Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ισραήλ – Παλαιστίνη πόλεμος: Συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Γάζα ο Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Παλαιστίνη πόλεμος: Συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Γάζα ο Νετανιάχου

Ισραήλ - Παλαιστίνη πόλεμος: Δεν σταματά τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο. Παρά την συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση, εκείνος αποφάσισε να συνεχίσει. Δήλωσε ότι «εκτιμά βαθιά την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου», αλλά επισήμανε ότι το Ισραήλ προχωρά «για να επαναφέρει την ηρεμία και την ασφάλεια στους πολίτες της χώρας».

Ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά για κατάπαυση πυρός, στο πλαίσιο ενημέρωσης ξένων πρέσβεων στο Ισραήλ. Ακόμα, ανέφερε ότι η χώρα του «έχει εμπλακεί προκειμένου να αποτρέψει μελλοντικές συγκρούσεις με τη Χαμάς». Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θέτει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των επιχειρήσεων στη Γάζα, και πραγματοποίησε νέες αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα. Η Χαμάς εξαπέλυσε νέο μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες.

Την ίδια ώρα πάντως, αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας γνωστοποίησε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κατ’ αρχήν κατάπαυση του πυρός, μετά από παρέμβαση των διαμεσολαβητών, αλλά οι λεπτομέρειες συζητούνταν μυστικά για την αποτροπή κατάρρευσης της συμφωνίας.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Ισραηλινό κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, ενώ αναμένει άμεση αποκλιμάκωση. Πρόκειται για την τέταρτη επικοινωνία που είχαν μετά από την έναρξη των εχθροπραξιών. Η συμβολή των ΗΠΑ καθίσταται αναγκαία, όπως τόνισαν εχθές οι ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι δύο ηγέτες είχαν διεξοδική συζήτηση για τα γεγονότα στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στον αφοπλισμό της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες των τοπικών κυβερνήσεων και των ΗΠΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος διεμήνυσε στον πρωθυπουργό πως ανέμενε σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα στον δρόμο για την κατάπαυση πυρός» συνεχίζει ο Λευκός Οίκος. Τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά την πρώτη επικοινωνία του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχοτυ τη Δευτέρα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε κάνει αναφορά σε κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις