Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τρανς αθλήτρια – Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Η Λόρελ Χάμπαρντ ετοιμάζεται να “γράψει ιστορία”
ΚΟΣΜΟΣ

Τρανς αθλήτρια – Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Η Λόρελ Χάμπαρντ ετοιμάζεται να “γράψει ιστορία”

Τρανς αθλήτρια - Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Η Χάμπαρντ θα γίνει επίσημα η πρώτη transgender αθλήτρια που (ίσως) αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς

Η αθλήτρια της άρσης βαρών, Λόρελ Χάμπαρντ, αναμένεται να γίνει η πρώτη τρανσέξουαλ που θα αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την πρόκρισή της στους επαναπρογραμματισμένους για φέτος το καλοκαίρι αγώνες του Τόκιο. Η Χάμπαρντ εξασφάλισε μια θέση  στην κατηγορία των βαρέων βαρών γυναικών, αφού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ενέκρινε μια τροποποίηση των κανόνων, καθώς η πανδημία της Covid-19 ανάγκασε την ακύρωση πολλών προκριματικών. Η αθλήτρια από τη Νέα Ζηλανδία, 43 ετών, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ως μέλος της εθνικής ομάδα άρσης βαρών γυναικών της χώρας που θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Σημειώνεται ότι η Χάμπαρντ συμμετείχε σε αγώνες άρσης βαρών ανδρών πριν από την αλλαγή φύλου το 2013. Εχει, ωστόσο, τη δυνατότητα να αγωνιστεί ως διεμφυλικό άτομο στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2015, όταν η ΔΟΕ εξέδωσε νέες οδηγίες που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε τρανσέξουαλ αθλητή να αγωνιστεί ως γυναίκα υπό την προϋπόθεση ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι κάτω από 10 νανογραμμομόρια ανά λίτρο για τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τον πρώτο τους αγώνα.

Η άρση βαρών ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με το πόσο δίκαιο είναι  τρανσέξουαλ αθλήτριες να ανταγωνίζονται στα γυναικεία αθλήματα, και η παρουσία της Χάμπαρντ στο Τόκιο αναμένεται να προσελκύσει τεράστια προσοχή στα μέσα ενημέρωσης καθώς και κριτική από άλλες αρσιβαρίστριες και προπονητές. Το χρυσό της μετάλλιο που κέρδισες στους Αγώνες του Ειρηνικού το 2019 στη Σαμόα, προκάλεσε οργή στο νησιωτικό έθνος. Η ομοσπονδία άρσης βαρών της Αυστραλίας προσπάθησε να εμποδίσει την Χάμπαρντ να αγωνιστεί στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας του 2018 στη Χρυσή Ακτή, αλλά οι διοργανωτές απέρριψαν αυτή την ενέργεια. Η αμερικανική ομάδα Αρσης Βαρών δήλωσε ότι δεν είχε πρόβλημα με τη συμμετοχή της Χάμπαρντ στους αγώνες.

Νομίζω ότι δέκα χρόνια πριν ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για μια αθλήτρια σαν κι εμένα

Η Χάμπαρντ έκανε αλλαγή φύλου στα 35 της χρόνια και ποτέ δεν είχε καταφέρει να συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις μέχρι τότε. Η ενδεχόμενη παρουσία της πάντως στο Τόκιο έχει προκαλέσει διάφορα σχόλια, με την ίδια να αναγνωρίζει το πόσο διστακτικές είναι οι αντίπαλές της. «Από το 2003 έχω κερδίσει το δικαίωμα να αγωνίζομαι. Νομίζω ότι δέκα χρόνια πριν ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για μια αθλήτρια σαν κι εμένα. Και πιθανότατα δεν είναι ούτε τώρα έτοιμος» ανέφερε. «Εχω την αίσθηση όμως ότι τουλάχιστον οι άνθρωποι με υπολογίζουν σε αυτούς τους αγώνες και μοιάζει ως την ιδανική στιγμή να βάλω τα αθλητικά μου παπούτσια και να ανέβω στην πλατφόρμα» πρόσθεσε η Χάμπαρντ που έχει την στήριξη ωστόσο της χώρας της.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις