Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης: Η δευτερολογία του πρωθυπουργού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Μητσοτάκης: Η ΕΒΕ είναι δύσκολη και δυσάρεστη απόφαση που έχει πολιτικό κόστος.

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ότι έχει άγνοια του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου και των πανελλαδικών εξετάσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα πανεπιστήμια, είπε ότι «έδωσα πανελλήνιες. Όλοι όσοι ζούμε την ελληνική πραγματικότητα ασχέτως που επιλέγουμε να σπουδάζουν τα παιδιά μας έχουμε εικόνα των αδυναμιών της ελληνικής εκπαίδευσης». Παράλληλα, χαρακτήρισε τις πανελλαδικές εξετάσεις ένα αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα, που ενισχύει την κοινωνική κινητικότητα.

«Αρκεί να ρίχνει κανείς μια ματιά στο κοινωνικό προφίλ των αριστούχων για να διαπιστώσει κανείς την ευρεία κοινωνική και γεωγραφική διαστρωμάτωση. Το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων προωθεί την κοινωνική κινητικότητα» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε καλό που γίνεται η συζήτηση για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια προκειμένου «να γκρεμίσουμε μύθους και στερεότυπα».

Μια δύσκολη απόφαση

«Η απόφασή μας να επιβάλλουμε την ΕΒΕ δεν είναι μια δημοφιλής απόφαση. Είναι δύσκολη και δυσάρεστη απόφαση που έχει πολιτικό κόστος. Ταράζει τα νερά της εκπαίδευσης γιατί έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα παιδιά που μπαίνουν στις σχολές αλλά είναι μια απόφαση επιβεβλημένη γιατί αποτέλεσαν μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος όσα κάνουμε στην εκπαίδευση» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας: «Τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει να εσας είναι ξένο. Η ΝΔ είναι συνεπής. Είχαμε δεσμευτεί να εισάγουμε τη ΕΒΕ και το πράξαμε με τον πιο σωστό τρόπο δίνοντας τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να καθορίσουν τη ΕΒΕ».

«Είπατε κ. Τσίπρα ότι είμαστε στον μ.ο. των αποφοίτων στα πανεπιστήμια στην ΕΕ. Είναι λάθος. Είμαστε τελευταίοι. Είμαστε πρώτοι μετά την Τουρκία στον αριθμό των φοιτητών. Έχουμε πολύ περισσότερους φοιτητές. Κοιτάξτε την αγορά εργασίας. Με ανεργία 15% διαπιστώνουμε μια τεράστια δυσαρμονία της προσφοράς εργασίας και της ζήτησης. Άλλα σπουδάζουν τα παιδιά και άλλα ζητάει η αγορά εργασίας. Ή κλείνουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα και να ισχυριζόμαστε ότι όλα είναι καλά. Δεν έχω ήσυχη τη συνείδησή μου με αυτή την προοπτική», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις