Αθήνα

°C

Πέμπτη

24

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Οργάνωση ντουλάπας – εξοικονόμηση χώρου: 9 βήματα που θα σε βοηθήσουν
PLUS

Οργάνωση ντουλάπας – εξοικονόμηση χώρου: 9 βήματα που θα σε βοηθήσουν

Οργάνωση ντουλάπας - εξοικονόμηση χώρου: 9 βήματα για να γλιτώσεις χρόνο

Η ντουλάπα αποτελεί πάντα ένα από τα σημεία του σπιτιού που όσο κι αν το μαζεύουμε, συνήθως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θέλει πάλι τακτοποίηση και οργάνωση. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί. Η ανανέωση της γκαρνταρόμπας μας κάθε εποχή, αλλά και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής είναι οι πιο βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στον χαμό που επικρατεί συχνά στη ντουλάπα μας. Πόσο μάλλον όταν έχουμε μικρή ντουλάπα και πολλά πράγματα.

Όταν λοιπόν μένουμε στο σπίτι, η οργάνωση και τακτοποίηση της ντουλάπας είναι μια από τις δουλειές που μπορούμε να βάλουμε στο πρόγραμμα. Ίσως με μια καλύτερη διαρρύθμιση να χωρέσουν τα ρούχα, παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ, εξοικονομώντας σας χώρο και χρόνο κατά την επιλογή τους. Η τέλεια στιγμή για να καθαρίσετε την ντουλάπα και να οργανώσετε τη ντουλάπα σας έχει έρθει. Και η στιγμή αυτή είναι πάντα η αλλαγή της σεζόν. Με αυτά τα απλά 9 βήματα, βάλτε τάξη στην ντουλάπα σας.

1. Καθαρίστε

Καταρχάς, αδειάστε την εντελώς. Ναι, εντελώς. Καθαρίστε εσωτερικά από σκόνες και χνούδια και αρωματίστε. Στο εμπόριο κυκλοφορούν άπειρα αρωματικά χώρου, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και μόνες σας φυσικά αρωματικά. Αποξηραμένα άνθη, ποτ πουρί, αιθέρια έλαια, αρωματικά σαπούνια, είναι ο καλύτερος τρόπος να δώσετε μια φρεσκάδα στα ρούχα σας. Το σίγουρο είναι ότι κάθε φορά που θα ανοίγετε την ντουλάπα σας και μόνο από τις μυρωδιές, θα νιώθετε ευχαρίστηση.

2. Δημιουργείστε χώρο

Ένας έξυπνος τρόπος για να δημιουργήσετε χώρο, είναι να χωρίσετε σε τρεις κατηγορίες τα ρούχα σας. Αυτά που φοράτε, αυτά που δεν φοράτε και αυτά που χρειάζονται επιδιόρθωση. Ως συναισθηματικά όντα, σίγουρα όλες κρατάμε ρούχα που δεν θα ξαναφορούσαμε σε καμία περίπτωση. Ήρθε η ώρα να κρατήσεις όμως αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι και μάλλον πρέπει να ξεκινήσεις κάνοντας ερωτήσεις στον εαυτό σου.

Μου κάνει;
Το έχω φορέσει τον τελευταίο χρόνο;
Ταιριάζει ακόμα στο στυλ μου;
Αν και στις τέσσερις ερωτήσεις η απάντηση είναι όχι, τότε σίγουρα βρήκες ένα κομμάτι που απλά πιάνει χώρο στην ντουλάπα σου. Κάνε το με όλα σου τα ρούχα, ένα-ένα, και να είσαι σίγουρη πως στο τέλος θα έχεις κάνει αρκετό χώρο για όλα αυτά που πραγματικά φοράς. Επιδιορθώστε επιτέλους εκείνο το τζιν με το τέλειο στρώσιμο που θέλει απλά λίγο κόντεμα, βάψτε το απίθανο δερμάτινο που πάει με όλα αλλά έχει χάσει το χρώμα του και κάντε μια επίσκεψη στο καθαριστήριο με όλα αυτά που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα.

3. Δωρίστε

Και τι κάνετε με όλα αυτά τα ρούχα που δεν φοράτε τελικά; Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σαφώς είναι να τα δωρίσετε, στην παρούσα κατάσταση. Τώρα εάν αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες και δε μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με κομμάτια που θα σας αρέσουν περισσότερο, μπορείτε να οργανώσετε μια βραδιά ανταλλαγής ρούχων με τις κολλητές σας. Eαν είναι μεγάλης αξίας και δεν θέλετε να τα χαρίσετε μπορείτε ακόμα και να τα πουλήσετε σε ιστοσελίδες τύπου Ebay και Etsy.

4. Εξοπλιστείτε και Αποθηκεύστε

Αφού τα έχετε καθαρίσει και επιδιορθώσει ήρθε η ώρα να τα αποθηκεύσετε. Μαγαζιά με είδη αποθήκευσης, προσφέρουν άπειρες λύσεις χαμηλού κόστους για να αποθηκεύετε ότι δεν χρειάζεται να έχετε μπροστά στα μάτια σας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ασχοληθούμε με τα ρούχα εκτός εποχής. Σίγουρα έχουμε και κάποια κομμάτια που θα χρειαστούμε και τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως μια ζακέτα ή ένα λεπτό μπουφάν, αλλά το γουναρικό πλέον σίγουρα ανήκει σε κουτί η σε σακούλα και στο πατάρι. Ένας ακόμα έξυπνος τρόπος για να μην φθαρούν από υγρασίες και σκόνες, είναι να τα αποθηκεύετε σε προστατευτικές σακούλες σε βαλίτσες ή σε μπαούλα, ώστε να μην πιάνουν και παραπάνω χώρο.

Ακόμα, μπορείτε να εξοπλιστείτε με γαντζάκια που θα κρεμάσετε στο εσωτερικό της ντουλάπας για τα κοσμήματα και διαχωριστικά συρταριών για τα αξεσουάρ που χρησιμοποιείτε συχνά, όπως φουλάρια, ζώνες, τσάντες. Διάφανα κουτιά είναι η καλύτερη λύση για τα παπούτσια σας, για όσες τα κρατάτε στην ντουλάπα σας και δεν διαθέτετε παπουτσοθήκη. Αγοράστε σκληρές κρεμάστρες για ρούχα που δεν θέλουμε να χάσουν την φόρμα τους, όπως ένα σακάκι ή ένα μπουφάν, και μαλακές κρεμάστρες για τα ρούχα από ευαίσθητα υφάσματα. Βρες μεγάλη ποικιλία από οικονομικά προϊόντα οργάνωσης και αποθήκευσης.

5. Κατηγοριοποιήστε

Γενική συμβουλή, κρεμάστε όσα περισσότερα ρούχα μπορείτε, ώστε να τα έχετε μπροστά σας και να τα βρίσκετε ευκολότερα. Τώρα, το πώς θα χωρίσετε τα ρούχα σας σε κατηγορίες εξαρτάται αποκλειστικά από το τι βολεύει την κάθε μία. Ανά χρώμα, εποχή, είδος, μπορεί να σας βολεύει κάτι διαφορετικό.

6. Προνοήστε

Το “καθάρισμα” της ντουλάπας, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, πριν από άνοιξη – καλοκαίρι και φθινόπωρο-χειμώνα, για να παραμένει τακτοποιημένη. Επίσης, ένας τρόπος για να μην αποδιοργανωθείτε, είναι να προετοιμάζετε τα ρούχα σας από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να μην αφήνετε πίσω σας έναν κακό χαμό όταν φεύγετε, αλλά να αφιερώνετε και 5 λεπτά στο τέλος της ημέρας για να τα βάζετε όλα στην θέση τους.

7. Διασκεδάστε το

Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική, μην αγχώνεστε με το βουνό από ρούχα, και έχετε υπ’ όψιν ότι για να έρθουν τα καινούρια στην ζωή σας, πρέπει να ξεφορτωθείτε τα παλιά. Δεν είναι ανάγκη να σας καταβάλλει το άγχος ή να τα κάνετε όλα σε μια ημέρα. Μπορείτε να τα κάνετε σε δόσεις και με διαλείμματα, να ξεκινήσετε με τα ρούχα την μία μέρα και την επόμενη να συνεχίσετε με παπούτσια, αξεσουάρ και κοσμήματα.

 8. Διακοσμήστε

Μην σκέφτεστε την ντουλάπα σας σαν έναν απλό αποθηκευτικό χώρο, σκεφτείτε την σαν το δικό σας μικρό προσωπικό χώρο που μπορεί να σας φέρει και έμπνευση. Και ότι θέλουμε να μας φέρνει έμπνευση, πρέπει να το κρατάμε και όμορφο. Βάψτε την ντουλάπα σας σε ένα χρώμα που θα σας φτιάχνει την διάθεση και θα ταιριάζει με το δωμάτιο σας, η μπορείτε ακόμα και να την ντύσετε με φωτοταπετσαρίες και αυτοκόλλητα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.  Μπορείτε ακόμα στο εσωτερικό της να βάλετε έναν καθρέφτη, για να προβάρετε τα ρούχα σας εύκολα και γρήγορα, καθώς επίσης μπορείτε να κολλήσετε φωτογραφίες σας με αγαπημένα outfits. Έτσι, κάθε φορά που θα ανοίγετε την ντουλάπα σας με λίγο πεσμένη διάθεση, θα έχετε ένα κίνητρο να βγάλετε τις φόρμες και να φορέσετε εκείνο το φόρεμα που σας κολακεύει και σας ανεβάζει την διάθεση!

9. Κάντε λίστα

Τώρα που έχετε βάλει μια τάξη, είναι πολύ εύκολο να δείτε σε ποιον τομέα έχετε ελλείψεις. Παντελόνια, μπλουζάκια, παπούτσια; Κρατείστε σημειώσεις, και την επόμενη φορά που θα βγείτε για ψώνια, πάρτε μαζί σας την λίστα. Αποκτήστε τα βασικά κομμάτια ώστε η ντουλάπα σας να μην είναι μόνο οργανωμένη αλλά και λειτουργική. Θα γλυτώσετε και χώρο, και χρόνο, αλλά και χρήμα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις