Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Λαχανικά στον ατμό χωρίς ατμομάγειρα: Πώς θα τα μαγειρέψετε για να μη “χαλάσουν”
PLUS

Λαχανικά στον ατμό χωρίς ατμομάγειρα: Πώς θα τα μαγειρέψετε για να μη “χαλάσουν”

Λαχανικά στον ατμό χωρίς ατμομάγειρα: Ένας άλλος τρόπος παρασκεύης

Τα λαχανικά στον ατμό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματός τους ώστε να διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, ένας εύκολος και υγιεινός τρόπος για να διατηρήσετε όλη τη γεύση και γρήγορος είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Τα λαχανικά στα μικροκύματα παραμένουν υγιεινά, καθώς δεν χρειάζονται πρόσθετα λιπαρά, όπως όταν τα τηγανίζουμε με λάδι. Και την ίδια ώρα δεν έχουμε απώλεια βιταμινών, όπως όταν τα βράζουμε και η βιταμίνη C καταλήγει στο νερό.

Δύο επιλογές μαγειρέματος

Όλα τα λαχανικά γίνονται στον ατμό στα μικροκύματα, από το μπρόκολο και τα καρότα μέχρι τα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το σπανάκι κ.λπ. Αφού πλύνουμε λοιπόν καλά τα λαχανικά, τα κόβουμε σε κομμάτια παρόμοιου μεγέθους. Και κατόπιν έχουμε δύο επιλογές μαγειρέματος.Είτε τα βάζουμε σε ένα σκεύος με καπάκι που μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτοντας 1-2 κουταλιές της σούπας νερό, είτε τα βάζουμε σε ένα πιάτο και τα καλύπτουμε με τρία χαρτιά κουζίνας νοτισμένα με νερό. Και στους δύο τρόπους βάζουμε τον φούρνο μικροκυμάτων στην υψηλή ένταση και δεν χρειάζονται παρά μερικά λεπτά. Λαχανικά με φύλλα σαν το σπανάκι θέλουν 3 λεπτά, τα μαλακά λαχανικά σαν το μπρόκολο και το κουνουπίδι 3-4 λεπτά, τα σπαράγγια 4-6 λεπτά και τα πιο σκληρά, όπως τα καρότα, από 6-8 λεπτά.

Επίσης, αν θέλεις να φτιάξεις λαχανικά στον ατμό, θα χρειαστείς ένα μεταλλικό σουρωτήρι, το οποίο θα τοποθετήσεις σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. (Το νερό, να μην φτάνει μέχρι τα λαχανικά). Σκέπασε την κατσαρόλα και έλεγξε τα λαχανικά, μέχρι να γίνουν τρυφερά. Ακόμα, αν θέλεις να κάνεις ψάρι, ή κοτόπουλο στον ατμό, θα χρειαστείς ένα πιάτο που να είναι πυράντοχο. (Ένα πυρέξ, ή μεταλλικό) Βάλε νερό στην κατσαρόλα, και τοποθέτησε το πιάτο με το ψάρι ή το κοτόπουλο μέσα. Πρόσεξε το νερό να φτάνει μέχρι τα χείλη του πιάτου, και να μην μπαίνει μέσα. Κλείστε την κατσαρόλα και αφήστε τη να βράσει, έτσι θα έχετε τα λαχανικά σας βρασμένα χωρίς ατμομάγειρα και χωρίς να χάσουν την θρεπτική τους ουσία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις