Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Τσαβούσογλου – Δένδιας συνέντευξη: Οι πρώτες δηλώσεις των δύο Υπουργών
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τσαβούσογλου – Δένδιας συνέντευξη: Οι πρώτες δηλώσεις των δύο Υπουργών

Τσαβούσογλου - Δένδιας συνέντευξη: Οι πρώτες δηλώσεις των δύο Υπουργών

Ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες η συνάντηση Δένδια και Τσαβούσογλου. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών μετά από τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών προέβησαν σε κοινές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, ύστερα από συνάντηση σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, οι οποίες εστιάστηκαν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δημιούργησε από την έναρξη της συζήτησης ένα θετικό κλίμα αποκαλώντας «φίλο» τον Τούρκο ομόλογό του ενώ όπως δήλωσε νωρίτερα ο ίδιος νωρίτερα, οι δυο πλευρές οριστικοποίησαν και επισημοποίησαν την συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Άλλωστε, συμφώνησαν στην από κοινού υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού covid 19, που θα διευκολύνει τα ταξίδια ανάμεσα στις δυο χώρες. Συμφώνησαν επίσης οικονομικά μέτρα για την σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών, ενώ στις δηλώσεις των δυο υπουργών Εξωτερικών δεν υπήρχαν ερωτήσεις δημοσιογράφων, ώστε να αποφευχθούν τα απρόοπτα της τελευταίας, επεισοδιακής συνέντευξης τύπου στην Αγκυρα.

Οι πρώτες κοινές δηλώσεις

«Συγχαρητήρια Μεβλούτ για την επιτυχία της Αναντολού» είπε ακόμη ο Έλληνας ΥΠΕΞ στον Τούρκο ομόλογό του, αναφερόμενος στην κατάκτηση της Euroleague από την ομάδα της Εφές.

«Σ’ ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε Νίκο Δένδια» απάντησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Ευχαριστώ που έδειξες κατανόηση στην επιτάχυνση των συζητήσεων για τον αγώνα της Αναντολού Εφές με την Μπαρτσελόνα. Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία οικονομικής συνεργασίας που συζητήθηκαν στην Καβάλα. Μας βρισκει απόλυτα σύμφωνους και θέλω επί τη ευκαιρία να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας».

«Συμφωνήσαμε την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών που γίνονται με διαφορετικά εμβόλια» είπε ακόμη.

«Οπως προείπε και ο ομόλογός μου, προβλέπεται η συνάντηση των επικεφαλής των κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν και χρειάζονται επίλυση, με σεβασμό στο Δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα» υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους» κατέληξε.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις τους

Η συνάντηση του κ. Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών έγινε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας.  Χθες το βράδυ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε στον Τούρκο ομόλογό του ανεπίσημο δείπνο σε εστιατόριο της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη, στο οποίο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν. Νωρίτερα την Κυριακή, ο Μ. Τσαβούσογλου πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη.

Απαντώντας άμεσα και έντονα στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατέστησε σαφές πως «η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη». Διαμήνυσε πως οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις