Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετάλλαξη Δέλτα Ελλάδα: Άμεση ανάγκη ο εμβολιασμός, τι λένε οι ειδικοί
ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Δέλτα Ελλάδα: Άμεση ανάγκη ο εμβολιασμός, τι λένε οι ειδικοί

Μετάλλαξη Δέλτα Ελλάδα: Το στέλεχος Δέλτα είναι πιθανό να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας

Συναγερμός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά και παγκόσμια έχει σημάνει η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μάλιστα, σήμερα το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι αν χρειαστεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν. Ο τρόπος για να μη χρειαστεί, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, είναι το εμβόλιο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να μην επιστρέψουμε σε γενικευμένα lockdown και τέταρτα κύματα.

«Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους», υπογράμμισε. «17 μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Πανευρωπαϊκός “συναγερμός” για την μετάλλαξη Δέλτα

Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα

«Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει» ανέφερε. «Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. 1ον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. 2ον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. 3ον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».

Πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά λοκντάουν

«Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά λοκντάουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα» σχολίασε ο κ. Αρκουμανέας. «Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Κρήτης».  Ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τους κινδυνολόγους αλλά τους ειδικούς. «Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν» ξεκαθάρισε.

Τη μετάλλαξη Δέλτα την έχουμε βρει (στη χώρα μας) από τον Απρίλιο γίνονται ιχνηλατήσεις, μπορεί να μη βρίσκουμε όλες τις μολύνσεις, αλλά η συνολική εικόνα για τη Δέλτα είναι αυτή διευκρίνισε. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50 με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό».

Παγώνη: Από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα

Καμπανάκι για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού κρούει και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. «Με την μετάλλαξη Δέλτα φοβόμαστε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όταν έχεις κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στην ΜΕΘ. Δεν υπάρχει στο ιστορικό ούτε ένας. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%. Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75-80% δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω» εξήγησε η κ. Παγώνη στο Mega.

Από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πρέπει μέχρι τότε να καλύψουμε το κενό

Όσον αφορά τις μάσκες η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε: «Όταν η επιτροπή εισηγήθηκε να βγάλουμε τις μάσκες διευκρίνισαν ότι πρέπει αυτό να γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκες, γιατί δεν ξέρεις ποιος είναι δίπλα σου. Τη μάσκα θα την έχουμε στην τσέπη μας, στην τσάντα μας. Μπορεί να ξεχνάμε το πορτοφόλι μας αλλά όχι τη μάσκα μας. Όταν φτάσουμε στο 80% των εμβολιασμών τότε θα μπορούμε να πετάξουμε τη μάσκα». Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε ακόμα στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί και κατά πόσον είναι ασφαλές να εμβολιαστούν. «Η μία σχολή λέει δεν υπάρχει πρόβλημα και η άλλη είναι πιο επιφυλακτική και θέλει να περιμένει τις μελέτες. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι μπορούν οι γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο γιατί δεν επηρεάζει το έμβρυο. Με βάση τις μελέτες που έχουμε τώρα, γιατί τα δεδομένα στην ιατρική αλλάζουν».

«Πρέπει να τονιστεί πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο σχετικά με τις παρενέργειες που κάνει η ίδια η νόσος» τόνισε η ίδια. «Αυτοί που ήμασταν κάθε μέρα στα νοσοκομεία έπρεπε να γράψουμε βιβλίο. Δεν θα ξεχάσω μια συνάδελφο μου που είχε αρρωστήσει όλη η οικογένεια της. Οι γονείς της, ο άνδρας της και το ένα από τα τρία παιδιά της. Έχασε τους γονείς της, ευτυχώς σώθηκε το παιδάκι και ο άνδρας της. Ζούσαμε κάθε μέρα δύσκολες ιστορίες. Αν λέγαμε προς τα έξω τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί θα είχαμε φράσει στο 95%» είπε συγκλονισμένη η κ. Παγώνη.

Μόσιαλος για μετάλλαξη Δέλτα: Ποσοστά 70-75% δεν είναι αρκετά για ανοσία – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Φαίνεται πως ποσοστά της τάξης του 70-75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα σε σχέση με την “ινδική” παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού. Υπολογίζεται τώρα ότι, προκειμένου να συμβεί αυτό, πρέπει περισσότεροι από το 82% των ενηλίκων να έχουν είτε φυσική ανοσία (επειδή κόλλησαν) είτε επίκτητη λόγω των εμβολιασμών. Αυτό αναφέρει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα θα το έχουν βασικά οι εξής τρεις κατηγορίες:

Κυρίως οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά είναι γνωστό πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες σε αυτά), καθώς κι ένα μικρό ποσοστό 4% και 8% αντίστοιχα, στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και AstraZeneca (ΑΖ) δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.

Δείτε την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

Όλα τα εμβόλια επιτελούν τρεις λειτουργίες:

1. Μπορούν να αποτρέψουν πλήρως τη λοίμωξη από ένα παθογόνο

2. Αν δεν αποτρέψουν τη λοίμωξη και κολλήσουμε μια νόσο, μπορούν να μας προστατεύσουν από τη σοβαρή έκβαση της νόσου και να αποφύγουμε επομένως τις εισαγωγές στα νοσοκομεία

3. Μπορούν να μειώσουν τη διασπορά της νόσου από εμας τους ίδιους, εφόσον έχουμε νοσήσει, (γιατί παραμένει λίγο ιικό φορτίο στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα το οποίο όμως δεν απειλεί όσους έχουν εμβολιαστεί), και δεδομένου πως μας έχουν ήδη προστατεύσει από τη σοβαρή νόσο.

Τι συμβαίνει με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό;

1. Γνωρίζουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιαστεί, προστατεύονται από τη λοίμωξη αλλά δεν ξέρουμε ακόμα το ακριβές ποσοστό.

2. Όσοι κολλήσουν, και έχουν κάνει τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca (AZ), προστατεύονται από σοβαρή λοίμωξη και εισαγωγή στο νοσοκομείο, κατά 96% και 92%, αντίστοιχα.

Δεν μας προστατεύει όμως το εμβόλιο όλους από την ινδική παραλλαγή (Δέλτα). Ένα 4-8 % θα περάσει τη νόσο με βαριά συμπτώματα και ίσως χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Επίσης ένα μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 12 (Pfizer))-33 (AZ) % μάλλον θα νοσήσει ήπια εάν κολλήσει την ινδική παραλλαγή (Δέλτα) ακόμα και εάν είναι εμβολιασμένοι.

Η προστασία των εμβολίων γνωρίζαμε πως ήταν 100% απέναντι στην αγγλική παραλλαγή (την Αλφα). Αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει λίγο.

Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι σημαντικό, αλλά υπάρχει, για τους λίγους που θα νοσήσουν σοβαρά.

3. Τα εμβόλια γνωρίζουμε πως αποτρέπουν την μετάδοση κατά 70-90%, αλλά η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα. Το δε ποσοστό της ενδοοικογενειακής διασποράς έχει αυξηθεί κατά 64%.

Είναι η ινδική παραλλαγή όμως πιο θανατηφόρα;

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται να είναι.

Τότε, θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος, γιατί υπάρχει πρόβλημα και παγκόσμια ανησυχία;

Υπάρχει πρόβλημα γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.

Ναι, αλλά γιατί έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, σε χώρες όπως η Αγγλία και το Ισραήλ όπου ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί;

Και στις 2 χώρες δεν έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% των άνω των 16 ετών. Φαίνεται πως τα ποσοστά εμβολιασμού κοντά στο 60% στην κοινότητα των ενηλίκων ήταν επαρκή για να αντιμετωπίσουν την Aγγλική παραλλαγή. Στο ποσοστό αυτό προσθέτουμε ένα ακόμη 10-15% όσων έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία γιατί κόλλησαν την νόσο.

Φαίνεται όμως πως αυτά τα ποσοστά αυτά (70-75%) δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα για την ινδική παραλλαγή. Υπολογίζουμε τώρα ότι για να συμβεί αυτό πρέπεινα έχουμε περισσότερους από το 82% των ενηλίκων, είτε με φυσική (επειδή κόλλησαν) είτε με επίκτητη ανοσία (λόγω των εμβολιασμών).

Αυτο όμως που έχει σημασία, είναι πως η Αγγλία, που ειναι η χώρα με τα περισσότερα νέα κρούσματα μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, είναι ταυτόχρονα η χώρα με το μικρότερο αριθμό σοβαρών λοιμώξεων. Αυτό σημαίνει πως τα εμβόλια δουλεύουν.

Γιατί όμως αυξήθηκε ο αριθμός των νέων λοιμώξεων και στην Αγγλία και στο Ισραήλ και γιατι έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία και από εμβολιασμένους;

Ο συντριπτική πλειοψηφία των νέων λοιμώξεων αφορά στους μη εμβολιασμένους (περίπου το 40% των ενηλίκων), στα παιδια που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων, που δεν τους καλύπτουν τα εμβόλια της Pfizer και της ΑΖ (που αντιστοιχεί σε 4 και 8% αντίστοιχα).

Μπορεί όμως να αυξηθεί πέραν του 4% και του 8% ο αριθμός των νέων κρουσματων μεταξύ των εμβολιασμένων;

Ναι, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όπως εξήγησα στην αρχή, ο βασικός ρόλος του εμβολίου είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου, όχι η πλήρης αποτροπή της λοίμωξης. Άρα μπορεί να δούμε έναν αυξημένο αριθμό θετικών τεστ PCR σε εμβολιασμένους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο (επειδή το τεστ θα ειναι θετικό).

Το πρόβλημα βασικά με την ινδική παραλλαγή, την παραλλαγή δέλτα, θα το έχουν οι εξής 3 κατηγορίες

1. Κυρίως οι ανεμβολίαστοι

2. Τα παιδια που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά γνωρίζουμε πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες στα παιδιά)

3. Το μικρο ποσοστό 4 και 8% στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer και ΑΖ δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.

Δεν έχουμε ακόμα δεδομένα για τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της Moderna όσον αφορά την αποτέλεσματικοτητα έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Αλλά δεδομένων των ομοιοτήτων των εμβολίων και των στοιχείων από τα άλλα 2 εμβόλια, δεν θα περίμενα μεγάλη μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι στην παραλλαγή Δέλτα, ούτε για αυτά τα εμβόλια.

Εξαδάκτυλος για μετάλλαξη Δέλτα: Αμεσα να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 55 ετών

“Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται σε ένα ποσοστό 88% από τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 εμβολιασμένους, οι 12 δεν έχουν άμυνα, οι 88 έχουν άμυνα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, για αυτό πρέπει να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν”, είπε στον ΑΝΤ1 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εν μέσω του συναγερμού που έχει σημάνει και στην Ελλάδα για την παραλλαγή Δέλτα, “η ινδική μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ γρήγορα. Όταν αύριο-μεθαύριο τα νοσοκομεία θα ξαναγεμίσουν από ασθενείς με κορονοϊό, που θα γεμίσουν από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ασθενείς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, όπως γινόταν εδώ και πολλούς μήνες, πχ. κάποιος που ήθελε να κάνει μια επέμβαση και περίμενε πολλούς μήνες”.

“Είναι μια νόσος που μεταδίδεται ταχύτατα και επηρεάζει τη ζωή όλων μας. Οι άνω των 55 ετών πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν όλοι, το χρωστούν στον εαυτό τους και στην κοινωνία, το χρωστούν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, δεν μπορεί να ζητάμε από μαθητές και φοιτητές να εμβολιαστούν, ενώ αυτοί που έχουν το πρόβλημα να μην εμβολιάζονται”, είπε ο κ. Εξαδάκτυλος. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, “θα είναι πολύ κρίμα η χώρα μας να ξαναμπεί σε αυτή τη δίνη, ενός lockdown, ενώ έχουμε την δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε με άλλους όρους και ενώ έχουμε και το προνόμιο να έχουμε εμβόλιο και αν επιλέγουμε ποιο εμβόλιο θα κάνουμε”.

Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν οι πολίτες να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα ανθρώπων και συνθήκες συνωστισμού. Όπως ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, η αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη είναι απόρροια των επισκεπτών που έφθασαν στο νησί, ενώ επεσήμανε πολλάκις ότι “η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι πιο μεταδοτική και προκαλεί μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία”.

Τζανάκης: Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdown λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Tην εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα είναι το κυριαρχούν στέλεχος κορονοϊού στην Ελλάδα, διατύπωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι μάλιστα πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό. “Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα είναι και το κυριαρχούν στέλεχος του ιού στην χώρα.

Παράλληλα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης, εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής. Όσον αφορά στους 18 ασθενείς με κορονοϊό στελέχους Δέλτα στην Κρήτη, ο καθηγητής σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν πραγματοποιήσει εμβολιασμό και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας δεδομένου μάλιστα ότι η μετάλλαξη αυτή εκτιμάται ως 100% πιο μεταδοτική. Περαιτέρω, το στέλεχος Δέλτα, εξήγησε, είναι 60% πιο μεταδοτικό σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη. “Έχει βρει τον τρόπο να ξεκλειδώσει το ανοσοποιητικό νέων ατόμων και παιδιών”, είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις