Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ιικό φορτίο λυμάτων – Αττική: Βρισκόμαστε σε τάση ύφεσης σύμφωνα με τον Θωμαΐδη
ΕΛΛΑΔΑ

Ιικό φορτίο λυμάτων – Αττική: Βρισκόμαστε σε τάση ύφεσης σύμφωνα με τον Θωμαΐδη

Ιικό φορτίο λυμάτων - Αττική: Αργή αλλά σταθερή ύφεση

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, φαίνεται να είναι αισιόδοξος σχετικά με την πορείς της πανδημίας στη χώρα, κάνοντας λόγο για τάση ύφεσης. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ, υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε τάση ύφεσης, αργή αλλά σταθερή», αναφερόμενος στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του κορονοϊου στα λύματα της Αττικής. Η μείωση φτάνει το 50% για τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αν και προσέθεσε ότι τα λύματα της Αττικής δείχνουν αύξηση στη χρήση κοκαΐνης αλλά και αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων.

Ο καθηγητής σχολίασε ότι αντίστοιχη αύξηση στις ουσίες αυτές είχε παρατηρηθεί και πέρυσι (2020) στην περίοδο του lockdown και της καθολικής απαγόρευσης. Με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, άρχισε να καταγράφεται μείωση.

Εμβολιασμός σε όσους έχουν νοσήσει: Θα γίνεται με μια μόνο δόση

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε την χορήγηση μιας μόνο δόσης εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με το OPEN TV και τη Δέσποινα Βλεπάκη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» στον εμβολιασμό όσων έχουν αναρρώσει με μια δόση εμβολίου. Σύμφωνα με τα δεδομένα, εντός τριών μηνών υπάρχει καλή ανταπόκριση ακόμα και με μια δόση. Αναμένεται να διευκρινιστεί αν θα γίνεται στις 8 ή στις 12 εβδομάδες.

Ακόμα, το σχέδιο για την υλοποίηση της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» που στοχεύει στον πλήρη εμβολιασμό των νησιών παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.  Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό: «Ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών ως το τέλος Ιουνίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις