Αθήνα

°C

Τετάρτη

23

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σούπερ μάρκετ – ωράριο: Τι προβλέπει η ΚΥΑ – Οι συζητήσεις για διανομή self test
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σούπερ μάρκετ – ωράριο: Τι προβλέπει η ΚΥΑ – Οι συζητήσεις για διανομή self test

Σούπερ μάρκετ - ωράριο: Τι αλλάζει με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση

Τη λειτουργία των καταστημάτων διανομής τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι κ.λπ.)  από τις 7 το πρωί έως τις 22:30 προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία δημοσίευσε η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συμπεριλαμβάνοντας τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00. Αναφορικά με τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων το ωράριο θα ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις. Εκτός του ωραρίου και σύμφωνα με το ΦΕΚ, διατηρείται ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).

Η ΚΥΑ προβλέπει πως δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή. Η εξαίρεση αυτή αφορά καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων. Σύμφωνα με το iefimerida.gr, πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν σύγχυση, εξήγησε ότι το παραπάνω εδάφιο δεν σημαίνει ότι το «άνοιγμα» της διάθεσης των self test θα αφορά όλες τις παραπάνω κατηγορίες καταστημάτων.

Μόνο υπαίθριοι ή αεριζόμενοι χώροι – η λειτουργία λαϊκών αγορών

Αναφορικά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης θα εξακολουθούν να λειτουργούν αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και από τις 12 Ιουνίου 2021 και σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν ανοικτές δύο πλευρές), και θα εξυπηρετούνται μόνο καθήμενοι πελάτες, με δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τη 1:15 και υπό τους γνωστούς υγειονομικούς όρους. Σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές, προβλέπεται η υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου ως προς την τήρηση των μέτρων απόστασης μεταξύ των πάγκων.

Μέχρι και τις 14 Ιουνίου διατηρείται το μέτρο του 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων που θα λειτουργούν σε κάθε αγορά (κύρια και παράλληλη). Από τις 15 Ιουνίου 2021 η απόσταση θα γίνει ένα μέτρο εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης κι ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων με πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για πωλητές και εργαζόμενους στην αγορά. Για τη λειτουργία των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας (shop in a shop) τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

Ειδικά για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, προβλέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 4 πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ. και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 έως τις 21:00, ενώ παράλληλα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.

Παπαθανάσης: Γάμοι μετά μουσικής, αλλά δίχως χορό

Το ωράριο διευρύνεται από αύριο, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τη 1:30 τη νύχτα και μπορούμε να ακούμε μουσική καθισμένοι, όπως ακούγαμε και στο παρελθόν, όταν καθόμασταν σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ακόμη μέτρα και πρέπει να τα τηρούμε, σημείωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, αναφερόμενος στη χαλάρωση των μέτρων, τη μουσική, την αύξηση των καλεσμένων σε δεξιώσεις και τα self test. Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει νόημα η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη μίαμιση τη νύχτα, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε: «Το κάθε τι έχει νόημα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη 1.30 έως τις 5.00 λήγει τέλος του μήνα. Αυτή τη στιγμή οι λοιμωξιολόγοι μας λένε ότι πρέπει να τηρήσουμε αυτό το ωράριο», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.

«Όπως λειτουργούσαμε πριν με τη μουσική, θα λειτουργούμε με τους κανόνες», είπε ο κ. Παπαθανάσης αναφορικά με τη μουσική. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται σε στοές, η πρόβλεψη για λειτουργία αφορά όσες βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές με δύο εισόδους. «Από 1ης Ιουλίου οι λοιμωξιολόγοι έκριναν ότι μπορούμε να πάμε στα 300 άτομα και πάντοτε με μέτρα και κανόνες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανάσης, και μιλώντας για τους γάμους διευκρίνισε ότι οι καλεσμένοι θα ψυχαγωγούνται με μουσική, αλλά δεν θα μπορούν να χορεύουν.

Τι είπαν ειδικοί στην ΕΡΤ για το τέλος διανομή self test στα φαρμακεία
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις