Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / AstraZeneca δεύτερη δόση: Χιλιάδες Έλληνες έχουν προστατευθεί, τι λέει ο Κικίλιας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

AstraZeneca δεύτερη δόση: Χιλιάδες Έλληνες έχουν προστατευθεί, τι λέει ο Κικίλιας

AstraZeneca δεύτερη δόση: Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε μια καθησυχαστική δήλωση προχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, καθώς, όπως είπε, οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες. “Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών είναι μια επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες που κάνει τη δουλειά της με αφοσίωση, με καθήκον και με τα επιστημονικά δεδομένα. Οπως γνωρίζετε, εκατομμύρια ευρωπαίοι κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, έτσι και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν προστατευθεί από τον κορονοϊό χάρη στο εμβόλιο της AstraZeneca. Υπάρχει η σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών που είναι επιστημονική σύσταση, όμως, πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, συστήνουν η 2η δόση να γίνει κανονικά, επειδή έχει απειροελάχιστες παρενέργειες”, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

Ξεσπά ο σύζυγος της 44χρονης για το AstraZeneca: “Η επιτροπή είναι σαν να ομολογεί ότι έχει κάνει ένα έγκλημα”

“Εμείς θα συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με επιστημονικό τρόπο, το πρόγραμμα εμβολιασμού κυλά σε πολύ ικανοποιητικο βαθμό και σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε και θέλουμε, για να επιστρέψουμε σιγά σιγά σε μια κανονικότητα που αξίζουν να έχουν όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες”.

Οι νέες συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τη Δευτέρα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να συστήσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα σε όσους ανήκουν σε μικρότερες ηλικίες, που ενδεχομένως έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αλλάζουν τα ηλικιακά κριτήρια χορήγησής του εμβολίου, με τις επιστημονικές παλινωδίες να προκαλούν ανασφάλεια.

Στο σκεπτικό της Επιτροπής, το οποίο αναρτήθηκε στο emvolio.gov.gr, τονίζεται πως στη παρούσα φάση που στη χώρα μας τα επίπεδα διασποράς του ιού SARS-CoV-2 είναι μέτρια προς χαμηλά και έχουν σταθερή τάση για περαιτέρω μείωση, έτσι και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τα άτομα 60 ετών και άνω, στα οποία το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί σαφώς του κινδύνου από θρόμβωση με θρομβοπενία που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αυτόν.

Όπως ανέφερε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η Επιτροπή οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και “η πορεία της πανδημίας στη χώρα -λόγω και του εμβολιασμού -βελτιώνεται και καταγράφεται περαιτέρω σταθερή μείωση των κρουσμάτων”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις