Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης: Κοντά στους πολίτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κοντά στους πολίτες

Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός θέλει να βρεθεί κοντά σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και να εξηγήσει το νέο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται στην χώρα.

Μια από τις βασικές διαφορές της προηγούμενης διακυβέρνησης με την διακυβέρνηση της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχασε ποτέ την επαφή του με τους πολίτες. Και αυτή η διαφορά είναι που ενισχύει συνεχώς την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες (δημοσκοπικά τουλάχιστον) τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτήν την επαφή ο πρωθυπουργός δεν την αφήνει με τίποτα, το αντίθετο μάλιστα ζητά συνεχώς από τους συνεργάτες του να ενισχύεται με επισκέψεις και περιοδείες ανά την επικράτεια. Το ίδιο θα γίνει και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ήδη καταρτίσει ένα πρόγραμμα περιοδειών σε ολόκληρη την χώρα.

Ο Γιάννης Ντσούνος

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Οι επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη εξυπηρετούν στην παρούσα φάση ένα διττό στόχο. Από την μια πλευρά ο πρωθυπουργός θέλει να βρεθεί κοντά σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και να εξηγήσει το νέο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται στην χώρα, αφετέρου επιθυμεί να ενισχύσει την εμβολιαστική εκστρατεία της χώρας μας για να φθάσουμε επιτέλους στην δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας, που θα απαλλάξει τους πολίτες από τα εναπομείναντα περιοριστικά μέτρα. Με αυτό ως δεδομένο, μέρος των περιοδειών του πρωθυπουργού θα γίνουν στα νησιά και ιδιαίτερα στα περισσότερο τουριστικά νησιά της χώρας μας. Ο λόγος είναι να ενισχυθεί η προσπάθεια για πλήρη εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, που θα δεχτούν και τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών.

Οι κρατικές ενισχύσεις στον τουρισμό

Ταυτόχρονα στα νησιά αυτά εδρεύουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και επιχειρήσεις εστίασης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ξέρει από πρώτο χέρι αν οι κρατικές ενισχύσεις για την επανέναρξη της λειτουργίας τους επαρκούν ή αν το κράτος χρειάζεται να ενισχύσει έτι περαιτέρω τις επιχειρήσεις αυτές, αλλά και τους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού. Χαρακτηριστική είναι η φράση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα, όταν ρωτήθηκε από την Alpha freepress «δεν μπορούμε να περιμένουμε το τέλος της τουριστικής περιόδου για να δούμε τα προβλήματα, οφείλουμε να λύσουμε όσα υπάρχουν και εν μέσω του καλοκαιριού».

Εκστρατεία ενημέρωσης

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός «βγαίνει μπροστά» και στην ενημέρωση των πολιτών για δύο ακόμη ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και το μέλλον μας. Το πρώτο είναι το νέο οικονομικό τοπίο, που θα διαμορφωθεί στην χώρα μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και το δεύτερο είναι η νέα φορολογική πολιτική που επικεντρώνεται στην μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, αλλά και ακίνητη περιουσία. Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού προβλέπει επαφές και συναντήσεις με τους περισσότερους εκπροσώπους οικονομικών κλάδων που θα διοχετευτούν τα χρήματα από την Ευρώπη, ενώ ο ίδιος έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να γίνει εξειδίκευση των δραστηριοτήτων που πρέπει να αναπτύξουν οι νέοι, αλλά και οι παλαιότεροι επιχειρηματίες ώστε να επιδοτηθούν.

Τα παράπονα των πολιτών

Στο δεύτερο σκέλος ο πρωθυπουργός αναμένεται να «οργώσει» την χώρα, ώστε να ακούσει από τους πολίτες τα παράπονα που θα εκφράσουν από την φορολογική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση με χρονικό ορίζοντα την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν και νέες φορολογικές ελαφρύνσεις. Ωστόσο, επειδή όλες οι φορολογικές αλλαγές δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα στοχεύουν σε επαγγελματικές ομάδες που συνεχίζουν να πλήττονται από τα μέτρα του τελευταίου έτους λόγω της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι, δηλαδή από τους ίδιους τους πολίτες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην αποπληρωμή των χρεών και των υποχρεώσεών τους προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Αποδοχή Μητσοτάκη

Σε πολιτικό επίπεδο η επαφή με τους πολίτες είναι πάντα χρήσιμη και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους πολίτες έναντι του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτήν την αποδοχή θέλουν να την ενισχύσουν ακόμη περισσότερο όσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μείνει χωρίς αφήγημα και χωρίς επιχειρήματα, που θα μπορούσαν να κάνουν τους πολίτες να στραφούν ξανά σε εκείνον. Σκοπός βέβαια είναι η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας να κεφαλαιοποιηθεί για την κυβέρνηση και στους τομείς της οικονομίας και της απασχόλησης, ώστε να μην βρεθεί η κυβέρνηση προ δυσάρεστων εκπλήξεων σε λίγους μήνες από τώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις