Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ολυμπιακοί Τόκιο: Πρωτοφανής απόφαση
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ολυμπιακοί Τόκιο: Πρωτοφανής απόφαση

Ολυμπιακοί Τόκιο: Οι ιαπωνικές Αρχές αναγκάστηκαν να υποκύψουν στα δεδομένα και απαγόρευσαν την προσέλευση θεατών στους Αγώνες.

Με ανακοίνωσή της η Υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας Ταμάγιο Μαρουκάουα, γνωστοποίησε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία θεατών, εξαιτίας της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην ιαπωνική πρωτεύουσα για τον περιορισμό της έξαρσης του Covid-19. Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση, καθώς είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς θεατές στις κερκίδες. Μπορεί το άκουσμα της είδησης να είναι σοκαριστικό, ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη και προέκυψε μετά από συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης, των διοργανωτών των Αγώνων του Τόκιο και των εκπροσώπων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο θα διαρκέσει καθ ‘όλη τη διάρκεια των Αγώνων, με στόχο την καταπολέμηση του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα είπε σε δημοσιογράφους ότι τα έκτακτα μέτρα θα διαρκέσουν από τις 12 Ιουλίου και θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 22 Αυγούστου. «Πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα για να αποφύγουμε την εξάπλωση και πάλι των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ιαπωνία, δεδομένων των συνεπειών των νέων παραλλαγών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Τα μπαρ και τα εστιατόρια στο Τόκιο δεν θα επιτρέπεται να σερβίρουν αλκοόλ και πρέπει να κλείνουν έως τις 20:00.

Η κατάσταση στην Ιαπωνία

Οι μολύνσεις από Covid αυξάνονται στο Τόκιο καθώς η τελετή έναρξης της 23ης Ιουλίου πλησιάζει ενώ η υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή Δέλτα αφορά πλέον το 30% των κρουσμάτων στην Ιαπωνία. Ειδικοί προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες ότι ο αποκλεισμός των θεατών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή, καθώς στην ιαπωνική κοινή γνώμη υπάρχει ο φόβος ότι η εισροή χιλιάδων αθλητών και αθλητικών παραγόντων θα τροφοδοτήσει νέο κύμα κρουσμάτων. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι η διάθεση των εμβολίων στην Ιαπωνία ήταν αργή, με λίγο περισσότερο από το 15% της χώρας να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Πάνω από δώδεκα εταιρείες ακυρώνουν τις προωθητικές τους ενέργειες

Την έντονη δυσφορία τους εκφράζουν δεκάδες χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ένα 24ωρο μετά την απόφαση των αρμοδίων αρχών να διεξαχθεί το μέγα αθλητικό γεγονός χωρίς θεατές. Όπως αναφέρουν πηγές του Reuters, πάνω από δώδεκα εταιρείες-χορηγοί των Αγώνων (κυρίως ιαπωνικές) ακυρώνουν εκδηλώσεις, προωθητικές ενέργειες και πάρτι που είχαν προγραμματίσει, μετά την απόφαση της «τελευταίας στιγμής» από τους διοργανωτές να απαγορευτούν οι θεατές στο στάδιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις