Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μπαμπινιώτης – ελληνική γλώσσα: Νέα ανάρτηση για τις λανθασμένες χρήσεις της
ΕΛΛΑΔΑ

Μπαμπινιώτης – ελληνική γλώσσα: Νέα ανάρτηση για τις λανθασμένες χρήσεις της

Μπαμπινιώτης - ελληνική γλώσσα: Η έρευνα που έκανε και το αποτέλεσμά της

Μετά από το «ξέσπασμα» που είχε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, για την χρήση του «take away» και του «delivery», αντί «για το σπίτι» ή «τροφοδιανομή» αντίστοιχα, κάνει μια νέα ανάρτηση. Αυτή τη φορά μιλά για  τις δέκα πιο «ενοχλητικές» χρήσεις της ελληνικής γλώσσας. Τις συγκέντρωσε και τις δημοσίευσε στο Facebook, υπενθυμίζοντας μας ότι κάνουμε καθημερινά λάθη. Ο καθηγητής, διεξήγαγε μια έρευνα, εμπνεόμενος από αντίστοιχη έρευνα του BBC, για το ποιες είναι η πιο συχνές λανθασμένες χρήσεις της γλώσσας μας.

«Ζητήθηκε, λοιπόν, από τους τηλεθεατές να επισημάνουν ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΠΙΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ που μιλάμε και γράφουμε. Τι τους ενοχλεί περισσότερο; Τι νομίζουν ότι δεν έχει καλώς; Τι θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξει ή να αποφεύγεται;» σημειώνει στην ανάρτησή του ο κ. Μπαμπινιώτης και εξηγεί: «Υπήρξε πληθώρα απαντήσεων. Ταξινομήθηκαν οι απαντήσεις, ιεραρχήθηκαν σύμφωνα με την συχνότητά τους και έδωσαν τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στο ακολουθούν εικονόλεξο».

Η ανάρτησή του για τα take away και τα delivery

Ο κ. Μπαμπινιώτης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη χρήση των αγγλικών όρων στο λεξιλόγιο των Ελλήνων, με αφορμή τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Ανέφερε τις αποδόσεις τους στην ελληνική γλώσσα, που είναι “για το σπίτι”, “τροφοδιανομή” και “απαγορευτικό” αντίστοιχα.” Μάς … take away και μάς σήκωσε με τον κορωνοϊό να καλπάζει και να οδηγούμαστε όλο και περισσότερο ως διατροφική διέξοδο σε… delivery, ενώ συγχρόνως βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από lockdown, γενικό ή mini lockdown. Έλεος (ή «ήμαρτον» που λένε κάποιοι)! Κι εγώ («στον κόσμο μου», εννοώ … τον γλωσσολογικό) μέσα στην πανδημιακή αντάρα να παρακινώ (… «τέτοια ώρα τέτοια λόγια») τους εναπομείναντες γλωσσικά ευαίσθητους να θρηνολογούμε τουλάχιστον Ελληνικά! Αυτό κι αν είναι «γλωσσική αποκοτιά» εκ μέρους μου…”

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις