσκι, βασίζεται σε στοιχεία που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί και δείχνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ίσως μεταδίδουν την λίαν λοιμογόνο παραλλαγή Δέλτα σε αντίστοιχα ποσοστά με τους ανεμβολίαστους!

«Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν φωνάζουμε σαν τον ψεύτη βοσκό. Είναι σοβαρά τα πράγματα. Πρόκειται για έναν από τους πιο μεταδοτικούς ιούς που γνωρίζουμε, ανάμεσά τους την ιλαρά και την ανεμοβλογιά», είπε η ίδια στο CNN. Τα CDC αναμένεται να δώσουν εντός της ημέρας στοιχεία που θα υποστηρίζουν την απόφαση της Βαλένσκι να αλλάξει τις συστάσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους με την εισήγηση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους σε πλήρως εμβολιασμένους. Η Βαλένσκι λέει ότι όλοι στα σχολεία, μαθητές, προσωπικό και επισκέπτες, θα πρέπει να φορούν διαρκώς μάσκες προστασίας. «Τα μέτρα που χρειαζόμαστε για να το θέσουμε -την παραλλαγή Δέλτα – υπό έλεγχο είναι ακραία. Τα μέτρα που χρειάζεστε είναι ακραία», είπε.

Προειδοποιεί το CDC

Το εσωτερικό έγγραφο των CDC λέει ότι η παραλλαγή Δέλτα είναι περίπου εξίσου μεταδοτική με την ανεμβλογιά με κάθε μολυσμένο άτομο να μολύνει κατά μέσο όρο οκτώ με εννέα άλλα, όταν το αρχικό στέλεχος ήταν περίπου εξίσου μεταδοτικό με τον ιό του κοινού κρυολογήματος με κάθε μολυσμένο άτομο να μεταδίδει τον ιό κατά μέσο όρο σε άλλα δύο. Κι αν οι εμβολιασμένοι μολυνθούν, έχουν στους οργανισμούς σχεδόν ίδιο ιϊκό φορτίο με τους ανεμβολίαστους, άρα έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να μολύνουν άλλα άτομα όπως οι ανεμβολίαστοι που μολύνονται.

Ωστόσο, το έγγραφο σημειώνει ότι οι εμβολιασμένοι είναι πιο ασφαλείς, αφού «τα εμβόλια αποτρέπουν πάνω από το 90% της σοβαρής νόσησης», μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό ή εκείνον του θανάτου κατά δέκα φορές και τον κίνδυνο μόλυνσης κατά τρεις φορές. Η δρ Βαλένσκι αναφέρει ότι η νέα οδηγία του CDC δίνει ένα μήνυμα ακόμα και στους εμβολιασμένους ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορούν δυνητικά να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν σε άλλους. Βεβαίως, τονίζει ότι η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε οι απώλειες από το νέο πανδημικό κύμα του SARS-CoV-2 να είναι όσο το δυνατό λιγότερες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις