Αθήνα

°C

Τρίτη

22

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ: Αύριο 18/5 στα Παλαιστινιακά εδάφη ο υπουργός Εξωτερικών
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ: Αύριο 18/5 στα Παλαιστινιακά εδάφη ο υπουργός Εξωτερικών

Επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ: Αύριο 18/5 μεταβαίνει στα Παλαιστινιακά εδάφη ο υπουργός Εξωτερικών

Στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εν μέσω των κλιμακούμενων συγκρούσεων και διασποράς του θανάτου στην περιοχή. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας πρόκειται να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄, τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ-Μαλίκι. Επίπροσθέτως, αύριο, ο υπουργός θα πρέπει να συντονιστεί στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Tην ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί. Τέλος, ο Νίκος Δένδιας έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στο Κάιρο την Πέμπτη 20 Μαΐου, όπου και θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε νωρίτερα σήμερα συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει των επικείμενων επισκέψεων του. Κρατώντας μικρό καλάθι, χωρίς ουδείς από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει λόγο για πρωτοβουλία με στόχο την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η Αθήνα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη μείζονα κρίση της Μέσης Ανατολής.

Η ελληνική προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Ισραήλ

Ο Νίκος Δένδιας, ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, δεδομένων των καλών σχέσεων έντιμης συνεννόησης της Ελλάδας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστινίους, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης έπειτα από οκτώ ημέρες σκληρών βομβαρδισμών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων πολιτών, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια σχεδιάζεται με προσοχή από την Αθήνα και «εφάπτεται» με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Αίγυπτος από κοινού με την Ιορδανία για την ειρήνευση και την κατάπαυση του πυρός. Σήμερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι ταξίδεψε στο Αμμάν για συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, προκειμένου να επιχειρήσουν τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ώστε να καταστεί δυνατή έστω η κατάπαυση του πυρός.

Η αυριανή επίσκεψη του Νίκου Δένδια σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη, έρχεται σαν συνέχεια της διαμεσολάβησης από το Κάιρο και το Αμμάν. Στο πλαίσιο του συντονισμού μεταξύ της ομάδας των χωρών της περιοχής που συνομιλούν ταυτοχρόνως και με το Ισραήλ αλλά και με τους Παλαιστινίους -δηλαδή της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Ελλάδας- ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ταξιδέψει αύριο Τρίτη και στο Αμμάν για συζητήσεις με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι, ενώ την Πέμπτη 20 Μαϊου θα μεταβεί στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την μετάβαση Δένδια σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει αύριο, Τρίτη 18 Μαΐου, στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη. Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Gabi Ashkenazi και με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του Riad Al-Maliki. Επίσης, αύριο, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Την Τρίτη 18 Μαϊου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Ayman Safadi. Τέλος, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο την Πέμπτη 20 Μάϊου, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε νωρίτερα σήμερα συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει των επικείμενων επισκέψεων του».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις