Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Θανατική ποινή ΗΠΑ: Ο θανατοποινίτης που επέζησε και τις 18 φορές πέθανε από… Covid
ΚΟΣΜΟΣ

Θανατική ποινή ΗΠΑ: Ο θανατοποινίτης που επέζησε και τις 18 φορές πέθανε από… Covid

Θανατική ποινή ΗΠΑ: Απέτυχαν να εκτελέσουν τη θανατική ποινή και τελικά το κατάφερε ο… κορονοϊός.

Ο Ρόμελ Μπρουμ έζησε 24 χρόνια στη φυλακή του Οχάιο στις ΗΠΑ, περιμένοντας τη σειρά του να εκτελεστεί. Είχε καταδικαστεί για την απαγωγή, το βιασμό και τελικά τη δολοφονία της Τρίνα Μίντλετον μιας 14χρονης, ενώ γύριζε σπίτι της το 1984… Μέχρι το 2003, ο Μπρουμ επέμενε για την αθωότητά του οπότε και υπεβλήθη σε τεστ DNA, προσπαθώντας να καθαρίσει το όνομά του, αλλά τα αποτελέσματα της εξέτασης δεν τον αθώωσαν. Τελικά, η ημερομηνία εκτέλεσης του με θανατηφόρο ένεση προγραμματίστηκε για τις 15 Σεπτέμβρη 2009. Οι δήμιοι άρχισαν να ψάχνουν για μια καλή φλέβα για την ένεση βρωμιούχου παγκουρονίου, χλωριούχου καλίου και μιδαζολάμης, που θα σκότωνε τον θανατοποινίτη.

Τότε ήταν που ξεκίνησαν τα προβλήματα. Οι δήμιοι δοκίμασαν ξανά και ξανά, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν μια κατάλληλη φλέβα για τη θανατηφόρο ένεση, που θα έστελνε τον στυγνό εγκληματία στον άλλο κόσμο, Μετά τις πρώτες ανεπιτυχείς προσπάθειες, ο ίδιος ο θανατοποινήτης προσπάθησε να βοηθήσει στην εκτέλεσή του. Γύρισε στο πλάι κι άρχισε να ανεβοκατεβάζει το αριστερό χέρι που ήταν δεμένο με λάστιχο και να σφίγγει την γροθιά του, σε μια προσπάθεια να πεταχτούν οι φλέβες. Οι εκτελεστές συνέχισαν να τον τρυπάνε με βελόνες μέχρι να βρουν φλέβα.

Όμως όταν τελικά βρήκαν φλέβα κι άρχισαν την έγχυση του δηλητηρίου, η φλέβα του Μπρουμ έσπασε

Κάπου εκεί, ο κατάδικος δεν άντεξε άλλο την ταλαιπωρία κι άρχισε να κλαίει με λυγμούς, σύμφωνα με τη βρετανική ταμπλόιντ Daily Star. Οι εκτελεστές όμως δεν τα παράτησαν και δοκίμασαν μια άλλη τακτική. Έβαλαν τον Μπρουμ να κάτσει καθιστός στο τραπέζι της εκτέλεσης κι άρχισαν να προσπαθούν να του κάνουν την ένεση στα πόδια, προκαλώντας στον θανατοποινίτη ακόμα περισσότερο πόνο. Κάποια στιγμή οι δήμιοι χτύπησαν κόκαλα αντί για φλέβα.

Τελικά, 2 ώρες μετά την έναρξη της διαδικασίας, η εκτέλεση σταμάτησε, με την ομάδα να εγκαταλείπει απογοητευμένη. Μέχρι τότε είχαν τρυπήσει το δέρμα του Μπρουμ με βελόνες προσπαθώντας να τον εκτελέσουν 18 διαφορετικές φορές. Τελικά, ο κυβερνήτης της πολιτείας του Οχάιο εξέδωσε αναβολή της θανατικής ποινής για μια βδομάδα, με τους δικηγόρους του Μπρουμ να κάνουν λόγο για μια ασυνήθιστα σκληρή τιμωρία που είχε τη μορφή βασανιστηρίου. Οι αρχές πήραν προθεσμία μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου για να βρουν έναν τρόπο να σκοτώσουν τον θανατοποινίτη που δεν θα αποτελούσε βασανισμό σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα.

Κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη και η εκτέλεση αναβλήθηκε επ’ αόριστον

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Διεθνής Αμνηστία προχώρησε σε καμπάνια για για να σώσει τη ζωή του κατάδικου και γυρίστηκε μέχρι και ντοκιμαντέρ για την αποτυχημένη εκτέλεση, ενώ ο ίδιος ο Μπρουμ έγραψε και βιβλίο. Ο θανατοποινίτης έφτασε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της πολιτείας να δοκιμάσει να το εκτελέσει και 2η φορά. Όμως στις 16 Μαρτίου 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας τελεσιδίκησε και έδωσε την άδεια στις σωφρονιστικές αρχές να επαναλάβουν την εκτέλεση. Η 2η εκτέλεση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου 2020, αλλά τον Απρίλη η έλλειψη ναρκωτικών ουσιών για την εκτέλεση ανέβαλε τη θανατική ποινή.

Τελικά ορίστηκε νέα ημερομηνία για τις 16 Μάρτη 2022,όμως ο κορονοϊός τους πρόλαβε. Ο Μπρουμ πέθανε στις 28 Δεκεμβρίου του 2020 σε ηλικία 64 ετών, από κορονοϊό, καθώς σύμφωνα με την Daily Mail οι τρόφιμοι που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο δεν είχαν καμία προστασία από τον ιό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις