Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φορολογικές δηλώσεις 2021 – προθεσμία: Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλλονται στο Taxisnet
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2021 – προθεσμία: Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλλονται στο Taxisnet

Φορολογικές δηλώσεις 2021 - προθεσμία: Πότε λήγει και ποια η διαδικασία

H πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι ανοιχτή για τις φορολογικές δηλώσεις, με τους φορολογούμενους να έχουν μπροστά τους όλο το καλοκαίρι για την υποβολή της δήλωσης τους, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην συμπλήρωση του ανανεωμένου εντύπου Ε1. Επίσης έχουν ήδη αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο myTAXISnet, στην πλατφόρμα υποβολής Ε1 (δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων), επιλογή «Ενημέρωση βεβαίωσης αποδοχών», τα ποσά των Αποζημιώσεων Ειδικού Σκοπού που χορηγήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19 και έχουν καταβληθεί μέσω της ΑΑΔΕ.

Η διαδικασία

Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση).
Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Υποβάλω τη δήλωση.
Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξηΟ

Πότε λήγει η προθεσμία για αιτήσεις

Ο φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωσή τους έως τις 28 Ιουλίου 2021, εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό και θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Σημειώνεται πως οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ μέχρι τις 28 Ιουλίου θα λάβουν έκπτωση φόρου 3% .

Επίσης και στις 27 Αυγούστου 2021: Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022. Ποσά που έχουν καταβληθεί από άλλους φορείς του δημοσίου (π.χ. Υπουργείο Εργασίας, Τουρισμού κλπ) θα προσυμπληρωθούν στους παραπάνω κωδικούς του Ε1 αμέσως μόλις παραληφθούν τα σχετικά αρχεία.

Τα ποσά που συμψηφίστηκαν εντός του 2020 με οφειλές στη φορολογική διοίκηση, λόγω είσπραξης μειωμένου μισθώματος, δεν αναγράφονται στη δήλωση, καθώς οι συμψηφισμοί φόρων δεν δύναται να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Τα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν οι φορολογούμενοι επειδή εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, λόγω covid -19, θα αναγραφούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του επόμενου φορολογικού έτους, καθώς καταβλήθηκαν εντός του 2021.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις