Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μονή Πετράκη – επίθεση με βιτριόλι: Το χρονικό του τρόμου
ΕΛΛΑΔΑ

Μονή Πετράκη – επίθεση με βιτριόλι: Το χρονικό του τρόμου

Μονή Πετράκη - επίθεση με βιτριόλι: Ο δράστης ήταν πεπεισμένος ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη

Ενα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε στη Μονή Πετράκη, σε Συνοδικό Δικαστήριο. Ιερέας που δικαζόταν για αδίκημα περί ναρκωτικών και επρόκειτο να καθαιρεθεί έριξε καυστικό υγρό, πιθανότατα βιτριόλι, σε επτά μητροπολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θύματα της επίθεσης με καυστικό υγρό είναι οι Μητροπολίτες Κασσανδρείας, Νικόδημος, Αρτας, Καλλίνικος, Δρυϊνουπόλεως, Ανδρέας, Ζακύνθου, Διονύσιος Δ’, Κηφισιάς, Κύριλλος, Γουμενίσσης, Δημήτριος και Γλυφάδας, Αντώνιος.

Δύο εξ αυτών φέρουν πιο σοβαρά τραύματα, οι Κηφισίας και Δρυϊνουπόλεως, ενώ σοβαρός είναι και ο τραυματισμός του μητροπολίτη Αρτας. Οι υπόλοιποι φέρουν εγκαύματα στο σώμα και στα χέρια και δεν διατρέχουν κίνδυνο. Από την επίθεση, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, επλήγησαν και δύο δικηγόροι των συνοδικών δικαστηρίων. Οι τέσσερις από τους μητροπολίτες θα παραμείνουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο και τρεις μεταφέρονται στο ΚΑΤ ή στην οφθαλμολογική κλινική του «Γ. Γεννηματά» με εγκαύματα στο πρόσωπο.

Για την κατάσταση των τραυματιών και τα γεγονότα στο δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο  μίλησε ο μητροπολίτης Σταγών:

Ιερώνυμος: «Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αποφύγαμε τα χειρότερα»

Στο «Λαϊκό» βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πιστεύουμε με τη φροντίδα των γιατρών μας να ξεπεραστεί η δυσκολία. Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία», δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος. Επισήμανε πως ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν στο λειτούργημά του και, καθώς είχε εφοδιαστεί με βιτριόλι, έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. «Περίπου 7 ή 8 πρόσωπα έχουν πάθει εγκαύματα, άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα», είπε.

Μονή Πετράκη επίθεση: «Μας προβληματίζει όλους μας»

Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε πως με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού «ευτυχώς, αποφύγαμε τα χειρότερα», και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υγεία των μητροπολιτών θα πάει καλύτερα. Κλείνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως το περιστατικό «είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους μας, γιατί είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία».

Ο Μητροπολίτης Σταγών, Θεόκλητος, που ήταν μπροστά στο περιστατικό, μίλησε στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά μετά την επίθεση. Όπως είπε, «ο κατηγορούμενος, ο οποίος καθηρέθη για τα παραπτώματα που είχε κάνει, δεν το δέχτηκε και το έριξε (το καυστικό υγρό) στους αρχιερείς».

Ιερέας από τη Βέροια ο δράστης της επίθεσης

Ο δράστης, ιερέας από τη Μητρόπολη Βέροιας, είχε μαζί του δύο μπουκάλια με το οξύ, ενώ, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., έριξε ένα εξ αυτών κατά των μητροπολιτών στο πρόσωπο και στο σώμα, κατά τη διαδικασία ανακοίνωσης της απόφασης. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, ο συγκεκριμένος ιερέας επιτέθηκε με το υγρό σε όλους όσοι κάθονταν στην έδρα και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή. Ωστόσο, άκουσε τις φωνές ο φρουρός που βρισκόταν έξω από τη Μονή Πετράκη και έπεσε πάνω του, ενώ δέχθηκε και ο ίδιος επίθεση με το συγκεκριμένο καυστικό υγρό στα κάτω και τα άνω άκρα.

Μια ομάδα τεσσάρων φρουρών -πεζή περιπολία της ΕΛ.ΑΣ.- που βρίσκονταν τυχαία στην περιοχή, κατάφερε να συλλάβει τελικά τον δράστη. “Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσε το Συνοδικό Δικαστήριο” φέρεται να είπε ο δράστης σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Μονή Πετράκη – επίθεση με βιτριόλι: Μαρτυρία σοκ

Ο κ. Γιώργος Τζίκας (ένας από τους δικηγόρους του δράστη) μιλώντας στο protothema.gr περιγράφει ότι «στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καθαιρεθεί. Σήμερα εκδικαζόταν η έφεση σε δεύτερο βαθμό. Με εμάς ήταν όλο αυτό το διάστημα ήρεμος και συνεργάσιμος. Σήμερα, περί τις 19:00 όπου εκδικαζόταν η έφεση του, πλησίασε την έδρα και τους ρώτησε «είστε μιλημένοι από τον Βεροίας;. Σας έχει μιλήσει ο μητροπολίτης Βεροίας;».

Ήταν πεπεισμένος ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη. Ξαφνικά και χωρίς να πει τίποτα έβγαλε από τη τσάντα του δύο μεγάλα μπουκάλια με κόκκινο υγρό και άρχισε να ραντίζει προς την έδρα φωνάζοντας «Δεν σας μίλησε ο Βεροίας ε; Δεν σας μίλησε ο Βεροίας;». Ξαφνικά ο χώρος πλημμύρισε αίμα και καμένα ράσα. Φώναζε και ράντιζε με τα μπουκάλια. Δεν ήταν μπουκαλάκια. Ήταν μεγάλα δίλιτρα μπουκάλια που είχε μεσα στην τσάντα του. Το σκηνικό ήταν εφιαλτικό».

Η υπόθεση με τα ναρκωτικά

Ήταν 14 Ιουνίου του 2018, όταν είχε πέσει σαν βόμβα στην Εκκλησία η είδηση ότι ο 34χρονος (τότε) ιερέας με καταγωγή από τη νότια Ελλάδα που λειτουργούσε σε χωριό της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, συνελήφθη σαν κανονικό «βαποράκι» έχοντας κρυμμένη κοκαΐνη κάτω από το ράσο του και μάλιστα στα απόκρυφά του, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Ο ιερέας πίστευε ότι οι αστυνομικοί θα σέβονταν την ιδιότητά του και δεν θα του έκαναν έρευνα, όμως γελάστηκε καθώς οι άνδρες της Ασφάλειας Βέροιας είχαν πληροφορηθεί για το πάθος του και τον παρακολουθούσαν διακριτικά, ώσπου σταμάτησαν για έλεγχο το αυτοκίνητό του. Όταν έκαναν σωματική έρευνα στον ιερωμένο, διαπίστωσαν ότι κάτω από το ράσο και μάλιστα κρυμμένο σε… «επίμαχο» σημείο έκρυβε ένα «φιξάκι» με 1,8 γραμμάριο κοκαΐνης!

Ο παπάς οδηγήθηκε τότε με χειροπέδες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας στον οποίο υποστήριξε ότι βρέθηκε σε… στιγμή αδυναμίας και ότι η κοκαΐνη ήταν για προσωπική του χρήση. Μετά την άσκηση δίωξης για κατοχή ναρκωτικών, αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, ο ιερωμένος δεν ήταν άγνωστος στις αρχές καθώς τις είχε απασχολήσει όταν λειτουργούσε σε χωριό της Βέροιας.

Τότε, είχαν ξεσπάσει επεισόδια στο ναό και επεκτάθηκαν στο προαύλιο με την ανταλλαγή «γαλλικών» ανάμεσα στο νεαρό εφημέριο και ενορίτες που του απέδιδαν οικονομικές παρατυπίες! Σε ένα από τα επεισόδια, μάλιστα, χρειάστηκε να παρέμβουν οι αστυνομικοί για να μην ξεσπάσει σύρραξη! Ο ιερέας τέθηκε για ένα διάστημα σε αργία, αλλά μετά απομακρύνθηκε με αίτημα που υπέβαλαν οι ενορίτες.

Η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου για την επίθεση στη Μονή Πετράκη: Αποτροπιασμός για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό

Με ανάρτηση στο twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το πρωτοφανές περιστατικό στη Μονή Πετράκη. «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος με ενημέρωσε για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό και εύχομαι ταχεία ανάρρωση των θυμάτων».

Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις