Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση: Κοιτάμε μπροστά!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Κοιτάμε μπροστά!

Κυβέρνηση: Η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Κατ’ αρχάς οι γείτονες σταματούν απειλές και διεκδικήσεις. Στην συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογαν τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα διμερή ζητήματα.

Η φράση κοιτάμε μπροστά είναι το νέο σύνθημα στην κυβέρνηση. «Το ήσυχο καλοκαίρι που προμηνύεται μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, η ανοσία που έρχεται και η ανασυγκρότηση οικονομίας και κοινωνίας προέχουν», λένε στην κυβέρνηση. Ο Ερντογάν σύρθηκε σε διάλογο… Η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Κατ’ αρχάς οι γείτονες σταματούν απειλές και διεκδικήσεις. Στην συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογαν τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα διμερή ζητήματα. Η συνάντηση διεξήχθη σε «θετικό κλίμα» και «έσπασε ο πάγος» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν «να αφήσουμε πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές που υπάρχουν».

ΓΙώργος Αυτιάς

Από τον Γιώργο Αυτιά

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνισαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, που διήρκεσε 50 λεπτά. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε θετικό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις». Διευκρινίστηκε, δε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων, με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Το προσφυγικό

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιεστράφη και γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020». Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450 πρόσφυγες, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα. Επίσης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς. Μετά το αίτημα Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραΐμ Καλίν, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι ηγέτες της συμμαχίας δεν πρέπει να απογοητεύσουν τους πολίτες. «Καθώς το ΝΑΤΟ συναντάται στις Βρυξέλλες, ο νους μας στρέφεται αναπόφευκτα προς το μέλλον. Αν θέλουμε να συμβάλλουμε στη σταθερότητα, πρέπει να λάβουμε μέτρα στο παρόν, ενισχύοντας πολυμερείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ. Οι κοινωνίες μας θέλουν οι ηγέτες να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να αναλάβουν δράση. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες. Καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να φανεί ακόμη πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της Συμμαχίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος, ο οποίος σημείωσε ότι «η Σύνοδος αποτελεί μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσει το ΝΑΤΟ τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, οι οποίοι δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια».

Παράλληλα, τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας πρέπει να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στις αξίες, τις αρχές και στην ενότητα της Συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σήμερα εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, που απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας μας. Ο κορονοϊός απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, που δεν είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή δεν έχει μόνον κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς ενθαρρύνονται οι μεταναστευτικές ροές. Αλλά και αυταρχικά καθεστώτα αξιοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο, ώστε να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Σε όλα αυτά η ατζέντα 20-30 του ΝΑΤΟ επιφυλάσσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις».

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις