Αθήνα

°C

Τετάρτη

23

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φόρουμ Δελφών: O γερουσιαστής Κρίς Bαν Χόλλεν υπέρ της Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόρουμ Δελφών: O γερουσιαστής Κρίς Bαν Χόλλεν υπέρ της Ελλάδας

Φόρουμ Δελφών: «Η Τουρκία είναι ένας άπιστος σύμμαχος που έχει υπονομεύσει με πολλούς τρόπους τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ».

O γερουσιαστής του Μέριλαντ των ΗΠΑ κ. Κρίς Bαν Χόλλεν συνομίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Hellenic American Leadership Council, κ. Έντι Ζεμενίδη στo πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο  τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ο κ. Βαν Χόλλεν σημείωσε ότι έχει επέλθει μία τεράστια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ με την διακυβέρνηση Μπάιντεν και Χάρρις που επανήλθε σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου και σταμάτησε να ασχολείται με απολυταρχικά και αυταρχικά κράτη που υπονομεύουν βασικές αξίες, όπως έκανε η κυβέρνηση Τραμπ.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα επανήλθαν στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», τόνισε και αναφέρθηκε ειδικότερα και στην πολλή σημαντική αναγνώριση των ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων, κάτι που «σηματοδοτεί την επιστροφή της ατζέντας στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε από το παρελθόν, να αναγνωρίζουμε τις αδικίες και τις ακρότητες και να βάζουμε τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη θέση που τους αρμόζει», συμπλήρωσε.

Φόρουμε Δελφών

Αύξηση των στρατιωτικών κονδυλίων για Ελλάδα και Κύπρο

Ο κ. Βαν Χόλλεν είναι μέλος της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για κονδύλια σε ξένες επιχειρήσεις και σημείωσε ότι η επιτροπή έχει αποφασίσει να αυξήσει τα κονδύλια για προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Κύπρο.  «Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος μας στο ΝΑΤΟ και αποτελεί για εμάς προτεραιότητα να χτίζουμε σχέσεις με την Ελλάδα».

Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα και την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Βαν Χόλλεν είπε ότι η Τουρκία είναι ένας άπιστος σύμμαχος που έχει υπονομεύσει με πολλούς τρόπους τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ. «Οι Τούρκοι αγνοούν και τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα στο θέμα της Κύπρου.  Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οποιαδήποτε αναγνώριση ενός ξεχωριστού κράτους στα βόρεια του νησιού αποτελεί παραβίαση βασικών αξιών του κράτους δικαίου.  Εμείς (ως Γερουσιαστές) ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασχοληθεί με το Κυπριακό.  Αν και δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μία λύση σύντομα, ειδικά μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Γ.Γ. του ΟΗΕ, σίγουρα είναι για εμάς σημαντικό να καταλάβει η Τουρκία ότι κάθε παραβίαση και κακή της συμπεριφορά θα συνοδεύεται από κυρώσεις».

Τέλος, κρίνοντας τις πρώτες 100 ημέρες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, είπε ότι θα την βαθμολογούσε με Α με τόνο, καθώς κατάφερε άμεσα να ελέγξει την πανδημία, έδωσε τόνωση μέσω επιδομάτων στην αμερικανική κοινωνία, βοήθησε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιόρισε την ανεργία, η οποία έως το καλοκαίρι θα έχει επιστρέψει σε ποσοστά προ πανδημίας.

Φόρουμε Δελφών
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις