Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Η Ψυχολογία της Επιτυχίας, από την Ευτυχία Παπούλια
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ψυχολογία της Επιτυχίας, από την Ευτυχία Παπούλια

Λένε για κάποιους, που εκτινάσσονται στα ύψη της επιτυχίας, πως είναι μεγάλα ταλέντα...

Από την Ευτυχία Παπούλια
Κοινωνιολόγος
Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι.
Jacques Brel

Μπορεί στην αρχαία Ελλάδα οι Αγώνες να διεξάγονταν με έπαθλο έναν κότινο (στεφάνι αγριελιάς) και σήμερα αυτό να γίνεται για κάποια εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο είχαν τα ίδια κοινά στοιχεία: Οι Αγώνες ήταν και τότε, όπως και σήμερα, ένα θέαμα και οι πρωταγωνιστές τους άνθρωποι με τις ίδιες αδυναμίες όπως και οι σημερινοί. Ας μην τους κρίνουμε επομένως από κάποιες παρεκκλίσεις στη συμπεριφορά τους, όπως και από τον τρόπο που διαχειρίζονται την προσωπική τους ζωή και ας περιοριστούμε στο προφανές: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη έφτασαν αυτές τις ημέρες πολύ κοντά στην υψηλότερη βαθμίδα της επιτυχίας. Και αυτό είναι προσωπική τους επιτυχία! Και αν λάβουμε υπόψη το νεαρό της ηλικίας τους, τότε, όταν φθάσουν στην ηλικία του Τζόκοβιτς, ίσως το ανώτερο σκαλί μπορεί να είναι πολύ λίγο για αυτούς.

Με δεδομένο ότι κάθε άθλημα, τόσο για αυτόν που το ασκεί όσο και για αυτόν που το απολαμβάνει, απελευθερώνει και διαφορετικά καταπιεσμένα αισθήματα, από την επιθετικότητα και τη βαρβαρότητα έως την ψυχική ανάταση, τότε θα πρέπει να εντάξουμε το τένις στην ελίτ των αθλημάτων και όχι της κοινωνίας. Γιατί μοιάζει περισσότερο με χορευτικό show, που εξυψώνει την ψυχή και ανυψώνει το σώμα και λιγότερο με αθλητική αναμέτρηση που αφήνει πίσω της νικητή και ηττημένο.

Ταλέντα;

Λένε για κάποιους, που εκτινάσσονται στα ύψη της επιτυχίας, πως είναι μεγάλα ταλέντα. Αν αυτό ισχύει τότε αδικεί τους ίδιους τους ταλαντούχους. Γιατί ένα μέρος της επιτυχίας τους το οφείλουν σε κάποιο χάρισμα της φύσης και όχι σε σκληρή δουλειά. Δε μπορούμε να το αποδεχτούμε αυτό παρόλο που ο όρος έχει καθιερωθεί.

Προσωπικά δεν πιστεύω στα ταλέντα σαν ένα χάρισμα που η φύση έχει δώσει επιλεκτικά σε κάποιους και το αρνήθηκε σε άλλους. Ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη θα είχαν εξίσου πετύχει σε οποιονδήποτε τομέα και αν είχαν δραστηριοποιηθεί. Όπως και όλοι οι πετυχημένοι. Γιατί διαθέτουν κάποιες ψυχικές ιδιότητες, κοινές για κάθε επιτυχία, που δεν κληρονομούνται αλλά μπορούν να καλλιεργηθούν στην ψυχή όλων: Είναι η αυτοπεποίθηση και το σημαντικότερο από όλα η απόφαση για σκληρή δουλειά. Και αν είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε από αυτά τα παιδιά τον Στέφανο και τη Μαρία αφού καταλαγιάσει η… εθνική μας υπερηφάνεια για τις δικές τους επιτυχίες αλλά και η μιζέρια και η κακία που βρήκαν την ευκαιρία να εκτονωθούν, είναι ακριβώς αυτό.

Πως με αυτοπεποίθηση και σκληρή δουλειά, αυτό που πολλές φορές πιστεύουμε ή μας κάνουν να πιστεύουμε πως είναι ένα άπιαστο όνειρο τελικά μπορούμε να το πετύχουμε!

Και για την την αυτοπεποίθηση, οι μόνοι που μπορούν να την εμπνεύσουν στα παιδιά είναι οι ίδιοι οι γονείς. Όμως οι ευκαιρίες που τα παιδιά θα δώσουν σε αυτούς για να τα ενθαρρύνουν, δυστυχώς ίσως και για το αντίθετο, αν δε διαχειριστούν με πολλή προσοχή την ευαίσθητη ψυχή τους, δεν θα είναι πολλές. Ίσως να είναι και μόνο μία…

Όταν έρθει η στιγμή που το παιδί θα σας εκμυστηρευτεί τις φιλοδοξίες του, έστω και τις πιο τρελές, μη βιαστείτε να αντιδράσετε, ακόμα και αν οι προκαταλήψεις σας εξωθούν να το κάνετε. Κοιτάξτε το παιδί σας στα μάτια και πείτε το με αποφασιστικότητα: Ναι! ΕΣΥ μπορείς να πετύχεις πολύ περισσότερα! Κρατήστε το βλέμμα σας καρφωμένο στα μάτια του μέχρι να σβήσει ο απόηχος της φωνής σας… Είναι ένας πρακτικός τρόπος να εμπνεύσετε στο παιδί σας μια για πάντα το πιο πολύτιμο εφόδιο για τη ζωή του: Την πίστη στον εαυτό του! Και αυτό μόνο οι γονείς μπορούν να το κάνουν, κανένας άλλος.

Μια πίστη ωστόσο που μέχρι να εγγραφεί ανεξίτηλα στο υποσυνείδητό του κινδυνεύει από έξωθεν επιρροές. Γι’ αυτό η ψυχολογία της επιτυχίας συνιστά, ανάμεσα στα άλλα, στους νέους που έχουν μεγάλους στόχους και φιλοδοξίες να μην τις κοινοποιούν δεξιά και αριστερά. Να μην τις εκθέτουν κατά κάποιον τρόπο σε … “δημόσια διαβούλευση”. Πολλοί περίεργοι θα μαζευτούν γύρω τους, θα παρακολουθούν, θα ασκούν κριτική, θα πρέπει να τους δίνετε λογαριασμό για την πρόοδό σας.

Κρατήστε μακριά όλους αυτούς, αφοσιωθείτε στο στόχο σας και πέστε με τα μούτρα στη σκληρή δουλειά…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις