Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

06

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τι αλλάζει στα εργασιακά: Όλα όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι αλλάζει στα εργασιακά: Όλα όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Τι αλλάζει στα εργασιακά: Τα 7 κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο, με πιθανή ημερομηνία ψήφισής του την 17η Ιουνίου. Έπειτα από έντονη αντιπαράθεση του αρμόδιου υπουργείου με τον ΣΥΡΙΖΑ ειπώθηκε ότι «Τα περί πληρωμής των υπερωριών με ρεπό είναι ένα ψέμα! Κάτι που δεν έχει ειπωθεί ποτέ από τον Κωστή Χατζηδάκη». Με τη σειρά της η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απαντά ότι: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτω από την πίεση της κοινωνικής αντίδρασης και κατακραυγής για τις αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθεί, εντείνει καθημερινά την παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

Πέραν των αλλαγών που θα σχηματιστούν στα εργασιακά, το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις στο καθεστώς της τηλεργασίας, καταργεί το ΣΕΠΕ δημιουργώντας νέα Ανεξάρτητη Αρχή, αλλάζει τις γονικές άδειες θεσπίζοντας για πρώτη φορά άδεια για τον πατέρα ενώ σύμφωνα με το imerisia.gr αλλάζει ο συνδικαλιστικός νόμο και θεσπίζονται πιο αυστηρές διατάξεις σχετικά με την παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους.

1.Διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Κατόπιν έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη και με προσωπικό αίτημα ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να εργαστεί με πιο ευέλικτο  ωράριο για οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς ή άλλους λόγους. Με βάση αυτό, μπορεί να εργάζεται μέχρι και 10 ώρες την ημέρα το ανώτερο χωρίς νας λαμβάνει επιπλέον αμοιβή, αναλόγως των αναγκών της εκάστοτε επιχείρησης. Οι παραπάνω ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» με τη συμβολή και της ψηφιακής κάρτας εργασίας ενώ θα του «επιστρέφονται» μέσα στο διάστημα έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου, ρεπό ή αδείας. Το όφελος που θα έχει ο εργαζόμενος από αυτή τη διαδικασία έιναι είναι ότι με αυτή τη διευθέτηση δύναται να εξασφαλίσει -αν το επιθυμεί- 4ήμερη εργασία την εβδομάδα χωρίς να υφίσταται μείωση αποδοχών.Εξασφαλίζει ακόμη, από δικλείδα ασφαλείας ότι δεν θα απολυθεί αν αρνηθεί πρόταση του εργοδότη για συμφωνία διευθέτησης. Σε κάθε περίπτωση η απόλυση θα θεωρείται άκυρη.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σε περίπτωση που λυθεί η σύμβαση εργασίας πριν αό τη λήξη, ολικά ή εν μέρει, του χρονικού αντισταθμίσματος που προβλέπεται κατά την περίοδο της μειωμένης απασχόλησης, ο εργαζόμενος λαμβάνει, κατά τη λύση, αποζημίωση για τις επιπλέον ώρες κατά τις οποίες έχει εργασθεί.

Από την άλλη, ο εργαζόμενος μπορεί να κερδίζει το 4ήμερο αλλά θα έχει απώλεια εισοδήματος, αφού δεν θα του καταβάλλονται υπερωρίες. Επίσης, σύμφωνα με τα συνδικάτα, από τη διαδικασία παρακάμπτεται το σωματείο, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να είναι ο αδύναμος κρίκος και να υποχρεωθεί να συμφωνήσει στην ελαστική εργασία υπό την απειλή της ανεργίας. Όπως και να’ χει υπενθυμίζεται, ότι αν αρνηθεί τη διευθέτηση, προστατεύεται θεσμικά από το ενδεχόμενο απόλυσής του.

2. Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα συνδέεται απ’ ευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και έτσι, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του. Με αυτό τον τρόπο, θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη.). Η εφαρμογή μάλιστα, της ψηφιακής κάρτας θα διατίθεται και μέσω κινητού τηλεφώνου δίνοντας στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να ελέγχει την καταγραφή των υπερωριών του.

Η ψηφιακή κάρτα θα έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του 8ώρου , τη μείωση της μαύρης εργασίας ,στην τήρηση του ωραρίου του τηλεργαζόμενου ( δικαίωμα στην αποσύνδεση)  αλλά και στη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθώς θα μπορούν να καταγράφονται online οι «κλειδωμένες» υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει η να πληρώσει η να συμψηφίσει.

3. Αύξηση του πλαφόν των υπερωριών

Με την αύξηση του πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, από 96 ώρες που είναι σήμερα, στη βιομηχανία και 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους δίνεται η ευκαιρία στους εργαζόμενους να αυξήσουν το εισόδημά τους. Ταυτόχρονα, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας εξασφαλίζεται η αμοιβή των υπερωριών καθώς και ο εντοπισμός υπερωριών, που μέχρι  τώρα έμεναν απλήρωτες.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων εξυπηρετούνται οι ανάγκες τους. Παρόλα αυτά, επιβαρύνονται οι εργοδότες που δεν τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης των υπερωριών, καθώς με το νομοσχέδιο αυξάνεται το κόστος για τις μη νόμιμες υπερωρίες. Η αμοιβή δηλαδή, ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80% που ισχύει σήμερα).

4. Οι αλλαγές στο δίκαιο των απολύσεων

Το νομοσχέδιο προβλέπει έξτρα αποζημίωση ως εναλλακτική λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς σε περίπτωση που η απόλυσή τους κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια, κυρίως για οικονομοτεχνικούς λόγους όπως είναι οι περικοπές ή το κλείσιμο της επιχείρησης. Σύμφωνα με εργατολόγους, σε πολλές περιπτώσεις ο ίδιος ο εργαζόμενος δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη δουλειά του και προτιμά την αυξημένη αποζημίωση, ενώ και ο εργοδότης επιλέγει να πληρώσει κάτι παραπάνω για να μειώσει στο μέλλον το εργατικό κόστος.

5. Πότε απαγορεύεται η απόλυση

Διευρύνεταιμε το νέσο σχέδιο νόμου η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης, που σημαίνει επιστροφή του εργαζομένου στην εργασία του και καταβολή των μισθών για την περίοδο μέχρι την επαναπασχόληση.

Άκυρες θα θεωρούνται στο εξής οι απολύσεις για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης, του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου, εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια, εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

6. Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο

Προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας που να διασφαλίζει την παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους (υγεία, συγκοινωνίες, αποκομιδή) κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στις ΔΕΚΟ. Για παράδειγμα στο μετρό, κατά τις ημέρες της απεργίας θα πρέπει να κυκλοφορεί το ένα τρίτο των συρμών.

Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, που δεν συμμετέχουν στην απεργία, να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους, χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε. Σε αντίθετη περίπτωση η απεργία μπορεί να διακοπεί.

Προϋπόθεση για τη συλλογική διαπραγμάτευση και την κήρυξη απεργίας αποτελεί η εγγραφή των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο για λόγους αξιοπιστίας. Καθιερώνεται σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η απόλυση των συνδικαλιστών θα επιτρέπεται στο εξής για βιαιοπραγίες σε βάρος συναδέλφου ή σεξουαλική παρενόχληση.

7. Οι αλλαγές στις γονικές άδειες

Άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές που θα δίνεται κοντά στην ημερομηνία γέννησης του παιδιού, γονικές άδειες 4 μηνών και για τους δύο γονείς με επιδότηση του ΟΑΕΔ και διευκολύνσεις στην εργασία, ώστε να συνδυαστεί αρμονικά με την οικογενειακή ζωή, προβλέπουν οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο. Παράλληλα ο νέος πατέρας προστατεύεται από την απόλυση για δύο μήνες μετά τον τοκετό.

Οι άδειες θα δίνονται στους εργαζόμενους γονείς, φυσικούς, θετούς, ανάδοχους, καθώς και στις μητέρες που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, όπως επίσης και στους φροντιστές, οι οποίοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα.

Αναλυτικά οι νέες άδειες που θεσπίζονται:

Άδεια σε πατέρες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης 14 ημερών κατά τη γέννηση του τέκνου και 10 ημερών σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης του πατέρα.

-Γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό (έως τώρα η εν λόγω άδεια ήταν άνευ αποδοχών). Η άδεια μπορεί να χορηγείται συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να γίνει 8 χρόνων. Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, πρέπει να αποφασίσουν ποιος από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα.

-Οι γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων τέκνων δικαιούνται να λάβουν τη γονική άδεια για κάθε παιδί ξεχωριστά, διακεκομμένα ή και συνεχόμενα, ενώ δικαιούνται να λάβουν το επίδομα για δύο μήνες επιπλέον, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί. Επίσης γονείς μόνοι, λόγω θανάτου του άλλου γονέα, δικαιούνται τη γονική άδεια και το επίδομα εις διπλούν. Η άδεια χορηγείται κατόπιν σχετικής αίτησης του εργαζόμενου και μπορεί να χορηγηθεί με κάθε ευέλικτο τρόπο που εξυπηρετεί τον εργοδότη και τον εργαζόμενο με τη μορφή μειωμένου ημερήσιου ωραρίου ή σε ημέρες άδειας, οι οποίες μπορούν να κατανέμονται σε εβδομαδιαία ή σε μηνιαία βάση, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα του εργαζόμενου να λάβει το επίδομα γονικής άδειας.

Άδειες για σοβαρό ιατρικό λόγο και επείγοντα περιστατικά

-Αδεια για τη φροντίδα προσώπου 5 ημερών κάθε χρόνο δικαιούται κάθε εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη ένα έτος απασχόλησης εφόσον υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος και βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση.

– Αδεια δύο ημερών ετησίως η οποία χορηγείται δύο φορές τον χρόνο, με μία εργάσιμη ημέρα την κάθε φορά, δικαιούται ο εργαζόμενος για λόγους ανωτέρας βίας που αφορά επείγοντα περιστατικά ασθενείας, εφόσον βεβαιώνεται με γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

-Κάθε εργαζόμενος γονέας ή φροντιστής με παιδιά ηλικίας έως 12 ετών δικαιούνται να εργαστούν μέσω τηλεργασίας, μερικής απασχόλησης ή ευέλικτου ωραρίου εργασίας για λόγους φροντίδας. Όταν οι ευέλικτοι όροι εργασίας έχουν περιορισμένη διάρκεια, ο εργαζόμενος επιστρέφει στην αρχική μορφή της απασχόλησης του, όταν λήξει η συμφωνηθείσα περίοδος.

-Και οι δύο γονείς -και όχι μόνο η μητέρα όπως ισχύει σήμερα- προστατεύονται από τις απολύσεις όταν κάνουν χρήση των αδειών και των άλλων διευκολύνσεων.

-Για τον πατέρα θεσμοθετείται η προστασία από την απόλυση για 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, για 4 μήνες για το 2ο και για 6 μήνες για κάθε επόμενο παιδί μετά το δεύτερο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις