Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΜΑΚ: Καταρριχητές από ελικόπτερα
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΑΚ: Καταρριχητές από ελικόπτερα

ΕΜΑΚ: Η νέα μονάδα εκπαιδεύτηκε με την αρωγή του ΓΕΑ και θα βρίσκεται εκεί που δεν φτάνει επίγειο μέσο πυρόσβεσης.

Πυροσβέστες-αεροκομάντο, μέλη της νέας «Ομάδας Αρχικής Επιθετικής Προσβολής» των λίαν επικίνδυνων πυρκαγιών, ρίχνονται στη μάχη για τη διάσωση, κατά το δυνατόν, ζωών, περιουσιών και φυσικού περιβάλλοντος. Πρόκειται τη νέα ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που από την ονομασία της κιόλας προκύπτει η αποστολή της. Από την συνηθισμένη «άμυνα» απέναντι στις αδηφάγες φλόγες, το Σώμα περνά και στην «επίθεση» ιδιαίτερα τις πρώτες, κρίσιμες ώρες της εκδήλωσης της κάθε πυρκαγιάς. Αποστολή της ομάδας, που αποτελείται από τριάντα επίλεκτους της ΕΜΑΚ (Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), οι οποίοι ολοκλήρωσαν την σκληρή εκπαίδευσή τους στην καταρρίχηση από ελικόπτερο, σε σημεία όπου δεν μπορεί να πλησιάσει άλλο επίγειο μέσο της Πυροσβεστικής. Αποστολή των τριάντα θα είναι η οριοθέτηση της κάθε πυρκαγιάς, με ενέργειες πίσω από το μέτωπο που δεν θα επιτρεπουν την επέκτασή της ανεξέλεγκτα.

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Έτσι, παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής πτυχίων του 1ου Σχολείου στην καταρρίχηση με τεχνική Rapel καθώς και στην ανάβαση και κατάβαση με το σύστημα HOIST από Ε/Π AS-332L1, στις εγκαταστάσεις της 31ης ΜΕΕΔ, στην 112 ΠΜ, εντός του Στρατιωτικού Αεροδρομίου της Ελευσίνας. Ο Διοικητής της 31ης ΜΕΕΔ, απευθυνόμενος στον Αρχηγό του Π.Σ. ανέφερε ότι « …θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τα στελέχη σας της ΕΜΑΚ είναι ικανά και ασφαλή για να εκτελέσουν τα νέα αντικείμενα που εκπαιδεύτηκαν.  Είμαι σίγουρος ότι με προσεκτική σχεδίαση και εκπαίδευση, θεσμοθέτηση και τήρηση απαρεγκλίτως των προβλεπόμενων διαδικασιών, τα στελέχη σας θα εκπληρώσουν στο ακέραιο το καθήκον τους …».

Ο αρχηγός της Π.Υ.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, στον σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε:  «… η ανάγκη της άμεσης επέμβασης σε έκτακτες περιπτώσεις έναρξης πυρκαγιών μας οδήγησαν στη δημιουργία μιας Ομάδας Αρχικής Επιθετικής Προσβολής (Helitack) από στελέχη της ΕΜΑΚ, με αρμοδιότητα την οριοθέτηση πυρκαγιών σε δυσπρόσιτα σημεία, εκεί, όπου δε δύναται να επιχειρήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι η πρακτική της επιθετικής προσβολής πυρκαγιάς, από ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες, συμβάλει στην άμεση απόκριση και σε κάποιες περιπτώσεις στην εν τη γενέσει αντιμετώπισή της …».

Απόφαση του ΓΕΑ

Η συγκεκριμένη εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε από την 31 ΜΕΕΔ, κατόπιν απόφασης του ΓΕΑ, σε τριάντα στελέχη της ΕΜΑΚ και αφορούσε την καταρρίχηση Rappel και την αναβίβαση καταβίβαση με το σύστημα Hoist από Ε/Π Α/S – 332L1 του Πυροσβεστικού Σώματος. Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε επίδειξη των προαναφερόμενων τεχνικών. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε τρεις εκπαιδευτικές σειρές των δέκα ατόμων διάρκειας δύο εκπαιδευτικών εβδομάδων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις