Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κάλοι στα πόδια – αντιμετώπιση: Πώς θα φύγουν φυσικά
PLUS

Κάλοι στα πόδια – αντιμετώπιση: Πώς θα φύγουν φυσικά

Κάλοι στα πόδια - αντιμετώπιση: Πώς θα τους αφαιρέσετε από το σπίτι σας

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε εμφανίσει κάλους στα πόδια που εμποδίζουν την καθημερινότητά μας. Οι κάλοι στα πόδια βέβαια δεν αποτελούν απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα υγείας απλώς δημιουργούνται στα σημεία όπου ασκείται συνεχής τριβή και πίεση με τη μορφή σκλήρυνσης του πέλματος ή των δαχτύλων του ποδιού. Πρόκειται για την υπερκεράτωση του δέρματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονη ενόχληση και πόνο κάνοντας το περπάτημα αφόρητο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις φουσκάλες στα πόδια.

Η ελλιπής περιποίηση των ποδιών, η λάθος επιλογή παπουτσιών και η ύπαρξη υγρασίας στα πόδια είναι βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση κάλων και ρόζων. Ωστόσο οι κάλοι στα πόδια φεύγουν εύκολα με διάφορους τρόπους. Υπάρχει η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τα ειδικά επιθέματα αλλά και ορισμένα αποτελεσματικά γιατροσόφια για όσους επιθυμούν μια πιο φυσική αντιμετώπιση του κάλου.

Τι είναι οι κάλοι στα πόδια και πως δημιουργούνται

Οι κάλοι, γνωστοί και ως τύλοι, αποτελούν μια φυσική αντίδραση της επιδερμίδας, δηλαδή του ανώτερου στρώματος του δέρματος, στην προσπάθεια του να προστατεύσει τα βαθύτερα – ευαίσθητα στρώματα. Η επιδερμίδα για να προστατευτεί δημιουργεί ένα σκληρό σημείο, όπου παχαίνει η κερατίνη στοιβάδα, στο σημείο άσκησης συνεχόμενης τριβής και πίεσης. Ο σκληρός πυρήνας, η λεγόμενη ρίζα του κάλου που φτάνει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, προκαλεί πόνο, δυσφορία και πρήξιμο στην τριγύρω περιοχή.

Πέρα από τους κάλους, συνηθισμένο πρόβλημα είναι και η εμφάνιση ρόζων. Οι ρόζοι στα πόδια εμφανίζονται στις αρθρώσεις των δαχτύλων των ποδιών και στο πέλμα, δηλαδή στα σημεία άσκησης τριβής και πίεσης. Σε αντίθεση με τους κάλους, οι ρόζοι είναι μικρότεροι, σκληροί και έχουν σφαιρικό σχήμα. Πρόκειται για κερατοειδή εξογκώματα με έναν κεντρικό πυρήνα σκληρυμένης κερατίνης που πονάει όταν πιεστεί.

Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας, οι κάλοι έχουν λευκό, κίτρινο ή γκρι χρώμα. Τα σημεία που εμφανίζονται, συνήθως οι κάλοι στα πόδια, από τα σκληρά, στενά ή ακατάλληλα παπούτσια είναι στην πατούσα, στο επάνω μέρος των δαχτύλων ή στο πλάι του μικρού / μεγάλου δαχτύλου. Επίσης, κάλοι στα πόδια μπορούν να δημιουργηθούν ανάμεσα στα δάχτυλα από τον ιδρώτα και την υγρασία. Γι’ αυτό, θα πρέπει να προσέχετε πολύ στο να διατηρείτε τα πόδια σας συνεχώς στεγνά. Πέρα από την λάθος επιλογή παπουτσιών και την υγρασία υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δημιουργούν κάλους στα πόδια. Οι πιο συνηθισμένοι είναι το ξυπόλυτο περπάτημα, η άθληση και ο λάθος τρόπος περπατήματος. Σημαντικό ρόλο όμως στην εμφάνιση των κάλων μπορεί να παίξει και η διατροφή, η ουρική αρθρίτιδα και η προεξοχή οστών, ένα κάταγμα ή κάποια ανατομική παραμόρφωση.

Αφαίρεση κάλων στο σπίτι

– Ξεκινήστε κάνοντας ένα ποδόλουτρο που θα μαλακώσει τον κάλο και θα κάνει την αφαίρεση του πιο εύκολη.

– Στη συνέχεια τρίψτε με μια ελαφρόπετρα τον κάλο για να διώξετε τα νεκρά κύτταρα και να μειώσετε την επιφάνεια του.

– Εφαρμόστε ένα έμπλαστρο – επίθεμα με σαλικυλικό οξύ και μετά από 2-3 μέρες θα είστε σε θέση να αφαιρέσετε τους κάλους από τα πόδια σας πιο εύκολα.

– Μετά το τρίψιμο του κάλου καλό θα είναι να εφαρμόσετε ένα τσιρότο στην πάσχουσα περιοχή. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τον τραυματισμό και την μόλυνση που μπορεί να προκληθεί από τις κάλτσες ή τα παπούτσια.

– Η σωστή και συχνή ενυδάτωση του σημείου με κρέμες ή λοσιόν θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στο να μαλακώσουν οι κάλοι στα πόδια και να αφαιρεθούν ευκολότερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις