Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ανοσία μετά το εμβόλιο: Πότε “έρχεται”, πόσο επικίνδυνη είναι η μόλυνση πριν ή μετά
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοσία μετά το εμβόλιο: Πότε “έρχεται”, πόσο επικίνδυνη είναι η μόλυνση πριν ή μετά

Ανοσία μετά το εμβόλιο: Για την κατάσταση στο Μεσολόγγι, τη Θεσσαλονίκη αλλά και το τι αναμένεται να γίνει μέσα στον Μάιο μίλησαν οι ειδικοί.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησαν στο Open για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και το πως προβλέπεται να κυλήσει το άμεσο μέλλον. Ο κ. Τζανάκης προέβλεψε πως για όλο τον Μάιο τα κρούσματα θα είναι πάνω από 2.000 και πως ταυτόχρονα, θα υπάρξει πτώση στους διασωληνωμένους.

«Έχουμε μπει σε τροχιά καθόδου. Ακόμη όμως δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις του Πάσχα. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου πάντως πήγε καλά. Δεν βλέπω να έχουμε πισωγύρισμα, αφου αυξάνονται και οι εμβολιασμοί», ήταν τα λόγια του. Για τα εμβόλια τόνισε: «Όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση, ο ιός τον βρίσκει ανεμβολίαστο. Πρέπει να περάσουν τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για να έχει κάποια κάλυψη».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε αρχικά στην κατάσταση που επικρατεί στο Μεσολόγγι τονίζοντας πως είναι αποτέλεσμα των συρροών του Πάσχα και πως «για αυτό δεν έπρεπε να επιτρέψουν διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα». Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη τόνισε: «Θα δούμε μια αύξηση κρουσμάτων για λίγο και μετά θα πέσει». Ενώ ξεκαθάρισε: «Οι καθήμενοι σε καφέ ή εστιατόριο πρέπει να συνεχίσουν να φοράνε τη μάσκα»! Αναφορικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων είπε: «Είχαμε πολλά ανοίγματα ταυτόχρονα. Μέχρι το τέλος του μήνα θα πείσουμε στα 2.600 κρούσματα».

Μαγιορκίνης: Πόσο επικίνδυνη είναι η μόλυνση από κορονοϊό πριν ή λίγο μετά την πρώτη δόση του εμβολίου

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ως προς την πιθανότητα να νοσούν βαρύτερα οι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου για τον κορονοϊό. Σε ανάρτησή του στο facebook ξεκαθαρίζει εξάλλου πως δεν αυξάνεται η πιθανότητα “δημιουργίας” νέων μεταλλαγμένων στελεχών ή στελεχών που θα ξεφεύγουν από τα εμβόλια.

Ολόκληρη η ανάρτησή του κ. Μαγιορκίνη

Επειδή έχουν ακουστεί διάφορες ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ σχετικά με τους κινδύνους από τη μόλυνση πριν ή λίγο μετά την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου:

1) Δεν αυξάνεται η βαρύτητα της νόσου, αντιθέτως σε κάθε περίπτωση η βαρύτητα θα είναι τουλάχιστον μικρότερη. Η λογική ότι ο οργανισμός ζορίζεται να παράγει αντισώματα και άρα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό δεν ευσταθεί, ούτε έχει παρατηρηθεί ποτέ. Εννοείται ότι προστατευόμαστε μέχρι να έχουμε πλήρη ανοσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν μολυνθούμε στην πορεία θα είμαστε χειρότερα!

2) Δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία ότι αυξάνεται η πιθανότητα “δημιουργίας” νέων μεταλλαγμένων στελεχών ή στελεχών που θα ξεφεύγουν από τα εμβόλια. Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα στον άνθρωπο όπου “μεταλλαγμένο στέλεχος ιού ξέφυγε” ως αποτέλεσμα μολύνσεων στο μεσοδιάστημα δόσεων. Αν ίσχυε αυτό, θα έπρεπε να μας απασχολεί πολύ περισσότερο η σταδιακή αποδυνάμωση της ανοσολογικής απόκρισης αυτών που μολύνθηκαν στο πρώτο ή δεύτερο κύμα παρά η “φρέσκια ανοσία” από τις πρώτες δόσεις.

person wearing blue knit cap and white face mask

Ανοσολογικές αποκρίσεις

3) Οι ανοσολογικές αποκρίσεις που παρατηρούνται από την πρώτη δόση των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι ΙΣΧΥΡΕΣ και ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν έχουν καμία σχέση με τις ατελείς ανοσολογικές αποκρίσεις που συνέβαλαν στη γένεση των γνωστών μεταλλαγμένων στελεχών (Βρετανικό, Νοτιοαφρικάνικο, Βραζιλιάνικο). Αυτές παρατηρούνται σε χρονια ανοσοανεπαρκείς όπου μέσω ατελούς και άκαρπης ανοσολογικής απόκρισης (μία διαδικασία που θυμίζει τα πειράματα “serial passage”) ο ιός πολλαπλασιάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (πιθανώς και μεγαλύτερο από μήνα) με αποτέλεσμα να έχει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα να αναπτύξει τις μεταλλάξεις που χρειάζεται.

4) Τέλος θα πρέπει να διαχωρίσουμε το φαινόμενο των “leaky vaccines” δηλαδή των εμβολίων που δεν διακόπτουν την μετάδοση όπου θεωρητικά (σε ένα από τα πολλαπλά σενάρια που έχουν εξετασθεί) μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία πιο επιθετικών ιών για αυτούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αυτό θα το βλέπαμε αν οι 2 δόσεις έκοβαν πλήρως τη μετάδοση, ενώ η μία δόση την επιτρέπει. Ούτε αυτό το φαινόμενο το έχουμε δει ως αποτέλεσμα ενδιάμεσων μολύνσεων σε πολυδοσικά σχήματα στους ανθρώπους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις