Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μητσοτάκης – Γενοκτονία Ποντίων: Κατέθεσε στεφάνι στην Καλαμαριά για τα θύματα
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης – Γενοκτονία Ποντίων: Κατέθεσε στεφάνι στην Καλαμαριά για τα θύματα

Μητσοτάκης - Γενοκτονία Ποντίων: Η επίσκεψή του στην Καλαμαριά

Στην Καλαμαριά ανήμερα της ημέρας μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατέθεσε στεφάνι για τα θύματα. Τον υποδέχτηκαν ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς Ιουστίνος, ο δημαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και ο Υπουργός Μακεδονίας & Θράκης Σταύρος Καλαφάτης. Στο μνημείο του Τραπεζούντιου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου Φιλιππίδη, το οποίο βρίσκεται πίσω από την Μητρόπολη Καλαμαριάς, κατέθεσε το στεφάνι.

Στην συνέχεια επισκέφθηκε το δημαρχείο Καλαμαριάς και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τον τοπικό δήμο. Στην πλατεία του δημαρχείου βρίσκονταν μέλη του ΠΑΜΕ, που διαδήλωναν κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, την ώρα της επίσκεψής του. Τέλος πέρασε από τον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, όπου μίλησε με τον κόσμο και έφτασε μέχρι το δημαρχείο.

Γενοκτονία Ποντίων 2021 – Τούρκοι: Ακραία πρόκληση: «Η Ελλάδα διέπραξε φρικαλεότητες»

Σε μία άκρως προκλητική ανακοίνωση για τη σημερινή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων και τις εκδηλώσεις μνήμης προέβη το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εκείνη διέπραξε θηριωδίες και φρικαλεότητες στις 19 Μαΐου 1919. ο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε μιλάει για εισβολή της Ελλάδας στη Σμύρνη και προσπάθεια θυματοποίησής της, όταν η ίδια διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ανατολία. Μάλιστα καλεί την Ελλάδα να μη διαστρεβλώνει την ιστορία και να μην τη διαβάσει ανάποδα, αν θέλει ένα ευήμερο μέλλον με την Τουρκία.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας, που ξεκίνησε στις 19 Μαΐου 1919 υπό την ηγεσία του Μεγάλου Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εποφθαλμιούσαν την πατρίδα μας, όχι μόνο οδήγησε σε μια νίκη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας που οδήγησε στην ίδρυση της Δημοκρατίας μας, αλλά έθεσε επίσης τέλος στις φρικαλεότητες της κατοχικής δύναμης και των συμμοριών που ήταν υπό τον έλεγχό της στην Ανατολία, ενώ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για άλλα καταπιεσμένα έθνη που λαχταρούσαν την ανεξαρτησία τους. Κανονικά η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε να εισβάλει στην Ανατολία ως εργαλείο άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της εποχής, δεν πρέπει να ξεχνά τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε αυτά τα εδάφη.

Γι’ αυτό και πορρίπτουμε ως εντελώς αβάσιμες και ως παραληρητικές τις δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919, που διαστρελώνουν εντελώς την ιστορία. Ομοίως, καταδικάζουμε τις προσπάθειες των λόμπι εκείνων, εκτός της Ελλάδας, που στρέφονται ενάντια στην Τουρκία, προκειμένου να εξαπατήσουν τρίτες χώρες προβάλλοντας στρεβλές κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν ιστορική βάση. Δεν έχουν καμία αξιοπιστία οι ισχυρισμοί της Ελλάδας, που αργότερα θυματοποιήθηκε, καθώς η ίδια έχει καταγραφεί στην ιστορία ως η χώρα που διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν εισέβαλε στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 και σφαγή στην Ανατολία με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις