Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Κάτοικοι εξωτερικού: Τακτοποίηση στρατολογικών υποχρεώσεων
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Κάτοικοι εξωτερικού: Τακτοποίηση στρατολογικών υποχρεώσεων

Κάτοικοι εξωτερικού: Ακόμη πιο χαμηλό ενδιαφέρον υπήρξε και στους τακτοποιηθέντες που στο τέλος εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Αθανάσιος Λιούπης, με θέμα: «Επέκταση της ρύθμισης περί διαγραφής επιβληθέντων προστίμων σε όσους στρατεύσιμους εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις», ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής δήλωσε ότι «το ποσοστό των ανυπότακτων που αξιοποίησε το ρυθμιστικό πλαίσιο των ευεργετικών διατάξεων και τακτοποιήθηκε στρατολογικά για την ανυποταξία του, υπήρξε πολύ χαμηλό σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό, ενώ ακόμη χαμηλότερο υπήρξε το ποσοστό των τακτοποιηθέντων που, εν τέλει, εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις».

Παράλληλα, ο κ. Στεφανής υπενθύμισε τις ισχύουσες διατάξεις που απέβλεπαν «σε στρατολογική τακτοποίηση μεγάλου αριθμού ανυπότακτων της χώρας τη δεδομένη χρονική περίοδο, παρέχοντας σε αυτούς ισχυρό κίνητρο για να συμμορφωθούν με τη συνταγματική τους υποχρέωση προς στράτευση, στο πλαίσιο τόσο της συνταγματικής αρχής της στρατολογικής ισότητας όσο και της εν γένει δυσχερούς δημοσιονομικής κατάστασης και της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει κυρίως τους νέους» .

Αλκιβιάδης Στεφανής

Το ρυθμιστικό πλαίσιο

Οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι οι εξής:

  • Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51 του ν.3421/05, όσοι, μετά από γενική ή ειδική πρόσκληση για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν κατατάσσονται στις ορισμένες ημερομηνίες ή προθεσμίες στις μονάδες κατάταξης, κηρύσσονται ανυπότακτοι. Στους ανυπότακτους επιβάλλονται μεταξύ άλλων, οι προβλεπόμενες από τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα ποινικές κυρώσεις, καθώς και χρηματικό πρόστιμο, το ύψος του οποίου έχει καθοριστεί σε έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ.
  • Κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ίδιου νόμου, αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις όσων έχουν την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού. Ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού θεωρούνται όσοι έχουν κύρια και μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό για ένδεκα, τουλάχιστον, συνεχόμενα έτη ή έχουν βιοποριστική εγκατάσταση και κατοικούν στο εξωτερικό για επτά, τουλάχιστον, συνεχόμενα έτη, σε μια ή περισσότερες χώρες. Όσοι διετέλεσαν οποτεδήποτε ή διατελούν σε ανυποταξία, με την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, τακτοποιούνται για τις ποινικές συνέπειες και τα χρηματικά πρόστιμα και
  • Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν.4609/2019 (Α’67), οι διατελέσαντες ή διατελούντες σε ανυποταξία, κατά την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου, ήτοι από την 3η Μαΐου 2019, τακτοποιούνταν για τις ποινικές συνέπειες και τα χρηματικά πρόστιμα, που τους είχαν επιβληθεί, εφόσον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 θα κατατάσσονταν στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα απαλλάσσονταν ή θα λάμβαναν αναβολή κατάταξης για λόγους υγείας. Σε κάθε περίπτωση, το χρηματικό πρόστιμο διαγραφόταν μόνο κατά το μέρος που δεν είχε αποπληρωθεί, έως την ημερομηνία τακτοποίησής τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.3421/05 (Α’ 302), όλοι οι Έλληνες από την 1η Ιανουάριου του έτους κατά το οποίο διανύουν το δέκατο ένατο έτος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το τεσσαρακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους, έχουν υποχρέωση στράτευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Νεοσύλλεκτοι
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις