Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κινητό πριν τον ύπνο: Τρεις λόγοι που θα σας κάνουν να κόψετε αυτήν την συνήθεια, τι προκαλεί
PLUS

Κινητό πριν τον ύπνο: Τρεις λόγοι που θα σας κάνουν να κόψετε αυτήν την συνήθεια, τι προκαλεί

Κινητό πριν τον ύπνο: Γιατί δεν πρέπει να το ξαναχρησιμοποιήσετε

Η χρήση του κινητού πριν τον ύπνο είναι πολύ συχνή και σίγουρα θα το έχετε κάνει και εσείς. Είναι ένας τρόπος να περάσεις τον χρόνο σου μέχρι να σε πάρει ο ύπνος, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι το φως της οθόνης τους βοηθάει να κοιμηθούν. Πολλοί είναι όμως και αυτοί που μένουν ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα με το κινητό στο χέρι, τσατάροντας στα social ή βλέποντας βιντεάκια.  Οι έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι αυτή η συνήθεια μόνο καλό δεν μας κάνει. Η ακτινοβολία των κινητών είναι ένα πρόβλημα για το οποίο μιλάνε πολλοί, αλλά δεν είναι το μόνο ανησυχητικό. Τα κινητά εκπέμπουν ένα «μπλε φως», το οποίο συνδέεται με προβλήματα υγείας. «Είναι μέρος του πλήρους φάσματος του φωτός, το οποίο σημαίνει ότι βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε αυτό με το φως του ήλιου καθημερινά.

Ωστόσο, η νυχτερινή έκθεση σε αυτό το φως, το οποίο παράγεται σε υψηλά επίπεδα από τα smartphone, τα tablet, τα λάπτοπ και άλλες συσκευές με οθόνη LED, μπορεί να καταστρέψει την όρασή μας. Επίσης, καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, κάτι το οποίο διαταράσσει τον ύπνο». Παρακάτω παρουσιάζονται να προβλήματα που προκύπτουν από την χρήση του smartphone κατά την διάρκεια της νύχτας. Σίγουρα, θα αλλάξετε γνώμη μετά από αυτό, και θα προτιμήσετε ένα βιβλίο για να κοιμηθείτε, και να ξυπνήσετε πιο ξεκούραστοι.

Βλάβη στα μάτια

Η έκθεση στο “μπλε φως” την νύχτα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να καταστρέψει τον αμφιβληστροειδή και να προκαλέσει εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι η απώλεια της κεντρικής όρασης ή της ικανότητας να δείτε τι έχετε ακριβώς μπροστά σας. Και η εμφάνιση καταρράκτη μπορεί να συνδέεται με την έκθεση στο μπλε φως. Ένας γιατρός συνάντησε 35χρονους με θολά μάτια με καταρράκτη, όμοια με 75χρονου. Ο γιατρός πιστεύει ότι η χρήση των smartphone είναι η ρίζα του προβλήματος, αλλά πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα.

Απώλεια ύπνου

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το “μπλε φως” διαταράσσει την παραγωγή μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου του σώματος. Χωρίς έναν σωστά ρυθμισμένο κύκλο ύπνου, δεν κοιμάστε όσο χρειάζεται. Η έλλειψη ύπνου ή οι διαταραγμένοι κύκλοι ύπνου σχετίζονται με ένα σωρό προβλήματα υγείας, ανάμεσα τους:

  • Καρδιακή νόσος και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Πιο αργά αντανακλαστικά
  • Προβλήματα στην ανάκληση μνήμης
  • Κατάθλιψη
  • Γερασμένο δέρμα
  • Αύξηση βάρους

Yψηλότερος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου

Η αυξημένη ποσότητα φωτός τη νύχτα και τα επακόλουθα προβλήματα ύπνου συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο. Ισχύει ιδιαίτερα για τους καρκίνους του στήθους και του προστάτη. Η μελατονίνη, η οποία καταστέλλεται από το “μπλε φως”, είναι επίσης αντιοξειδωτική ουσία και έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματική στην φυσική καταπολέμηση του καρκίνου.

Βασικά, η μελατονίνη βοηθά το σώμα να πολεμήσει τον καρκίνο και το “μπλε φως” μειώνει την παραγωγή της. Η διατάραξη της παραγωγής μελατονίνης για μια φορά δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, αλλά κάποιοι χρησιμοποιούν τα κινητά τους για ώρες το βράδυ πριν πέσουν για ύπνο. Το κάνουν κάθε μέρα του χρόνου. Με τον καιρό συσσωρεύεται και δημιουργούνται τα παραπάνω προβλήματα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις