Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς θα βράσετε σωστά μακαρόνια: 4 συνηθισμένα λάθη
PLUS

Πώς θα βράσετε σωστά μακαρόνια: 4 συνηθισμένα λάθη

Πώς θα βράσετε σωστά μακαρόνια: 4 λάθη που πρέπει να απόφύγετε

Τα μακαρόνια ήταν, είναι και θα είναι το απόλυτο comfort food. Το φαγητό που μπορείτε να φτιάξετε στις 9 το βράδυ όταν γυρνάτε πτώμα από τη δουλειά και θέλετε να φάτε κάτι   γρήγορα και να πέσετε για ύπνο και το φαγητό που μπορείτε να το συνδυάσετε σχεδόν με τα πάντα και να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα.

Για να γίνουν πιο γευστικά, το προτείνουν εξάλλου όλοι οι σεφ, το νερό που βράζουν τα μακαρόνια πρέπει να έχει την αλμύρα της θάλασσας.Μόνο αυτό εγγυάται την πλήρη γεύση των ζυμαρικών, καθώς το αλάτισμα στην κατσαρόλα είναι και η μόνη φορά που καρυκεύουμε τα ίδια τα μακαρόνια και όχι τη σάλτσα.Η χρυσή αναλογία που προτείνεται είναι μία κουταλιά της σούπας αλάτι ανά μισό κιλό μακαρονιών, μόνο που εδώ υπάρχει μια υποσημείωση που περνά συνήθως στα «ψιλά». Οι σεφ μιλούν για χοντρό αλάτι!

Να αλατίζετε καλά το νερό

Όλες οι συμβουλές για το σωστό βράσιμο των μακαρονιών λένε να αλατίζετε καλά το νερό, θεωρώντας επιβεβλημένη τη μία κουταλιά χοντρού αλατιού ανά μισόκιλο ζυμαρικών. Αυτό ισχύει όμως για το χοντρό αλάτι, που είναι λιγότερο δυνατό από το κοινό αλάτι. Αν χρησιμοποιούμε κοινό αλάτι, τότε η αναλογία μετατρέπεται σε δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι ανά μισό κιλό μακαρονιών. Η αναλογία παραμένει μάλιστα η ίδια για όλους σχεδόν τους τύπους ζυμαρικών. Όσο για το νερό που χρειάζεται για να βράσει ιδανικά το μισό κιλό ζυμαρικών, μιλάμε για περισσότερο από 3,5 λίτρα (16 κούπες νερό). Παρακάτω θα βρείτε 4 λάθη που κάνετε όταν βράζετε τα μακαρόνια.

#1 Χρησιμοποιείς λάθος κατσαρόλα

Όταν χρησιμοποιείς λάθος κατσαρόλα, μικρότερη δηλαδή από ό,τι χρειάζεσαι δε μαγειρεύεις σωστά τα ζυμαρικά σου. Όταν η κατσαρόλα είναι μικρή για την ποσότητα που μαγειρεύεις (ή όταν βάζεις λιγότερο νερό) μειώνεται η θερμοκρασία του νερού με αποτέλεσμα το βράσιμο να κρατάει περισσότερο χρόνο και τα μακαρόνια να κολλάνε.

#2 Δεν αλατίζεις το νερό

Το αλάτι εκτός του ότι δίνει γεύση στα ζυμαρικά, τα βοηθά να μη λασπώσουν. Δεν πρέπει να ξεχνάς να ρίχνεις 1 κ.σ χοντρό αλάτι στο νερό μόλις αρχίσει να βράζει.

#3 Ξεπλένεις τα μακαρόνια

Μόλις τα μακαρόνια σου είναι στη σωστή al dente κατάσταση, στράγγιξέ τα αλλά ΜΗΝ τα ξεπλύνεις! Έτσι, ξεπλένεις το άμυλο που έχουν στην επιφάνειά τους, το οποίο χρειάζεται ώστε να κολλήσει καλύτερα η σάλτσα πάνω τους ενώ αφαιρείς και το αλάτι που έχουν, άρα χαλάς τη γεύση τους.

#4 Πετάς το νερό της κατσαρόλας

Το νερό που έχει η κατσαρόλα είναι αλατισμένο και έχει πάρει γεύση από τα ζυμαρικά, άρα είναι είναι η ιδανική βάση για τη σάλτσα που ετοιμάζεις. Αντί, λοιπόν, να ρίξεις νερό βρύσης στη σάλτσα πρόσθεσε όσες κουτάλες χρειαστεί από το νερό της κατσαρόλας για πιο πλούσια γεύση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις