Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τι να βάλω αντί για ζάχαρη: Τα 4 πιο υγιεινά υποκατάστατα για όλα τα γλυκά
PLUS

Τι να βάλω αντί για ζάχαρη: Τα 4 πιο υγιεινά υποκατάστατα για όλα τα γλυκά

Τι να βάλω αντί για ζάχαρη: 4 υλικά που την αντικαθιστούν σε σχεδόν όλες τις παρασκευές

Τα γλυκά δεν έχουν εποχή, τα φτιάχνουμε όποτε θέλουμε και τα απολαμβάνουμε κάθε στιγμή. Το μόνο αρνητικό που πλαισιώνει το κεφάλαιο “γλυκά” είναι ότι το υλικό που τα κάνει ακαταμάχητα είναι το ίδιο που μας κάνει να τα μισούμε. Αυτό δεν είναι άλλο από τη ζάχαρη, που μπορεί να απολαμβάνουμε τη γεύση της αλλά παράλληλα φέρνει και θερμίδες, τις οποίες ειδικά το καλοκαίρι δεν τις θέλουμε. Υπάρχουν όμως, πολλές εναλλακτικές οι οποίες είναι λιγότερο επιβαρυντικές για τη σιλουέτα μας και μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη αξιοπρεπώς στις περισσότερες παρασκευές. Δείτε παρακάτω τα πιο υγιεινά υποκατάστατα της ζάχαρης για να μην αισθανθείτε καθόλου την απουσία της από τα γλυκά σας!

Μέλι

Tο μέλι είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό σου ως to pioυποκατάστατο της ζάχαρης. Εκτός από τα φυσικά του σάκχαρα, το μέλι έχει πολλές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, έτσι χωρίς ενοχές το προσθέτεις στα ροφήματά σου. Ακόμα και στο μαγείρεμα μπορείς να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με μέλι, αφού με τη θερμότητα γίνεται πιο ρευστό.  Αν θέλεις να φτιάξεις μια σος, δοκίμασε να ρίξεις αργά το μέλι μέσα στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά σου και χτύπησε καλά μέχρι να δεις πως το μέλι έχει ομογενοποιηθεί. Το μέλι είναι πιο γλυκό στη γεύση από τη ζάχαρη. Όταν θέλεις να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη σε μια συνταγή, θα υπολογίσεις ¾ κούπας μέλι για κάθε 1 κούπα ζάχαρης.

Μπανάνες

Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα καλίου, βιταμίνης C και φυτικών ινών. Οι μπανάνες είναι ένα «πολυχρηστικό» φρούτο και μια έξυπνη επιλογή για να γλυκάνεις τις συνταγές σου, χωρίς να χρησιμοποιήσεις την κλασική ζάχαρη. Ίσως βάζεις ήδη μπανάνες στον πρωινό σου χυμό ή προσθέτεις κομματάκια μπανάνας στα δημητριακά σου. Μπορείς όμως να κάνεις πολλά περισσότερα. Οι μπανάνες να θυμάσαι όσο πιο ώριμες είναι, τόσο πιο γλυκές. Ακόμη κι αν δεν είναι τόσο ώριμες όσο θα ήθελες, κανένα πρόβλημα. Σε χαρτί ψησίματος βάλε τις μπανάνες (με τη φλούδα τους) στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να δεις πως το εξωτερικό τους γίνεται καφέ (ίσως και μαύρο). Τις βγάζεις από το φούρνο, τις αφήνεις να κρυώσουν τελείως και προσθέτεις τη σάρκα τους στο μείγμα για τα pancake σου, τα muffin, στη ζύμη του ψωμιού, των μπισκότων σου. Μπορείς να έχεις μπανάνες στην κατάψυξη, επίσης. Όταν χτυπήσεις αυτές τις παγωμένες μπανάνες στο μπλέντερ, θα έχεις στη στιγμή ένα υγιεινό «ψεύτικο» παγωτό.

Κανέλα (και λοιπά μπαχαρικά)

Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν πιο απροσδιόριστη γεύση από την κλασική, με περισσότερο μυστήριο, όπως «ξυλένια» γεύση ή «θειώδη». Υπάρχουν όμως και αυτά που απλά θα τα πεις… πολύ γλυκά. Πρώτο στη λίστα αυτών των μπαχαρικών είναι η κανέλα και ακολουθούν το μοσχοκάρυδο, το αρωματοπίπερο (πιπέρι Τζαμάϊκας), ο γλυκάνισος, ο μάραθος, το κάρδαμο… Αυτά τα μπαχαρικά «ερεθίζουν» τη γλώσσα και την κάνουν να αντιλαμβάνεται γρηγορότερα τη φυσική γλυκύτητα των τροφών που τρως. Βάλε λοιπόν λίγα μπαχαρικά στον καφέ σου, στα δημητριακά σου, στο γιαούρτι σου ή σε οποιοδήποτε άλλη συνταγή έχει ζάχαρη. Όχι μόνο θα ωφεληθείς από τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, αλλά θα αποφύγεις και τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Παντζάρια

Ακούγεται τρελό αλλά ισχύει! Τα παντζάρια είναι γλυκά από μόνα τους, και παράλληλα φορτωμένα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σημαντικά μεταλλικά στοιχεία. Αποτελεί επίσης «ρίζα» που βρίσκει πολλές εφαρμογές στην κουζίνα σου, μια από αυτές να δώσει έξτρα γλυκύτητα στα smoothies σου ή στους φρεσκοστυμμένους ανάμεικτους χυμούς σου.  Δοκίμασε να αναμείξεις λίγο ωμό παντζάρι με τα αγαπημένα σου φρούτα ή λαχανικά για ένα δροσερό, γλυκό, πρωινό τονωτικό. Ακόμη δοκίμασε να φτιάξεις μια «κόκκινη» λεμονάδα αναμειγνύοντας φέτες παντζαριού με σταφύλια, χυμό λεμόνι και παγωμένο νερό. Βάλε παντζάρι στο χούμους ή κόψε φέτες στον φούρνο για μια εναλλακτική κρατσανιστή λιχουδιά. Τα παντζάρια μπορούν επίσης να μπουν στο ζυμωτό σου ψωμί, στα cookies και τα brownies που φτιάχνεις, «αναβαθμίζοντας» το θρεπτικό τους προφίλ και μειώνοντας ταυτόχρονα τη ζάχαρη που θα έπρεπε να βάλεις. Βάλε φρέσκα παντζάρια στη συνταγή σου και δεν θα χρειάζεσαι ούτε έξτρα ζάχαρη, ούτε τεχνητά χρώματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις