Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / Επανάσταση 1821: Εκδήλωση τιμής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Επανάσταση 1821: Εκδήλωση τιμής

Επανάσταση 1821: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ήρωα της Κρητικής Επανάστασης, Μελχισεδέκ Τσουδερό.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ήρωα της Κρητική Επανάστασης και Ηγούμενο της Ιστορικής Μονής Πρέβελη Μελχισεδέκ Τσουδερό πραγματοποιήθηκε στο Πολεμάρχι Βουκολιών, όπου έπεσε ηρωικά μαχόμενος εναντίον των Οθωμανών. Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Πλατανιά με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, τόπο καταγωγής του Μελχισεδέκ και τους Τοπικούς φορείς. Η σεμνή τελετή ξεκίνησε από το μνημείο του Μελχισεδέκ Τσουδερού που βρίσκεται στην πλατεία του οικισμού όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στην Πλατεία του Πολεμαρχίου και συνεχίστηκε στη θέση Λιμνί, στο αλσύλλιο του Ι.Ν Αγίας Παρασκευής.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις κοινές δράσεις του Δήμου Πλατανιά με Δήμους και Φορείς για την ανάδειξη της συμμετοχής της Κρήτης κ της περιοχής του Δήμου Πλατανιά ειδικότερα, στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ενώ ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση με αντιπροσωπεία από τον Δήμο, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Πλατανιά για τη διοργάνωση για την εγκάρδια και ολόθερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μελχισεδέκ και στη σημασία της κοινής εκδήλωσης. Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ευρύτερης περιοχής στα γεγονότα του 1821 και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη, η οποία ανακοίνωσε ότι το υλικό που παρουσιάζεται στις δράσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 θα συγκεντρωθεί και θα αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης.

 

Ωδή στον Μελχισεδέκ Τσουδερό

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, ο οποίος με πολύ γλαφυρό τρόπο παρουσίασε την πορεία και τη δράση του Ηγούμενου Μελχισεδέκ ως Ηγούμενος της Μονής Πρέβελη και ως αγωνιστής της Επανάστασης, ενώ ο ποιητής Ανδρέας Γ. Ανδρουλιδάκης απήγγειλε ποίημά του με τίτλο “Ωδή στον Μελχισεδέκ Τσουδερό”.

Επίσης, η Ριζίτικη Παρέα της Καλλιθέας απέδωσε ριζίτικο τραγούδι, γραμμένο για τη δράση του Μελχισεδέκ. Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Γιώργος Καλαϊτζάκης, κ. Ασπασία Λουπάκη, κ. Χρήστος Αρχοντάκης, και κ. Χρυσούλα Μαραγκουδάκη, ο πρ. Δήμαρχος Αρκαδίου Μανώλης Μανωλακάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Σκουλάς, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλακωνάκης και κ. Γιάννης Δαράκης, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημού Αγίου Βασιλείου Βαγγελιώ Γλαμπεδάκη και Βασίλης Θεοδωράκης  ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πολεμαρχίου κ. Σωκράτης Διαλυνάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμέ Ελένη Γαραντωνάκη, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Συκιάς Βασιλική Μπαμιάκη-Κωστάκη καθώς και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, κάτοικοι και επισκέπτες.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Γιάννης Μαλανδράκης και ο κ. Γιάννης Ταταράκης αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα, και παρέλαβαν και αναμνηστικό ενθύμιο από την Πρόεδρο της Επιτροπής της Π.Ε. Χανίων για τα 200 Χρόνια από το 1821 κα Κρασουδάκη- Μαλανδράκη Σοφία, ενώ η Τοπική Κοινότητα Πολεμαρχίου και οι κάτοικοι της περιοχής, προσέφεραν παραδοσιακό δείπνο στους παρευρισκόμενους.

Ποιος ήταν ο Μελχισεδέκ Τσουδερός

Ο Μελχισεδέκ Τσουδερός ήταν ηγούμενος της Μονής Πρέβελη που ευλόγησε τη σημαία της κρητικής επανάστασης του 1821 και πολέμησεστα βουνά. Είχε γεννηθεί το 1770 και το όνομά του ήταν Μιχαήλ. Ονομάστηκε Μελχισεδέκ όταν εκάρη μοναχός. Ήταν αδελφός του Γεωργίου Τσουδερού, υπαρχηγού του κρητικού στρατού. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία απότους πρώτους και καθώς ήταν εκφύσεως ένα ανήσυχο φιλελεύθερο πνεύμα διαισθάνθηκε εγκαίρως το σημαντικό ρόλο που θα διαδραμάτιζε και άρχισε να αλληλογραφεί με τον μάρτυρα Πατριάρχη Γρηγόριο ανταλλάσσοντας απόψεις για το καίριο ζήτημα της επικείμενης επανάστασης.

Όταν ο Πατριάρχης συνελήφθη και απαγχονίστηκε, οι Τούρκοι βρήκαν στην αλληλογραφία του στοιχεία για τις απόψεις του Μελχισεδέκ. Τότε δόθ­κε εντολή να συλληφθεί μαζί με τους καλογέρους της Μονής Πρέβελη και να εξοντωθούν όλοι. Σώθηκαν καθώς ειδοποιήθηκαν από Τούρκο ο οποίος διατηρούσε φιλική σχέση με τον ηγούμενο. Έφυγε στα βουνά και ύψωσε τη σημαία της επανάστασης στον Κουρκουλό, ένα ύψωμα στο Ροδάκινο. Έγινε θρύλος για τους αγώνες του σ’ όλο το Ρέθυμνο και μετά το θάνατο του, σε μάχη στο Πολεμάρχι Κισσάμου, οι Κρήτες τον θρήνησαν με πολλά μοιρολόγια που μεταφέρθηκαν προφορικά από γενιά σε γενιά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις