Αθήνα

°C

Τρίτη

22

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αποζημίωση ειδικού σκοπού Μαΐου: Διαδικασία υποβολής και διακαιούχοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποζημίωση ειδικού σκοπού Μαΐου: Διαδικασία υποβολής και διακαιούχοι

Αποζημίωση ειδικού σκοπού Μαΐου: Η διαδικασία υποβολής και σε ποιους θα καταβληθεί

Έφτασε η ώρα για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και για τον μήνα Μάιο. Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την καταβολή επιδότησης με ποσά από 1.000 έως 4.000 ευρώ σε όσους επαγγελματίες έμειναν “κλειστοί” κατά τον μήνα, Απρίλιο, το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να ανακοινώσει την επανάληψη του μέτρου και για τον μήνα Μάιο. Έτσι, θα αποζημιωθούν τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι, οι κινηματογράφοι, επιχειρήσεις λιανικής που έχουν λειτουργήσει μόνο με click away και άλλες επιχειρήσεις που έχουν μείνει κλειστές και για τον Μάιο. Μένει να ανακοινωθεί αν για τον Μάιο θα συμπεριληφθούν στη λίστα τα εστιατόρια που έχουν παραμείνει κλειστά επειδή δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Απρίλιο, η εστίαση έχει εξαιρεθεί από την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω του ότι από τις 10 Μαίου ανοίγει η πλατφόρμα για την καταβολή της χορήγησης κεφαλαίου κίνησης. Την επιδότηση με ποσό από 1.000 έως 4.000 ευρώ με την μορφή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές και τον Απρίλιο είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος ΣταΪκούρας. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Αυτή η αποζημίωση:

-είναι μη επιστρεπτέα,

-είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,

-δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,

-δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες. Για τον Απρίλιο, θα λάβουν αποζημίωση και οι επιχειρήσεις λιανικής που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο όπως επίσης και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα. Η καταβολή αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 κάτι που αναμένεται να συμβεί την επόμενη εβδομάδα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις