Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Υπόθαλψη Παππά: Εισαγγελική έρευνα για το εάν υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθαλψη Παππά: Εισαγγελική έρευνα για το εάν υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι

Υπόθαλψη Παππά: Έρευνα για το αν συμμετείχαν κι άλλοι στη υπόθαλψή του

Σε προκαταρκτική έρευνα προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να διερευνηθεί η πιθανότητα περεταίρω προσώπων που τυχόν εμπλέκονται στην υπόθαλψη του Χρήστου Παππά. Ειδικότερα, η προκαταρκτική εξέταση, πραγματοποιείται με σκοπό να ερευνηθεί αν η επί σειρά μηνών «εξαφάνιση» του καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών και 3 μηνών, Χρήστου Παππά, είχε συνδρομή από πρόσωπα που εξασφάλισαν στον «νούμερο 2» του ναζιστικού μορφώματος δυνατότητα να ξεφεύγει από τις Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή για την έρευνα είναι καταθέσεις μαρτύρων που έχουν δοθεί στο παρελθόν, που αναφέρονται ονομαστικά σε άλλα πρόσωπα, πέραν της 52χρονης, τα οποία φέρονται να βοηθούσαν τον Χρ. Παππά να διαφύγει τη σύλληψη.

Υπενθυμίζεται, ότι επί εννέα μήνες ο χρυσαυγίτης βουλευτής κρυβόταν. Το τελευταίο καταφύγιο που είχε επιλέξει για να μην τον βρει η αστυνομία ήταν το ισόγειο διαμέρισμα μιας 52χρονης χρυσαυγίτισσας, ουκρανικής καταγωγής, στου Ζωγράφου. Μπορεί για εννέα μήνες να ήταν άφαντος, ωστόσο οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, με μία καλοστημένη και άριστα συντονισμένη επιχείρηση, χρειάστηκαν μόλις 40 λεπτά για να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στη φυλακή.

Οι έρευνες από το Αγιο Ορος έως την Αλβανία και τη Σερβία

Από τις 14 Οκτωβρίου του 2020, όταν το δικαστήριο ανακοίνωνε το οριστικό τέλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στέλνοντας τους νεοναζί στη φυλακή, ο Χρήστος Παππάς επέλεξε τη φυγή και το κρυφτό για να μην οδηγηθεί στις φυλακές. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις Αρχές και ξεκίνησε η αναζήτηση του φυγόποινου χρυσαυγίτη. Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης του Χρήστου Παππά αναζήτησαν, αρχικά, τα άτομα από το φιλικό του περιβάλλον που ήταν κοντά του και θα μπορούσαν να του είχαν προσφέρει κρησφύγετο. Ολες οι πληροφορίες που έφταναν στα χέρια τους περνούσαν από εξονυχιστική έρευνα. Ακόμα και αυτές που οδήγησαν τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας σε αναζήτηση του Παππά στη Σερβία, την Αλβανία, αλλά και στο Άγιο Όρος.

Η “κρυψώνα” στου Ζωγράφου

Στην πορεία των ερευνών διαπίστωσαν ότι το στενό φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον ήταν ήρεμο, δείγμα ότι ο Χρήστος Παππάς δεν βρισκόταν εκτός Ελλάδας. Γι’ αυτό και οι αστυνομικοί άνοιξαν τον κύκλο των ερευνών σε άτομα υπεράνω υποψίας και κυρίως σε περίπου 400 μέλη της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια, λειτουργώντας αφαιρετικά, κατέληξαν σε 100 πρόσωπα, και έτσι έφτασαν στο ισόγειο διαμέρισμα της οδού 28ης Οκτωβρίου, στου Ζωγράφου, όπου ξεκίνησε η παρακολούθηση που κατέληξε στον εντοπισμό και τη σύλληψη του υμνητή του Χίτλερ.

Το σπίτι της 52χρονης γυναίκας, ουκρανικής καταγωγής, η οποία είχε πάρει την ελληνική υπηκοότητα και μάλιστα βρέθηκε υποψήφια στο ψηφοδέλτιο του Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας, τέθηκε σε 24ωρη παρακολούθηση από την Αντιτρομοκρατική. Το προφίλ της ταίριαζε για να μπορέσει να προσφέρει καταφύγιο στον Χρήστο Παππά. Ηταν χήρα, ζούσε με τη σύνταξη του νεκρού συζύγου της, ενώ το σπίτι που της είχε αφήσει στου Ζωγράφου δεν θα κινούσε υποψίες.

Το διάστημα που οι αστυνομικοί σάρωναν την περιοχή, ο Χρήστος Παππάς δεν εμφανίστηκε, καθώς δεν βγήκε ποτέ από το σπίτι, όμως τα στοιχεία έδειχναν ότι βρισκόταν μέσα. Μπορεί τα παντζούρια του σπιτιού να ήταν για μήνες ερμητικά κλειστά, ωστόσο οι αστυνομικοί είχαν «δέσει» την παρουσία του Παππά μέσα σε αυτό και το βράδυ της Πέμπτης 1 Ιουλίου η Αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε επιχείρηση και τον συνέλαβε.

Η 52χρονη που έκρυβε τον Χρήστο Παππά

Αυτό που κίνησε τις υποψίες για την 52χρονη ήταν ότι έκανε ψώνια για περισσότερα του ενός ατόμου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε έρευνα ακόμα και στα οικιακά απορρίμματα από τους αστυνομικούς. Από τις Αρχές εκτιμούν ότι ο Παππάς κρυβόταν εκεί και τους εννέα μήνες, αν και ο ίδιος μέσω του συνηγόρου του δήλωσε πως ήταν περαστικός από την οικία στου Ζωγράφου και ότι σκόπευε να παραδοθεί.

Οταν μπήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι στου Ζωγράφου είδαν τον Χρήστο Παππά με λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είχε ξυρίσει το μούσι που διατηρούσε τα τελευταία χρόνια, είχε αφήσει μόνο μουστάκι, ενώ η 52χρονη του είχε κουρέψει τα μαλλιά. Ο χρυσαυγίτης, μάλιστα, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες κατά τη μεταγωγή του από τη ΓΑΔΑ, έχει πάρει και αρκετά κιλά. Πλέον, όπως τόνισε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, «η σύλληψη του φυγόποινου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής κλείνει και την τελευταία εκκρεμότητα με την εγκληματική οργάνωση», καθώς το τελευταίο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που έχει καταδικαστεί οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις