Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ύπνος με σκύλο: Πόσο καλό κάνει για την υγεία μας, τι να προσέξετε
PLUS

Ύπνος με σκύλο: Πόσο καλό κάνει για την υγεία μας, τι να προσέξετε

Ύπνος με σκύλο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο σκύλος και ο άνθρωπος, ως γνωστόν, είναι οι καλύτεροι φίλοι και η σχέση τους είναι αμφίδρομη. Όσο αγαπάτε και νοιάζεστε για τον τετράποδο φίλο σας, τόσο και εκείνος ανταποδίδει τα συναισθήματά του. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποχωρίζονται τον σκύλο τους, ακόμα και στον ύπνο. Αν είστε ένας από αυτούς θα έχετε αναρωτηθεί κατά πόσο καλό είναι για την υγεία σας, όσο και για εκείνον. Υπάρχουν πολλά οφέλη, λοιπόν, που απορρέουν από τον ύπνο παρέα με τον σκύλο σας, σύμφωνα με κτηνιάτρους.  «Το πόσο κοντά είμαστε με τον σκύλο βοηθά στην μείωση της πίεσης του αίματος, την ανακούφιση από το στρες και μείωση του άγχους και της κατάθλιψης», εξηγεί η Κλοντίν Σιβέρτ, κτηνίατρος με έδρα το Κάνσας. Η αγκαλιά με έναν σκύλο, λέει, απελευθερώνει οξυτοκίνη (ορμόνη αγάπης) στον εγκέφαλο, όπως η αγκαλιά με έναν άνθρωπο.

Έρευνα έχει δείξει επίσης, ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο τον ύπνο, όταν κοιμούνται αγκαλιά με τον σκύλο τους, παρά με τον σύντροφό τους. Για τις ανάγκες της έρευνας εξετάστηκαν 962 γυναίκες από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Από αυτές, το 55% δήλωσαν πως μοιράζονται το κρεβάτι τους με τουλάχιστον ένα σκύλο, το 31% με τουλάχιστον μία γάτα και το 57% όλων αυτών ανέφεραν πως κοιμούνται και με ανθρώπινο σύντροφο. Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι αυτές που κοιμούνται παρέα με έναν σκύλο, κοιμούνται καλύτερα.

Τα οφέλη που έχει και για τα σκυλιά

Τα σκυλιά που ζουν στην άγρια φύση, ακόμα και αν έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, κοιμούνται μαζί σε ομάδες για ασφάλεια και παρηγοριά. Αυτό είναι άλλωστε και το αίσθημα της αγέλης, που υπάρχει στα ζώα. «Οταν αφήνουμε τον σκύλο να κοιμάται στο κρεβάτι μας, αυτό ενδυναμώνει την δυναμική σκύλου – ιδιοκτήτη», συμπληρώνει η Οκοά. «Τα περισσότερα σκυλιά που κοιμούνται με τους ιδιοκτήτες τους είναι πιο πιστά και πιο δεμένα με τον άνθρωπο με τον οποίο κοιμούνται», λέει η Σάρα Οκοά, κτηνίατρος και σύμβουλος στην DogLab,.

Η άνεση και τα προνόμια του κρεβατιού μπορεί να τον κάνουν εξαρτημένο και κολλημένο μαζί σας. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές ερμηνεύονται ως συναισθηματικές από τους ιδιοκτήτες, όμως όταν πρόκειται για τα αγαπημένα μας τετράποδα, πάλι πρόκειται για θέματα ιεραρχίας και κυριαρχίας. Ο ύπνος του σκύλου στο κρεβάτι μας δίνει την εντύπωση ότι κάπως υπάρχει ισότητα με τους ιδιοκτήτες. Ο ντε Κλερκ λέει, ωστόσο, ότι «για τα σκυλιά με λιγότερο κυρίαρχη προσωπικότητα ή κατοικίδια μέσα σε μια οικογένεια όπου υπάρχει μια καθιερωμένη ιεραρχία, ο ύπνος στο κρεβάτι δεν θα πρέπει να προκαλέσει προβλήματα». Ωστόσο, όταν μιλάμε για μια οικογένεια, συνιστάται να μην ακολουθάτε αυτή την συνέχεια, καθώς μπορεί να νιώθει ότι βάζετε εκείνον πάνω από το παιδί σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θέματα κυριαρχίας, και να διαταράξει τις σχέσεις σας.

Θέματα υγιεινής

Η καθαριότητα του χνουδωτού σας φίλου είναι το παν, για αυτό πριν μπει στο σπίτι και πόσο μάλλον στο κρεβάτι, φροντίστε να είναι καθαρός. Μετά από μια εξωτερική βόλτα, μπορεί να μεταφέρει μικρόβια, τα οποία μπορεί να βλάψουν τόσο την δική σας, όσο και τη δική του υγεία. «Αν ο σκύλος κυλάει στο χώμα όλη την ημέρα και μετά μπαίνει στο σπίτι και κοιμάται στο κρεβάτι, αυτό δεν είναι υγιές. Αν όμως περνάει την ημέρα στο εσωτερικό του σπιτιού και σπάνια βγαίνει έξω, δεν υπάρχει πρόβλημα», λέει η Οκοά.

Κοπέλα στο κρεβάτι σκύλος
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις