Δήμος Ελευσίνας: Απολογισμός του συμβουλευτικού σταθμού

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Ελευσίνας: Απολογισμός του συμβουλευτικού σταθμού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Δήμος Ελευσίνας: Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών λειτουργίας του ο Συμβουλευτικός Σταθμός προχωρά στον απολογισμό του.

08.05.2021 | 14:19

Ο «Συμβουλευτικός Σταθμός Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας» του Δήμου Ελευσίνας, στις 6 Μαΐου 2021 συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας. Η προηγούμενη χρονιά δημιούργησε ιδιαίτερες συνθήκες για όλους επιβάλλοντας υποχρεωτικό εγκλεισμό εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, συνθήκες οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται και την τρέχουσα χρονιά. Το χρονικό αυτό διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των γυναικών που κατέφυγαν στη δομή μας, αναζητώντας στήριξη και ενδυνάμωση, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, των δύο αυτών ετών, βρήκαν «καταφύγιο» στη δομή μας συνολικά 239 γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων. Συγκεκριμένα, εξυπηρετήθηκαν 234 γυναίκες θύματα βίας και 5 γυναίκες θύματα πολλαπλών διακρίσεων, προερχόμενες από την Ελευσίνα, τους όμορους δήμους, αλλά και από άλλους νομούς της χώρας.

Την ίδια χρονική περίοδο (6-5-2019 έως 6-5-2021) πραγματοποιήθηκαν 326 δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς, αλλά και μεταξύ των δομών του δικτύου, καθώς επίσης και 21 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, στοχεύοντας στην πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλές από τις δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης που είχαν προγραμματιστεί και αφορούσαν σε ανοιχτές εκδηλώσεις με κοινό, δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν. Παράλληλα, από το Νοέμβριο του 2020, ο Συμβουλευτικός Σταθμός παρέχει δωρεάν υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου και έχουν μέχρι στιγμής εξυπηρετηθεί 6 γυναίκες. Πρόκειται για δωρεάν υπηρεσία, την οποία μπορούν να ζητήσουν όσες γυναίκες επιθυμούν να λάβουν πληροφορίες ή/και στήριξη για θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, απασχόλησης, σχετικών προγραμμάτων, αλλά και για θέματα αυτό-απασχόλησης.

Απώτερος σκοπός να ξεπεραστούν τα εμπόδιο

Απώτερος σκοπός είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι διακρίσεις, που οι γυναίκες υφίστανται, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και να υπάρξει ισότιμη ενσωμάτωσή τους. Τέλος, συνολικά 12 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας ζήτησαν να φιλοξενηθούν σε Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του δικτύου, εκ των οποίων οι 4 βρήκαν τελικά τη δύναμη να απομακρυνθούν οι ίδιες, καθώς και τα ανήλικα τέκνα τους, από το κακοποιητικό περιβάλλον.

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Σταθμού συνεχίζουν απρόσκοπτα να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής, τηρώντας παράλληλα το απόρρητο της διαδικασίας, με στόχο την υποστήριξη όλων εκείνων των γυναικών που εγκλωβίζονται στο σπίτι και βιώνουν οποιασδήποτε μορφής βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις. Είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα «Δεν είσαι μόνη – Δεν είσαι η μόνη». Ενθαρρύνουμε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να αναζητήσουν βοήθεια. Απαιτείται κουράγιο για αυτό, αλλά θα πρέπει όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι δε θα είναι μόνες τους σε αυτό. Ποτέ δεν είναι αργά για να μιλήσεις. Ποτέ δεν είναι αργά για να ζητήσεις βοήθεια. Είμαστε εδώ για σένα. Σπάσε τη σιωπή!

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Σταθμού: Πηνελόπη Μουρτζούκου – Νομικός, Θάλεια Τζερέτα – Κοινωνική Λειτουργός, Κωνσταντίνος Τσεβάς – Κοινωνιολόγος/Σύμβουλος Υποδοχής

Δήλωση Δημάρχου Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου

«Ο Συμβουλευτικός Σταθμός κάνει πραγματικά μία αξιοπρόσεκτη δουλειά και αξίζει σε όλους τους εργαζόμενους ένα μεγάλο μπράβο. Πιο πολύ, όμως, ένα δημόσιο μπράβο αξίζει στις γυναίκες εκείνες που βρήκαν το κουράγιο να απευθυνθούν στο Σταθμό και να ζητήσουν στήριξη. Δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα περιστατικά οικογενειακής βίας αυξήθηκαν τον καιρό της πανδημίας. Αυτή η παραδοχή οφείλει να μας κινητοποιήσει ακόμη περισσότερο. Δεν είναι μία άβολη αλήθεια που πρέπει να κάνουμε ότι δεν μας αφορά, αλλά ακριβώς το αντίθετο: πρέπει να μας συσπειρώνει όλους, όλη την Κοινωνία των Πολιτών, για να στηρίξουμε, να μιλήσουμε, να ενθαρρύνουμε. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Exit mobile version