Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σπίτι από 3d εκτυπωτή: Δημιουργήθηκε το πρώτο στην Ευρώπη μέσα σε 120 ώρες
ΚΟΣΜΟΣ

Σπίτι από 3d εκτυπωτή: Δημιουργήθηκε το πρώτο στην Ευρώπη μέσα σε 120 ώρες

Σπίτι από 3d εκτυπωτή: Ζευγάρι στην Ολλανδία μετακόμισε μέσα σε αυτό για πρώτη φορά

Ένα ζευγάρι συνταξιούχων στην Ολλανδία μετακόμισε στο πρώτο στην Ευρώπη σπίτι που κατασκευάστηκε πλήρως από 3D εκτυπωτή. Πρόκειται για τον 67χρονο Χάρι Ντέκερς και την 70χρονη Ελίζ Λουτζ. Οι δύο τους έλαβαν την περασμένη Πέμπτη το ψηφιακό τους κλειδί, που δεν είναι άλλο από μια εφαρμογή που τους επιτρέπει να ανοίξουν την πόρτα του πρωτότυπου μπάνγκαλοου 97 τ.μ.  H ιδέα δημιουργίας κατοικιών με τη βοήθεια 3D εκτυπωτή δεν είναι καινούργια, αλλά το σπίτι τους που μοιάζει με βράχο είναι ξεχωριστό. Μας δίνει μια ιδέα για το πως μπορούν να είναι τα σπίτια του μέλλοντος.

Αλλά, παρά το φυσικό του look, ενσωματώνει την τεχνολογία αιχμής στην κατασκευή κατοικιών και τυπώθηκε σε ένα κοντινό εργοστάσιο. Οι ιδιοκτήτες του είναι κατενθουσμένοι, λέγοντας ότι «είναι όμορφο» και ότι «σου δίνει την αίσθηση ενός καταφυγίου, νιώθεις ασφαλής», προσθέτει ο άντρας της. Το ζευγάρι θα νοικιάσει για ένα εξάμηνο, έναντι 800 ευρώ μηνιαίως το σπίτι, που μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε μόλις πέντε 24ωρα. Το σπίτι αποτελείται από 24 στοιχεία από σκυρόδεμα, τα οποία εκτυπώνονται από μια μηχανή που ψεκάζει το ένα στρώμα σκυροδέματος πάνω στο άλλο προτού προστεθούν οι τελευταίες πινελιές, συμπεριλαμβανομένης μιας οροφής. Τα στρώματα προσδίδουν μια ραβδωτή υφή στους τοίχους του σπιτιού τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Το πρώτο που ενέκριναν οι τοπικές Αρχές

 

Ο Theo Salet, καθηγητής του Πολυτεχνείου του Αϊντχόβεν, που κάνει έρευνες στην τρισδιάστατη εκτύπωση, ερευνά τρόπους που θα είναι πιο βιώσιμη και λιγότερη κοστοβόρα η κατασκευή κατοικιών από μπετόν. Υπολογίζει δε ότι τα σπίτια θα μπορούν μελλοντικά να εκτυπώνονται με 30% λιγότερα υλικά. Αλλά και στις ΗΠΑ μια νέα γενιά νεοφυών επιχειρήσεων είναι μεταξύ των εταιρειών που προσπαθούν να προωθήσουν στην αγορά κατοικίες φτιαγμένες από εκτυπωτές 3D.

Η Ολλανδία αναζητεί τρόπους για να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα έλλειψης κατοικιών και θα χρειαστεί να κατασκευαστούν εκατοντάδες χιλιάδες νέα σπίτια εντός της τρέχουσας δεκαετίας για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού της. Οπότε δεν πρέπει να μας φαίνεται περίεργο αν τα σπίτια αυτά εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες.

Το σπίτι αυτό «είναι το πρώτο που ενέκριναν οι τοπικές Αρχές, αλλά και το πρώτο που κατοικείται από άτομα, που πληρώνουν για να ζήσουν σ’ αυτό», δήλωσε ο Bas Huysmans, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Weber Benelux. «Συνολικά χρειαστήκαμε 120 ώρες για να το εκτυπώσουμε, αλλά αν δεν κάναμε διαλείμματα η διαδικασία θα έπαιρνε μόλις πέντε ημέρες, αφού ο 3D εκτυπωτής δεν χρειάζεται να σταματήσει για να ξεκουραστεί, να φάει ή να κοιμηθεί», πρόσθεσε. Το σπίτι είναι προϊόν της συνεργασίας του δήμου του Αϊντχόβεν, του Πολυτεχνείου της πόλης και κατασκευαστικών εταιρειών που μετέχουν στο Project Milestone ( «Σχέδιο Ορόσημο»). Σχεδιάζουν να κατασκευάσουν σε πρώτη φάση πέντε σπίτια, τα οποία μελλοντικά θα διαθέτουν περισσότερους από έναν ορόφους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις