Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πάγιες δαπάνες – Ε3: Οδηγίες από την ΑΑΔΕ για τη συμπλήρωση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάγιες δαπάνες – Ε3: Οδηγίες από την ΑΑΔΕ για τη συμπλήρωση

Πάγιες δαπάνες - Ε3: Πώς θα συμπληρώσετε τις επιδοτήσεις που λάβατε στο έντυπο

Σε αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων που έλαβαν οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από την πανδημία στο έντυπο Ε3, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι εν λόγω οδηγίες βοηθούν τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ειδικότερα του Ε3 ,που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν σε αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Βασικός παράγοντας για να λάβουν οι επιχειρήσεις την επιδότηση είναι τα δεδομένα του Ε3, το οποίο θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί εντός σφιχτών χρονικών ορίων, καθώς σε 10 ημέρες, στις 2 Ιουλίου λήγει η παράταση που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Μόνο 64.857 έντυπα Ε3 μέχρι χθες

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 64.857 έντυπα Ε3, αριθμός μεγαλύτερος από το προηγούμενο διάστημα αλλά σχετικά μικρός σε σχέση με το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει οι επιχειρήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Πως δηλώνονται οι πάγιες δαπάνες

Ως πάγιες δαπάνες χαρακτηρίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3 (παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα). Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ, επιδοτήσεις, ενισχύσεις ή αποζημιώσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω της COVID-19, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα αν αυτά καταχωρούνται στα βιβλία τους ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας φυσικών καταστροφών καταχωρούνται στον πίνακα Ζ3 στους κωδικούς 196, 296, 396 ή 496 κατά περίπτωση.

Μεταφέρονται στον πίνακα Ζ1 στα «Ασυνήθη έσοδα και κέρδη» στους κωδικούς 170, 270, 370 και 470 αντίστοιχα. Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τα πιο πάνω ποσά αναγράφονται επίσης σε αντίστοιχη επιλογή, του εσωτερικού υποπίνακα των κωδικών 144, 244, 344, 444 του πίνακα ΣΤ κατά περίπτωση ενώ περαιτέρω καταχωρούνται και σε αντίστοιχους κωδικούς του Εντύπου Ε1. Στα νομικά πρόσωπα/νομικές οντότητες, τα ποσά αυτά αναγράφονται στους κωδικούς 482, 483, 484, 485, 486, 487, 489, 490, 491, 492 και 493 του εντύπου Ν, κατά περίπτωση.

Η δήλωση της επιστρεπτέας προκαταβολής

Στο νέο κωδικό 999 του υποπίνακα Ζ3 προσυμπληρώνεται για πληροφοριακούς σκοπούς το συνολικό ποσό της εισπραχθείσας επιστρεπτέας προκαταβολής σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εκάστοτε ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Στα νομικά πρόσωπα/ νομικές οντότητες το ποσό της ενίσχυσης το οποίο δεν επιστρέφεται αναγράφεται στον πίνακα Ζ1 στα «Ασυνήθη έσοδα και κέρδη» στους κωδικούς 170, 270, 370 και 470 αντίστοιχα και μεταφέρεται στον κωδικό 481 του εντύπου Ν.

Στα φυσικά πρόσωπα ασκουντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ποσά που καταβλήθηκαν εντός του έτους 2020 ως προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, αναγράφονται στους κωδικούς 781-872 του εντύπου Ε1. Τέλος, ως προς το λογιστικό χειρισμό η επιστρεπτέα προκαταβολή αντιμετωπίζεται ως κρατικό δάνειο σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τη ΣΛΟΤ 957/2020.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις