Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μάγχη ψαράδες: Γάλλοι απέκλεισαν λιμάνι, επικίνδυνη ένταση
ΚΟΣΜΟΣ

Μάγχη ψαράδες: Γάλλοι απέκλεισαν λιμάνι, επικίνδυνη ένταση

Μάγχη ψαράδες: Ψαράδες διαμαρτύρονται για τα δικαιώματά τους στην μετά το Brexit εποχή

Μπαρούτι μυρίζει στη Θάλασσα της Μάγχης μετά την αποστολή από τη Βρετανία δύο πολεμικών σκαφών για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό από περίπου 100 γαλλικά αλιευτικά της νήσου Τζέρσεϊ, την ώρα που η Γαλλία στέλνει πολεμικό πλοίο. Το πλοίο Athos σπεύδει προς το αυτοδιοικούμενο, πλην εξαρτημένο έδαφος της Βρετανίας για να αντιπαραταχθεί στα βρετανικά HMS Severn and HMS Tamar, που επιτηρούν τις κινήσεις των Γάλλων αλιέων, διαμαρτυρόμενων για τα κριτήρια που επέβαλε η διοίκηση της νήσου Τζέρσεϊ για τη χορήγηση άδειας αλιείας στη γύρω περιοχή.

Εφοδιασμένα με κανόνια και οπλοπολυβόλα τα βρετανικά πολεμικά πλοία πλέουν στη Μάγχη μετά την προειδοποίηση χθες από τη Γαλλίδα υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων, Ανίκ Ζιραρντέν ότι η κυβέρνησή της μπορεί να κόψει την ηλεκτροδότηση του νησιού, που λαμβάνει μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων το 95% της ηλεκτρικής του ενέργειας από τη Γαλλία, καθώς το Παρίσι κρίνει ότι τα κριτήρια για την αλιεία στην περιοχή υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία του Brexit.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να στείλει τα πολεμικά πλοία μετά από πληροφορίες ότι 100 γαλλικά αλιευτικά θα μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Σεντ Χέλιερ, το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε χθες με τον τοπικό ηγέτη του Τζέρσεϊ, Τζον Λε Φοντρ κι υπογράμμισαν την «κατεπείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριγ, ενώ ο Τζόνσον υπογράμμισε τη στήριξή του στις Αρχές του νησιού. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζόνσον, νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες και δυσανάλογες» τις απειλές της γαλλικής κυβέρνησης.

Κόντρα για τα αλιευτικά δικαιώματα

Η διπλωματική κόντρα για τα αλιευτικά δικαιώματα είναι ένα από τα αρκετά προβλήματα που ανέκυψαν μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρησή της από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά στις αρχές του χρόνου. «Θα ήταν δυσανάλογο μέτρο η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Είμαι αισιόδιοδοξος», δήλωσε ο αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις της τοπικής κυβέρνησης του Τζέρσι Ίαν Γκορστ.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανεβαίνουν διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας για τα αλιευτικά δικαιώματα, καθώς Γάλλοι αλιείς διαμαρτύρονται ότι δεν τους επιτρέπεται να ψαρεύουν σε βρετανικά ύδατα λόγω της δυσχέρειας στην απόκτηση των σχετικών αδειών. Το πρωί ένας στολίσκος 100 γαλλικών σκαφών έπλευσε στο Τζέρσεϊ σε μια κίνηση διαμαρτυρίας, αλλά σύμφωνα με Ντιμίτρι Ρογκόφ, επικεφαλής της περιφερειακής επιτροπής αλιείας της Νορμανδίας, η οποία βοήθησε να οργανωθεί η σημερινή διαμαρτυρία, στόχος δεν είναι ο αποκλεισμός του λιμανιού του Τζέρσεί κι ότι ο στολίσκος θα επιστρέψει το απόγευμα.

Στο μεταξύ η Βρετανία επέτρεψε την Παρασκευή σε 41 γαλλικά αλιευτικά εφοδιασμένα με συστήματα εντοπισμού της θέσης τους, να ψαρέψουν ανοικτά του Τζέρσεί, αλλά το υπουργείο Αλιείας της Γαλλίας απάντησε ότι δεν προηγήθηκε συνεννόηση με το Παρίσι κι έτσι δημιουργούνται de facto νέοι κανόνες για τις ζώνες αλιείας κοντά στο Τζέρσεϊ. Η κυβέρνηση Τζόνσον λέει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν «εποικοδομητικά» για τη διευθέτηση των «επιχειρησιακών προκλήσεων» κι ότι θα πρέπει να συνεισφέρει και η Κομισιόν σε συθνεργασία με το Λονδίνο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις