Αθήνα

°C

Σάββατο

24

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας: Διττή προσέγγιση με Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Διττή προσέγγιση με Τουρκία

Δένδιας: Αιρεσιμότητα και αναστρεψιμότητα που προβλέπεται αν η Τουρκία διολισθήσει πάλι σε αυθαίρετες ενέργειες.

Στην ανάγκη υιοθέτησης μιας διττής προσέγγισης με την Τουρκία από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αιρεσιμότητα και αναστρεψιμότητα, συμφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Σόφι Βίλμες (Sophie Wilmès) κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα. «Άλλωστε αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την αιρεσιμότητα και αναστρεψιμότητα που προβλέπεται αν η Τουρκία διολισθήσει πάλι σε αυθαίρετες ενέργειες», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

ΓΙώργος Αυτιάς

Από τον Γιώργο Αυτιά

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όπως επεσήμανε, ενημέρωσε τη Βελγίδα ομόλογό του για τις συναντήσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά και για τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ερντογάν και «γενικά το επίπεδο και τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων». «Έσπασε μεν ο πάγος, αλλά με την Τουρκία παραμένουν πολύ μεγάλες, πολύ σημαντικές διαφορές», τόνισε. Όσον αφορά το Κυπριακό υπενθύμισε ότι η Ελλάδα «πάντοτε υποστηρίζει το πλαίσιο όπως αυτό προβλέπεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο και θεωρεί απολύτως εκτός συζήτησης το ζήτημα της τουρκικής αντίληψης περί δύο κρατών».

Η οδός της έννομης τάξης

«Ελπίζουμε ότι και στο Κυπριακό, όπως και σε όλα τα άλλα θέματα, η Τουρκία θα επιλέξει την οδό της διεθνούς έννομης τάξης και συνεργασίας», επεσήμανε. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ακόμη τη θέση της Ελλάδας ότι θα πρέπει να αναχωρήσουν από τη Λιβύη όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι «άμεσα πριν από τις εκλογές». «Η Τουρκία δεν είναι ένας γείτονας σαν όλους τους άλλους, είναι ένας σημαντικός παίχτης στην Ανατολική Μεσόγειο και σίγουρα έχει μια στάση αποσταθεροποιητική και όχι μόνο για την Ελλάδα», επεσήμανε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου. «Η διττή προσέγγιση με την Τουρκία είναι σημαντική και μας βρίσκει σύμφωνους, η αιρεσιμότητα είναι πάρα πολύ σημαντική. Στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου συμφωνούμε απόλυτα και στηρίζουμε την Ελλάδα», επεσήμανε.

«Δεν είμαστε αφελείς, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία προς την Ευρώπη και να βρούμε ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να συνεργαστούμε μαζί τους. Αλλά πρέπει να υπάρχει η αιρεσιμότητα, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις