Αθήνα

°C

Σάββατο

18

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καύσωνας – Παρασκευή 30/7: Για ακραίο φαινόμενο κάνει λόγο η ΕΜΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας – Παρασκευή 30/7: Για ακραίο φαινόμενο κάνει λόγο η ΕΜΥ

Καύσωνας - Παρασκευή 30/7: Η κορύφωση αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, το οποίο θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Μάλιστα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κάνει λόγο για ακραίο καιρικό φαινόμενο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν κατά τόπους τους 42 βαθμούς Κελσίου. Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς δήλωσε ότι το ισχυρό κύμα καύσωνα θα παραταθεί για δύο ακόμη ημέρες, απ’ ό,τι αρχικά υπολογίζονταν και αναμένεται να μας ταλαιπωρήσει μέχρι την Παρασκευή 6 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο, στο οποίο αναφέρει ότι η κορύφωση των φαινομένων αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία τονίζει ότι σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (α.α. 8/2021, 26-07-2021) και σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα:

Tο φαινόμενο εξακολουθεί να είναι ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια, αλλά και διότι το θερμοκρασιακό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό.

Η κορύφωση αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές.

Ευρεία σύσκεψη Χρυσοχοΐδη -Χαρδαλιά αύριο για τον καύσωνα

Δεδομένου του καύσωνα που έρχεται στη χώρα, ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, 30 Ιουλίου, στις 11:30 υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος). Αντικείμενο της σύσκεψης είναι ο βέλτιστος συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών των έντονων καιρικών φαινομένων που θα πλήξουν τη χώρα.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου. Επιπλέον, θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής των 13 περιφερειών της χώρας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ. Μετά το πέρας της σύσκεψης θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Σε οκτώ περιοχές θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 41,5°C

Σήμερα (29/7), με εξαίρεση τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε όλα τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως καταγράφηκε από 63 σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Μάλιστα, σε οκτώ περιοχές ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 41,5°C.

Οι πιο επίμονοι καύσωνες των 40 τελευταίων ετών:

Επίσης, το meteo.gr δημοσιοποίησε την Πέμπτη 29 Ιουλίου έναν πίνακα με τα πιο επίμονα και μεγάλα σε διάρκεια κύματα καύσωνα που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια.

Πίνακας για μεγάλους καύσωνες
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις