Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αύξηση στις τιμές των καυσίμων 2021: Στα “ύψη” η βενζίνη, τι συμβαίνει
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση στις τιμές των καυσίμων 2021: Στα “ύψη” η βενζίνη, τι συμβαίνει

Αύξηση στις τιμές των καυσίμων 2021: Την ανιούσα έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα οι τιμές των καυσίμων.

Ένα ακόμη βαρύ φορτίο αναμένεται να υποστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αυτήν τη φορά από την αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που διαμορφώνονται σε υψηλά τριετίας. Ο λόγος για τις τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα που έχουν πάρει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες, καθώς η τιμή του μπρεντ έχει ανέβει πάνω από 80% σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με την άρση του lockdown, αυξήθηκε και η ζήτηση των υγρών καυσίμων. Μιλώντας στο iefimerida.gr ο κ. Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων επιχείρησε να αποσαφηνίσει τους λόγους πίσω από την σταθερά ανοδική τιμή των καυσίμων, εκτιμώντας πως κατά κύριο λόγο οφείλεται στις αυξήσεις των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου.

«Τον Ιανουάριο η τιμή ανά βαρέλι ανερχόταν στα 55 δολάρια, πλέον έχει ξεπεράσει τα 78 με αποτέλεσμα αυτή η διαφορά να μεταφέρεται και στο διυλισμένο προϊόν. Αναφορικά με το πόσο αυτή η διαφορά επιβαρύνει το διυλισμένο προϊόν θα σας πω ότι επιβαρύνει στην αξία που έχει στο προ φόρων, η οποία είναι περίπου το 35% που βλέπουμε στους πίνακες των τιμών των πρατηρίων», σημειώνει.

empty gas station near empty road facing snow capped mountain at daytime

Άνοδος 20 με 22% στην τιμή της βενζίνης

Όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ: «Αυτή η επιβάρυνση έχει σημειώσει μια αύξηση της τάξεως του 20 με 22% από την αρχή του χρόνου. Ακριβότερη βενζίνη λοιπόν και ακριβότερο πετρέλαιο από την αρχή του έτους (17%)». Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της ανόδου του πετρελαίου κίνησης «επιβαρύνεται η παραγωγή, οι μεταφορές, ακόμη και οι υπηρεσίες. Εμείς αυτό που βλέπουμε και εισπράττουμε είναι ότι υπάρχουν αυξήσεις ακόμα και στα καταναλωτικά αγαθά» .«Σε εμάς είχε αντίκτυπο το lockdown, πλέον όσο και να έχει η βενζίνη μετά την καραντίνα ο κόσμος δεν θα μείνει μέσα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δικαιολογούνται οι αυξήσεις στα καύσιμα».

«Στην Ελλάδα υπάρχουν υψηλοί φόροι κατανάλωσης που επιβαρύνονται και με ΦΠΑ. Ωστόσο αυτό είναι κάτι ανελαστικό. Είναι ένα κόστος σταθερό για όλα τα χρόνια, είτε η βενζίνη είναι ακριβή είτε η φθηνή. Πάντως έχουμε καταταχθεί στις 3 πρώτες χώρες της Ευρώπης τους υψηλότερους φόρους κατανάλωσης», επισημαίνει ο κ. Ασμάτογλου, τονίζοντας ωστόσο ότι ούτε άλλες χώρες της ΕΕ τα καύσιμα είναι φθηνά. Ενδεικτικά, «αυτή τη στιγμή στη Γαλλία το πετρέλαιο βρίσκεται στο 1,5 ευρώ το λίτρο, στη Γερμανία το ίδιο, ενώ φθηνότερο είναι σε Αυστρία και Λουξεμβούργο. Εμάς εδώ μας πονάει».

automotive fuel pump reading at 242 pesos

Κιούσης (ΟΒΕ): Αύξηση τιμής, πτώση κατανάλωσης

Από την πλευρά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης τόνισε ότι αύξηση στις τιμές των καυσίμων τους τελευταίους 3 μήνες επηρεάζει τόσο τους ίδιους τους βενζινοπώλες, όσο και την οικονομία, τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες. «Εάν αυξάνεται η τιμή της βενζίνης, πέφτει και η κατανάλωση. Εμείς κερδίζουμε από την κατανάλωση», υποστηρίζει, κάνοντας λόγο για διεθνή κερδοσκοπία. «Η αύξηση στην τιμή των καυσίμων είναι περίπου στα 320 ευρώ τα 1.000 λίτρα μέσα στο εξάμηνο ή 32 λεπτά το λίτρο», προσθέτει ο κ. Κιούσης, κάνοντας και αυτός αναφορά στους υψηλούς φόρους κατανάλωσης που υπάρχουν στη χώρα μας. «Η τιμή της βενζίνης πέρυσι ήταν 1,25 λίτρο. Τώρα έχει φτάσει στο 1,70 και το ένα που είναι φόροι μας πονάει», καταλήγει.

photo of brown gas pump

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια οι Κυκλάδες

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των καυσίμων είναι ήδη πολύ ψηλότερες σε αρκετές πιο απομακρυσμένες περιοχές ή στα νησιά, ξεπερνώντας ακόμη και τα 1,8 ευρώ το λίτρο για την απλή αμόλυβδη λόγω αυξημένων μεταφορικών αλλά και αυξημένης κίνησης λόγω του καλοκαιριού. Στην Αττική μπορούμε να βρούμε την βενζίνη στο 1,64 ευρώ/λίτρο, όποιος επισκεφτεί τις Κυκλάδες θα δυσκολευτεί να βρει τιμές χαμηλότερα από 1,89 ευρώ/λίτρο για την 95άρα βενζίνη. Οι Κυκλάδες είναι επίσης ο νομός με την υψηλότερη τιμή 100άρας βενζίνης με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται πάνω από 2 ευρώ/λίτρο, ενώ στις Κυκλάδες βλέπουμε επίσης και την ακριβότερη τιμή στο πετρέλαιο με 1,58 ευρώ/λίτρο. Οι τιμές των υγρών καυσίμων στις Κυκλάδες αυξήθηκαν μάλιστα το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο.

Με έκπληξη ωστόσο βλέπουμε πως τα Δωδεκάνησα, που βρίσκονται πιο μακριά από Αθήνα αλλά και από τις Κυκλάδες, η μέση τιμή της 95άρας διαμορφώνεται πιο χαμηλά στο 1,8 ευρώ/λίτρο, ενώ πολύ πιο φθηνά κοστολογείται η βενζίνη σε απομακρυσμένα και ακριτικά νησιά της Ελλάδας όπως η Κέρκυρα (1,71 ευρώ/λίτρο), η Χίος (1,67 ευρώ/λίτρο) και η Λέσβος (1,74 ευρώ/λίτρο.). Σε κανονικά, δεδομένων των συνθηκών, επίπεδα επίσης βρίσκονται οι τιμές των καυσίμων στην μεγάλη πλειοψηφία των ηπειρωτικών νομών και φαίνεται πως οι τιμές δεν επηρεάζονται παρά ελάχιστα από επιπλέον χρεώσεις που θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν οι εταιρείες όπως είναι πχ. τα διόδια. Στην Ευρυτανία για παράδειγμα, οι τιμές της απλής αμόλυβδης έχουν φτάσει τα 1,723 ευρώ.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, και με βάση τα στοιχεία από την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, η τελική τιμή λιανικής στα καύσιμα, και ειδικά στην αμόλυβδη, διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 31,14%, από τους φόρους κατά 62,74% και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 6,12%.

white Diesel gas pump station

Τα καύσιμα πιέζουν τον πληθωρισμό

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να περάσει σε θετικό έδαφος, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Προς ώρας ο ελληνικός πληθωρισμός παραμένει από τους χαμηλότερους αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο υπόλοιπο μισό του χρόνου, αν συνεχιστεί η αύξηση των τιμών κυρίως των ενεργειακών προϊόντων.

Οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πληθωρισμό του Ιουνίου, δείχνουν μια τεράστια αύξηση σε ετήσια βάση στα ενεργειακά προϊόντα και τα υποπροϊόντα τους. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε αύξηση 28,9%, η τιμή του φυσικού αερίου 60,6%, οι τιμές καυσίμων και λιπαντικών καταγράφουν αυξήσεις 15,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αύξηση 0,69% για τον Ιούνιο. Από τις υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με τις τιμές των καυσίμων, τα αεροπορικά εισιτήρια καταγράφουν σε ετήσια βάση αύξηση 35,5 %. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει για τον Ιούνιο οριακή αύξηση κατά 0,7%. Αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μετά την αυξήσεις έως και 15% που έχει εγκρίνει από την 1η Ιουλίου η ΡΑΕ.

white and brown gas station

Στα 2/3 οι φόροι

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Ελλάδα οι φόροι αγγίζουν τα 2/3 της τελικής τιμής των καυσίμων, οπότε η άνοδος στις τιμές του διυλιστηρίου μετατοπίζουν πολύ προς τα πάνω αυτές που βλέπουμε στα πρατήρια.

Το μεγάλο πρόβλημα με το κόστος επικεντρώνεται στη νησιωτική Ελλάδα, όπου οι τιμές των καυσίμων ανά λίτρο αγγίζει ήδη ή και ξεπερνά τα 2 ευρώ! Στο ένα και μοναδικό πρατήριο στο νησί της Σερίφου οι τιμές των καυσίμων διαμορφώθηκαν ως εξής:

– Αμόλυβδη 95 οκτανίων: 1,899
– Αμόλυβδη 100 οκτανίων: 2,129
– Diesel κίνησης: 1,649
– Premium diesel: 1,699

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις