Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Euro 2020: Η πολιτική στα γήπεδα
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Euro 2020: Η πολιτική στα γήπεδα

Euro 2020: Το κρυφό γεωπολιτικό μήνυμα στη φανέλα της Ουκρανίας προκάλεσε την οργή των Ρώσων.

Ήταν το 2014 όταν η Ρωσία με μια αστραπιαία στρατιωτική επιχείρηση προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας διασφαλίζοντας την πρόσβασή της στη Μαύρη Θάλασσα από την ανυπακοή της… δυτικίζουσας Ουκρανίας. Η αντιπαράθεση των δύο χωρών συνεχίστηκε λίγα χρόνια αργότερα με την αυτονόμηση των ρωσόφωνων περιοχών της λεκάνης του Ντον. Τώρα ήρθε η ώρα η πολιτική αντιπαράθεση να περάσει στον χώρο των γηπέδων εν όψει του Euro 2020. Βέβαια η UEFA είχε προβλέψει πως μια συνάντηση των δύο εθνικών ομάδων σε επίπεδο ομίλων δεν θα απόβαινε ωφέλιμη για το άθλημα. Έτσι και για να αποφύγει τις όποιες εθνικιστικές εξάρσεις φρόντισε Ρωσία και Ουκρανία να μην διασταυρωθούν στο Euro 2020 πριν από τα νοκ άουτ, αποκλείοντας την εκδοχή της συνύπαρξή τους στον ίδιο όμιλο, παρόλο που βρίσκονταν σε διαφορετικά γκρουπ δυναμικότητας.

Προέκυψε δε από την κλήρωση της πρώτης φάσης, με τη μία στον 2ο όμιλο και την άλλη στον 3ο, ότι πριν από τα προημιτελικά δεν είναι δυνατόν να συναντηθούν ό,τι κι αν συμβεί στην πρώτη φάση. Με αυτό το διπλωματικό τρικ μείωνε σαρωτικά τις πιθανότητες μιας τέτοιας εκδοχής, αφού θα είναι έκπληξη, αν αμφότερες φτάσουν σε αυτό το σημείο. Ωστόσο φάνηκε πως αυτό δεν ήταν αρκετό.

Η φανέλα της Εθνικής Ουκρανίας

Η UEFA δεν είχε προβλέψει όμως την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας της Ουκρανίας (UAF) να προσθέσει στην εμφάνιση των διεθνών ποδοσφαιριστών του ομοσπονδιακού Αντρέι Σεφτσένκο τον χάρτη της χώρας με τη χερσόνησο της Κριμαίας ενσωματωμένη σε αυτόν! Το υδατογράφημα καταλαμβάνει τον χώρο πίσω ακριβώς από το εθνόσημο στο μέρος της καρδιάς. Συνοδεύεται μάλιστα από τις αμφιλεγόμενες φράσεις «Δόξα στην Ουκρανία» (στο πίσω μέρος της φανέλας) και «Δόξα στους ήρωες» (εσωτερικά). Δύο φράσεις, που παραπέμπουν σε χαιρετισμούς του ουκρανικού στρατού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις