Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γλυκά Νερά έγκλημα: Πώς εξιχνιάστηκε η υπόθεση
ΕΛΛΑΔΑ

Γλυκά Νερά έγκλημα: Πώς εξιχνιάστηκε η υπόθεση

Γλυκά Νερά έγκλημα: Εξιστόρηση-ντοκουμέντο για πρώτη φορά των δεδομένων του φρικτού εγκλήματος με θύμα την 20χρονη Κάρολαϊν.

Είναι από τις σπάνιες φορές, που μιλάει απέναντι από τον φακό της κάμερας. Μέχρι τώρα, σε ανάλογες παρουσιάσεις όπως αυτή της εξιχνίασης της δολοφονίας της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, στεκόταν κοντά στους προϊσταμένους του και έδινε διευκρινίσεις μόνον όταν «έκλειναν οι κάμερες». Αυτή τη φορά βγήκε μπροστά. Και έδωσε το περίγραμμα των δεδομένων και των ενεργειών της Υπηρεσίας του, για να φθάσει στο τελικό αποτέλεσμα, την εξιχνίαση της συνταρακτικής υπόθεσης, που συγκλόνισε και εξακολουθεί να συγκλονίζει την Κοινή Γνώμη της χώρας, αλλά και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Μ. Βρετανία ιδιαίτερα, καθώς ο πατέρας της Καρολάιν είναι Βρετανός. Είναι ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κωνσταντίνος Χασιώτης, ο επικεφαλής του περίφημου «Ανθρωποκτονιών», το οποίο βέβαια εδώ και χρόνια έχει μετονομασθεί σε Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

«Θα σας παρουσιάσω σύντομα», ξεκίνησε «ένα μικρό ιστορικό της έρευνας που ξέρω ότι όλο αυτό το διάστημα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούσατε μαζί με εμάς, για να λυθούν κάποιες απορίες για το χρονικό και την αλληλουχία των διαδικασιών που ακολουθήσαμε. Όλα ξεκίνησαν την 11η Μαΐου του τρέχοντος έτους , στις 6.20 ώρα το πρωί, όταν το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ειδοποιήθηκε από τον σύζυγο του θύματος, ο οποίος κάλεσε σε βοήθεια. Οι αστυνομικοί που πήγαν πρώτοι στο σημείο είδαν πρώτοι το θύμα στο κρεβάτι νεκρό και τον σύζυγό της στο πάτωμα, δίπλα από το κρεβάτι δεμένο με σχοινί στα χέρια και στα πόδια και με ταινία στο κεφάλι του. Οι αστυνομικοί αντίκρισαν από την πρώτη στιγμή και το έντεκα μηνών βρέφος να βρίσκεται πάνω στο θύμα».

Ασφυξία η αιτία θανάτου

Στη συνέχεια μίλησε για τα πρώτα χρήσιμα, όπως τα χαρακτήρισε, δεδομένα, που προέκυψαν από την έρευνα: «Τα πρώτα χρήσιμα δεδομένα ήρθαν από το εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το κυριότερο εύρημα ήταν η αιτία θανάτου που όπως διαπιστώθηκε οφειλόταν σε ασφυξία. Σε ασφυξία δια αποφράξεως των αεροφόρων οδών όπως λέμε, δηλαδή με κλείσιμο της μύτης και του στόματος. Βρέθηκαν τα χέρια του θύματος δεμένα πισθάγκωνα και χρόνος θανάτου προσδιορίσθηκε μεταξύ 4ης και 5ης πρωινής ώρας. Επίσης παρατηρήθηκαν κάποια σημάδια, εκχυμώσεις όπως λέμε, στα χέρια και στα πόδια του συζύγου από τα δεσμά με τα οποία ήταν δεμένος».

Τι είδαν οι αστυνομικοί

Ο έμπειρος αξιωματικός του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής, που έχει αποσπάσει κατά καιρούς θετικές κριτικές ακόμη και από το εξωτερικό για τις επιτυχίες του, αποκάλυψε στη συνέχεια τι είδαν τα μάτια των αστυνομικών στα σημάδια που είχαν αφήσει «οι δράστες» κατά τον πιλότο από το δέσιμο των χεριών του ανδρόγυνου, κατά την «ληστεία». «Ένα κρίσιμο εύρημα ήταν ότι», συνέχισε ο Κων. Χασιώτης «αυτά τα σημάδια ήταν μόλις διακρινόμενα δεν ήταν ιδιαίτερα ορατά και αυτό δημιούργησε έναν αρχικό προβληματισμό, για το κατά πόσο αυτό ήταν αναμενόμενο σε σχέση με τον χρόνο κατά τον οποίο ο σύζυγος ισχυρίσθηκε αρχικά ότι ήταν δεμένος. Συνεχίσαμε όμως να ερευνούμε το χώρο στον οποίο είχε λάβει χώρα το περιστατικό και παρατηρήσαμε κάποιες μεταβολές σε σχέση με την αρχική του κατάθεση, όπως λέμε, διαπιστώσαμε δηλαδή ότι οι χώροι είχαν ερευνηθεί όχι ιδιαίτερα σχολαστικά αλλά επιλεκτικά σε ορισμένα σημεία, κυρίως στον χώρο του υπνοδωματίου αλλά και στο σαλόνι.

Το παραβιασμένο παράθυρο

Επίσης διαπιστώσαμε ότι ήταν παραβιασμένο ένα παράθυρο στο υπόγειο και αυτό ήταν το σημείο που εκτιμήσαμε ότι ενδεχομένως είχαν εισέλθει οι δράστες, τους οποίους ανέφερε ο σύζυγος του θύματος ότι είχαν μπει μέσα για να ληστέψουν το ζευγάρι. Επίσης διαπιστώσαμε κάτι που ήταν σχετικά ασυνήθιστο, μάλλον εξαιρετικά ασυνήθιστο θα έλεγα, ότι ο σκύλος της οικογένειας βρισκόταν κρεμασμένος στην κουπαστή της σκάλας». Και πέρασε, χωρίς να αναφέρεται στους χρόνους επακριβώς που συνέβαιναν αυτά στη συλλογή των ψηφιακών πειστηρίων, που έπαιξαν τελικά καταλυτικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Κατάσχεση πειστηρίων

«Εκτός από την εικόνα αυτή του χώρου», λέει ο επικεφαλής αξιωματικός «κατασχέθηκαν από την Υπηρεσία μας πειστήρια τα οποία ελπίζαμε ότι θα βοηθήσουν στην πορεία των ερευνών και τα πιο χρήσιμα από αυτά ήταν μια κάμερα που βρισκόταν εγκατεστημένη στον χώρο του σαλονιού, ένα ρολόι ψηφιακό, smartwatch που λέμε, το οποίο φορούσε το θύμα στο χέρι του και τα κινητά τηλέφωνα του θύματος και του συζύγου. Ένα μεγάλο μέρος των ερευνών, αρκετά μεγάλο, αφιερώθηκε στην αρχή για να διαπιστώσουμε, να ελέγξουμε τον ισχυρισμό του συζύγου και να διαπιστώσουμε με ποιον τρόπο και ποιοι άνθρωποι είχαν εισ έλθει μέσα στο διαμέρισμα του ζεύγους.

 

Δεν προέκυψαν άλλα πρόσωπα στη σκηνή

Παρά τις αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές μας και αφού συλλέξαμε πλήθος υλικού, μαρτυρίες και αλλά και με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που εξέτασε εργαστηριακά τον χώρο, δεν καταφέραμε, παρά τις προσπάθειές μας, να διαπιστώσουμε την ύπαρξη άλλων προσώπων πέραν των δύο ενηλίκων που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο σπίτι και του μωρού». Και πέρασε στο φλέγον ζήτημα της πορείας της προανάκρισης προς τον σύζυγο.

Μόνο μία εκδοχή έμενε, αν…

«Το γεγονός αυτό, του αν επιβεβαιωνόταν, άφηνε μόνο μία άλλη εκδοχή πιθανή, εφόσον δεν ήταν άλλοι δράστες οι όποιοι να ευθύνονταν για την δολοφονία του θύματος , τότε η έρευνα έπρεπε αναγκαστικά να στραφεί στον σύζυγο. Η εξέταση κάποιων πειστηρίων και ιδιαίτερα των ψηφιακών πειστηρίων που είχαμε κατασχέσει από τον χώρο, μας έσωσε κάποιες ενδείξεις και ειδικά κάποια από τα πειστήρια που έδειχναν κίνηση αντικειμένων και ειδικά του τηλεφώνου του συζύγου κατά τον χρόνο που αυτός είχε δηλώσει ότι ήταν δεμένος, αυτά λοιπόν τα ευρήματά μας έδωσαν κάποιες ενδείξεις ότι ήταν πιθανή μία εμπλοκή του συζύγου στην δολοφονία της 20χρονης κοπέλας.

Για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις υποψίες που είχαν δημιουργηθεί, θα έπρεπε να εξετάσουμε πλέον σχολαστικά και με ιδιαίτερες λεπτομέρειες τον σύζυγο, τον οποίο φέραμε στα γραφεία μας στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και πλέον τον εξετάσαμε με σχολαστικότητα και θέτοντας του ιδιαίτερα ερωτήματα». Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, πέρασε πια στα όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των ανακριτικών γραφείων της Ασφάλειας, το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ο 33χρονος πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, περνούσε με συνοδεία το κατώφλι της ΓΑΔΑ.

Μιλούσε ο ίδιος ο πιλότος

«Κατά την αρχική συζήτηση μαζί του όμως μαζί του και πριν προλάβουμε να εκθέσουμε σε αυτόν τα ευρήματα της έρευνάς μας, έστρεψε την συζήτηση πάνω στη σχέση που είχε με το θύμα, πάνω στη σχέση που είχε με το παιδί του και προς έκπληξή μας πάνω στη σχέση που είχε δημιουργηθεί με την ομάδα που ερευνούσε την υπόθεσή του και ιδιαίτερα με τον επικεφαλής της ομάδας αυτής. Συνεχίζοντας λοιπόν τη συζήτηση πάνω στα ζητήματα που είχε ο ίδιος αρχίσει να θέτει, σε κάποιο στάδιο της εξέτασής του, ήθελε να μας διαβεβαιώσει ότι ποτέ δεν ήθελε να εξαπατήσει και να πει ψέματα και το μόνο που ήθελε ήταν να αποφύγει την σύλληψη για να μείνει με το παιδί του, έξω από την φυλακή». Κι έτσι, σε αυτή την παρουσίαση-ντοκουμέντο, ο επικεφαλής του «Ανθρωποκτονιών», φθάνει στο «δια ταύτα».

 

Ο διαπληκτισμός που οδήγησε στο έγκλημα

«Όπως καταλαβαίνετε, αυτό γρήγορα οδήγησε στην ομολογία της πράξης του, την οποία απέδωσε σε έναν διαπληκτισμό που είχαν με τη σύζυγό του. Αυτός ο διαπληκτισμός δημιούργησε μία έκρηξη συναισθήματος και δεν άργησε να οδηγήσει στο αποτέλεσμα που γνωρίζουμε. Επιβεβαίωσε τα ευρήματα τα ιατροδικαστικά, ότι δηλαδή, επέφερε το θάνατο στη σύζυγο του, με ασφυκτικό μηχανισμό, όπως λέμε και στη συνέχεια περιέγραψε τις κινήσεις του, όπως την παραβίαση του παραθύρου, την οποία ο ίδιος έκανε, την έρευνα που δημιούργησε στο χώρο, την θανάτωση του σκύλου που υπήρχε μέσα στο σπίτι, αναφέρθηκε στην αφαίρεση μιας κάρτας μνήμης από την κάμερα που ήταν εγκατεστημένη στο χώρο του σαλονιού, ώστε να μην είναι διαθέσιμο στην αστυνομία το υλικό που είχε καταγραφεί».

Δέθηκε μόνος του και τηλεφώνησε στην Αστυνομία

Είπε ακόμη ο κ. Χασιώτης, πως περιέγραψε στους αστυνομικούς ο κατηγορούμενος πλέον τις κινήσεις του: «Μας είπε ότι ο ίδιος έδεσε τον εαυτό του και τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση , όλα αυτά όπως ήδη είναι αντιληπτό, αλλά μας το είπε και ο ίδιος, έγιναν προκειμένου να σκηνοθετήσει το χώρο έτσι ώστε να πείσει την αστυνομία ότι πρόκειται για ληστεία. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις