Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επεισόδιο με τουρκικό σκάφος: Τούρκοι παρενόχλησαν το Λιμενικό
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδιο με τουρκικό σκάφος: Τούρκοι παρενόχλησαν το Λιμενικό

Επεισόδιο με τουρκικό σκάφος: Τούρκοι παρενόχλησαν ελληνικό σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο

Επεισόδιο ανάμεσα σε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και σε σκάφος του Λιμενικού, σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ανοιχτά της Λέσβου, όταν το πρώτο παρενόχλησε το σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, προκαλώντας του μικρές υλικές ζημιές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα 13-06-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νήσου Λέσβου, περιπολικό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος.

Για αύριο το απόγευμα στις 5.00 είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δυο ηγετών, μετά από τις «περιπέτειες» των ελληνοτουρκικών κι ευρωτουρκικών σχέσεων σε ολόκληρο το 2020, αλλά οι προσδοκίες για μια ανανέωση και κάποιου είδους διευθέτηση των διμερών σχέσεων είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Αύριο η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τα τρία κλειδιά

Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν κατά μόνας, με παρουσία μόνο των δυο μεταφραστών τους. Συνεπώς είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τι θα διαμειφθεί σε αυτή τη συνάντηση, παρά μόνο εάν ένας εκ των κ.κ. Μητσοτάκη ή Ερντογάν (ή και οι δυο) αποφασίσουν να δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, πράγμα μάλλον αδύνατο, εκτός αν υπάρξει κάποια απρόσμενη εξέλιξη που πρέπει να γίνει γνωστή στους δυο λαούς.

Η συνάντηση έρχεται ως συνέχεια των ελληνοτουρκικών συζητήσεων κατά τις επισκέψεις Δένδια στην Άγκυρα και Τσαβούσογλου στην Αθήνα, πράγμα που σημαίνει δυο πράγματα: Ή ότι κάτι καινούριο υπάρχει στο τραπέζι που χρειάζεται την κατ’ ιδίαν συμφωνία των δυο ηγετών, ή ότι έχει συμφωνηθεί πως οι δυο χώρες διαφωνούν σε όλα τα μείζονα, αλλά θα πραγματοποιήσουν τη συνάντηση ώστε να είναι μέσα στο κλίμα της γενικότερης επιθυμίας για διάλογο.

Πριν τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η Ουάσιγκτον έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών τη λίστα των θεμάτων που θα θέσει ο κ. Μπάιντεν στον Τούρκο ομόλογό του, κι ανάμεσα σε αυτά βλέπουμε την απόλυτη αντίθεση των ΗΠΑ για την παρουσία των αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία, την προτεραιότητα Μπάιντεν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γείτονα, αλλά και θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος όπως οι μονομερείς τουρκικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο εκ μέρους της Τουρκίας και η σταθερή υπονόμευση των Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου. Η κατάληξη της συνάντησης Μπάιντεν- Ερντογάν θα επηρεάσει εμφανώς και τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις