Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση: Όλα τα ανοιχτά μέτωπα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Όλα τα ανοιχτά μέτωπα

Κυβέρνηση: Οι εξελίξεις στα ανοιχτά μέτωπα της χώρας θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Μεγάλα στοιχήματα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση εντός του Ιουνίου, που θα κρίνουν εν πολλοίς τόσο την πορεία της χώρας, όσο και τις οποίες πολιτικές εξελίξεις. Η αρχή γίνεται από τον τομέα της παιδείας και συγκεκριμένα τις πανελλήνιες εξετάσεις, που θα διεξαχθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Είναι η πρώτη φορά που οι πανελλήνιες εξετάσεις θα γίνου εν μέσω πανδημίας και με τους μαθητές να προέρχονται από ένα χρόνο απουσίας από τις τάξεις σχολείων και φροντιστηρίων, αλλά και από ένα χρόνο σκληρών περιοριστικών μέτρων που άλλαξαν την καθημερινότητά τους. Η κυβέρνηση επιθυμεί το στοίχημα της ομαλής και απρόσκοπτης διεξαγωγής των εξετάσεων να κερδηθεί, ώστε να μην βάλει απέναντι της γονείς και μαθητές.

Ο Γιάννης Ντσούνος

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Όπως εκτιμούν πηγές του υπουργείου Παιδείας, η μείωση της ύλης θα δώσει την δυνατότητα στους μαθητές για καλύτερες επιδόσεις γενικώς, που θα συγκρατήσουν τις βάσεις σε σταθερά επίπεδα και έτσι δεν θα παρατηρηθούν μεγάλες αυξομειώσεις στον αριθμό των εισακτέων στις πανεπιστημιακές σχολές. Επιπροσθέτως για πρώτη φορά στην ιστορία των πανελλαδικών εξετάσεων οι μαθητές θα λάβουν με sms στο κινητό τους τηλέφωνο τόσο την βαθμολογία τους, όσο και την σχολή που ενδέχεται να έχουν πετύχει.

 

Ο τομέας της υγείας

Δεύτερο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι ο τομέας της υγείας. Με δεδομένο ότι η πανδημία υποχωρεί λόγω της επιτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος, αλλά και του καλοκαιριού ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση έχει ήδη προκηρύξει τέσσερις χιλιάδες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, ενώ θα πρέπει να λάβει και τις τελικές αποφάσεις της για την συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Επιπλέον, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η επιστροφή των νοσοκομείων σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η καταγραφή των ελλείψεων σε ιατρικά μηχανήματα, όπως και η διατήρηση των μονάδων εντατικής θεραπείας σε υψηλούς αριθμούς σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το οργανωμένο έγκλημα

Το πιο πρόσφατο στοίχημα που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση είναι αυτό της πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος. Και μπορεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να ανακοίνωσε πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα, ωστόσο αυτό χρειάζεται σχεδιασμό και σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τις απαραίτητες συναινέσεις με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, ώστε να επιτύχει ευκολότερη παρακολούθηση των διαδρομών του μαύρου χρήματος που προέρχεται από το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και αυστηροποίηση των ποινών που προβλέπονται για όσους αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε οργανωμένα κυκλώματα. Στο επιχειρησιακό επίπεδο, οι εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργείου θα πρέπει να γίνουν πράξη με εντατικές περιπολίες, αναψηλάφηση υποθέσεων και οργανωμένων επιχειρήσεων που θα καταλήγουν στη σύλληψη των μελών των κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος.

 

Οικονομία, τουρισμός, επενδύσεις

Διαρκές παραμένει και το στοίχημα της οικονομίας, του τουρισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων. Τα πρώτα μηνύματα από την έναρξη της τουριστικής περιόδου είναι αισιόδοξα, ωστόσο χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά στον τομέα της επικοινωνίας, ώστε η χώρα μας να καταστεί ο νούμερο ένα ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες. Στο εσωτερικό της χώρας τις πρόσφατες φοροαπαλλαγές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες και ήδη το οικονομικό επιτελείο εξετάζει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, που με την ψηφιοποίηση αρκετών εγγράφων -όπως για παράδειγμα στις μεταβιβάσεις ακινήτων- μειώνει την γραφειοκρατία και διευκολύνει τους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι αν κερδηθούν αυτά τα στοιχήματα θα διατηρηθεί η πολύ καλή σχέση εμπιστοσύνης που έχει η κυβέρνηση του με τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν την κάθε μια εξαγγελία να γίνεται πράξη στην καθημερινότητά τους. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι σε αντίθετη περίπτωση και γκρίνια θα έχει στο εσωτερικό του κόμματος του και σφοδρή κριτική θα δεχτεί από την αντιπολίτευση και η σχέση εμπιστοσύνης κυβέρνησης πολιτών θα κλονιστεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις