Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πάιατ – Μύκονος: Η ατάκα του πρέσβη με φόντο τα… ελληνοτουρκικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάιατ – Μύκονος: Η ατάκα του πρέσβη με φόντο τα… ελληνοτουρκικά

Πάιατ - Μύκονος: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μίλησε στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης στην Πάτρα

Στις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοαμερικανικές, τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο 9ο περιφερειακό συνέδριο ανάπτυξης στην Πάτρα. Για τις εξελίξεις μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα αλλά και την αισιοδοξία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο ίδιο συνέδριο οτι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι φέτος, ο κ. Pyatt εξέφρασε την ικανοποίησή του και τόνισε οτι και οι ΗΠΑ επιθυμούν κάτι τέτοιο που είναι και αμοιβαία επωφελές. Ο Αμερικανός πρέσβης, σχολιάζοντας την πρόβλεψη Δένδια για ένα ήσυχο καλοκαίρι με την Τουρκία, είπε χαριτολογώντας ότι «όλοι θέλουν ένα ήσυχο καλοκαίρι εκτός από την Μύκονο».

Για την Τουρκία είπε οτι οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τα βήματα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την προώθηση του διαλόγου αλλά και την επαναδιατύπωση των κόκκινων γραμμών. Ο ίδιος πρόσθεσε οτι οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει πέρυσι το καλοκαίρι την ανησυχία τους για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ιδιαίτερα στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Για τους πυραύλους S 400 επανέλαβε τις θέσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Wendy Sherman κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία η οποία μίλησε ξακάθαρα και για τις θέσεις των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και για θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης.

Δένδιας: Θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι με την Τουρκία

Tην πεποίθηση ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ήσυχο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συζήτησης στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα (3-5 Ιουνίου). Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα έθεσε ότι συνιστά ελληνοτουρκική διαφορά και τουρκική παραβατικότητα και υπογράμμισε πως «το κλίμα είναι ένα κλίμα διαχείρισης των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όμως οι διαφορές αυτές υπάρχουν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να τις υπογραμμίζει».

«Πράγματι ήταν μια τελείως διαφορετική επίσκεψη. Όμως δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από το γεγονός ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ηταν διαφορετικό διότι οι διαφορές είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο και επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης».

Οι διαφορές υπάρχουν

«Η τουρκική πλευρά κατάλαβε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν διαφωνίες από το αν υπάρχουν τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις πρέπει να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο που να μην προκαλεί την άλλη πλευρά και να μην παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», ανέφερε, επισημαίνοντας: «Οι διαφορές υπάρχουν, είναι εκεί. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αποστεί στο μέλλον από την παραβατικότητα που θα μας επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα να τις συζητήσουμε και ίσως κάποια στιγμή, αν η Τουρκία μεταβάλλει απόψεις, να τις επιλύσουμε».

Η περιβόητη αγκαλιά

Αναφερόμενος στην αγκαλιά που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του υπενθύμισε πως ακριβώς λόγω της σύγκρουσης μέσα σε εισαγωγικά στη συνέντευξη τύπου στην ‘Αγκυρα, ο κ. Τσαβούσογλου ήθελε να δείξει ότι η προσωπική εγκαρδιότητα δεν έχει επηρεαστεί.

Ερωτηθείς σχετικά με την αίσθηση που υπήρχε ότι ο κ. Τσαβούσογλου θα έρθει στην Ελλάδα για να πάρει ρεβάνς, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας για να το δει κάποιος έτσι». «Δεν είναι αλά καρτ επιλογή να σιωπήσει ή να απαντήσεις», επεσήμανε, αναφορικά με τη συνέντευξη τύπου στην ‘Αγκυρα. «Η χώρα έχει στέρεες εθνικές θέσεις. Είναι θέμα καθαρά εθνικό, θεωρώ ότι την ίδια αντίδραση με εμένα θα είχε οποιοσδήποτε ιστορικά Έλληνας υπουργός είχε βρεθεί στην ίδια θέση με εμένα στην ‘Αγκυρα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις