Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τι να πιω για να χωνέψω: 8 απόλυτα φυσικές λύσεις
PLUS

Τι να πιω για να χωνέψω: 8 απόλυτα φυσικές λύσεις

Τι να πιω για να χωνέψω: Οι λύσεις που μας προσφέρει η φύση

Φάγατε πολύ και νιώθετε βαρυστομαχιά αλλά δεν ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε; Πριν κάνετε το οτιδήποτε σηκωθείτε από την καρέκλα και περπατήστε για μερικά λεπτά “να πάει κάτω το φαί” όπως έλεγαν και οι παλιοί.  Η δυσπεψία φέρνει φούσκωμα, δυσφορία και συχνά πόνο στο στομάχι ενώ συνοδεύεται από αναγούλες, ρεψίματα, ακόμη και από εμετούς ή ανορεξία. Συχνά “συναντά” την καούρα και αυτό είναι το τελειωτικό χτύπημα. Ένας πολύ βασικός παράγοντας, που στη χώρα μας το συναντάμε αρκετά, είναι ο γρήγορος ρυθμός στην διαδικασία του φαγητού με αποτέλεσμα να μην μασηθεί, και επεξεργαστεί σωστά η τροφή.

Όταν “κατέβη” σαν ακατέργαστη πληροφορία στο πεπτικό μας σύστημα μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα. Ένα πρώτο βήμα λοιπόν, είναι να συνηθίσουμε στην σωστή διαχείρηση μάσησης της τροφής, δηλαδή να μην τρώμε καθόλου γρήγορα. Αν όμως την έχετε “πατήσει” ήδη και ψάχνετε τρόπους να λύσετε άμεσα την δυσφορία που αισθάνεθε, δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε.

Τζίντζερ

Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά, ότι το τζίντζερ, βοηθάει όσους πάσχουν από μετεωρισμό και αρκετοί ειδικοί της διατροφής συνιστούν τη λήψη του από άτομα που εμφανίζουν μεταγευματική δυσφορία και αίσθημα βάρους στο στομάχι και το άνω ημιμόριο της κοιλιακής χώρας. Το Ginger – Πιπερόριζα για Πεπτική Δυσλειτουργία (60 Capsules) της Lamberts περιέχει τιτλοδοτημένο (standardized) εκχύλισμα που περιέχει τα ενεργά συστατικά του τζίντζερ σε συμπυκνωμένη μορφή. Το Ginger Root Extract για το Πεπτικό Σύστημα (60 Vegetable Capsules) της Solgar διεγείρει την πέψη και είναι χρήσιμο σε διάφορα πεπτικά προβλήματα όπως δυσπεψία, ναυτία, αίσθημα τάσεως του επιγαστρίου κλπ. Κινητοποιεί και τονώνει το κυκλοφοριακό σύστημα. Παρουσιάζει επίσης αντικαταρροϊκές και θερμαντικές ιδιότητες.

Μαστίχα Χίου

Οι μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου αναγνωρίζονται ήδη από το 2.500 π.Χ.. Σε όλη τη διάρκεια των ετών, υπάρχουν αναφορές από τον Ηρόδοτο, τον Διοσκουρίδη, αλλά και από τον Γαληνό, ο οποίος τον 2ο αι. μ.Χ. εκθειάζει τις στυπτικές και μαλακτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου, και τη συνιστά στις φλεγμονές του στομάχου, εντέρου και του ήπατος. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Επίσης με το μάσημα της μαστίχας προκαλείται έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού διευκολύνοντας τη διαδικασία της πέψης.

Κάντε απαλό μασάζ

Πάνω στην αναστάτωσή μας ξεχνάμε ότι πρέπει να ανακουφίσουμε το σημείο. Με κυκλικές κινήσεις κάντε μασάζ στην περιοχή του στομάχου. Χρησιμοποιήστε αμυγδαλέλαιο και θα σας ανακουφίσει.

Αφέψημα μέντας

Η μέντα έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και την ικανόητα να χαλαρώνει τους μυς του εντέρου και να αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών.

Μελισσόχορτο

Βοηθά στο να αποφευχθεί ο τυμπανισμός και μειώνει φουσκώματα και αέρια.

Σόδα

Δεν βοηθά η κατανάλωση σόδας ή ανθρακούχων ποτών επειδή έχουν ως αποτέλεσμα την κατάποση αέρα. Το ίδιο συμβαίνει και με το κάπνισμα, το μάσημα της τσίχλας και το να τρώτε πολύ γρήγορα.

Για να προλάβετε τη δυσπεψία και τη βαρυστομαχιά

Άφθονο νερό

«Λιπαίνει» τα τρόφιμα στο πεπτικό σύστημα, βοηθά στη διάσπαση των τροφών, των βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών για να απορροφηθούν ευκολότερα από τον οργανισμό, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Όχι πολλά αντιόξινα

Τα οξέα στο στομάχι βοηθούν το σώμα να πέψει τις τροφές. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα οξέα μπορεί να δημιουργήσουν παλινδρόμηση προκαλώντας έτσι την αίσθηση καψίματος της δυσπεψίας

Δείτε την εναλλακτική της Γιόγκας για γρήγορη χώνεψη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις